pokladni ponedjeljak

Vrhunac karnevalske sezone u Njemačkoj

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


U njemačkim pokladnim centrima uz Rajnu karnevalska proslava u ponedjeljak brojnim povorkama doživljava svoj vrhunac, a tradicionalno se koristi prilika za kritiku aktualnih političkih događaja.

Najoštriju satiru po tradiciji prakticiraju sudionici karnevala u Duesseldorfu. Tako su se ove godine pojavila kola koja prikazuju ruskog predsjednika Putina i poglavara ruske pravoslavne crkve Kirila prilikom oralnog seksa, a na jednima od kola potencijalni budući predsjednik SAD-a Donald Trump rezbari kukasti križ u američku zastavu.

Karnevalisti su tematizirali i bliskoistočni sukob s kolima koja pokazuju pripadnika Hamasa kako palestinsku obitelj gura ispred izraelskog tenka.

U Koelnu se na udaru kritika između ostalih našao njemački kancelar Olaf Scholz, koji je prikazan kao ljenjivac te ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock kao slon u porculanskoj radnji.

Kritizirana je i stranka AfD, koja je dovedena u direktnu vezu s nacističkim razdobljem.

Povorke u karnevalskim središtima poput Mainza, Koelna i Duesseldorfa krenule su prijepodne, a sudionici karnevala već su u noći s nedjelje na ponedjeljak zauzimali mjesta za praćenje povorke. Sudionici povorke sa svojih kola u mnoštvo tradicionalno bacaju slatkiše i cvijeće.

Karneval, čiji završni dio je započeo još u četvrtak, za sada, prema priopćenju policije, prolazi bez većih incidenata, s iznimkom povorke u Bochumu čiji je polazak otkazan za nekoliko sati zbog pismene prijetnje.

Pokladni ponedjeljak (Rosenmontag) predstavlja vrhunac karnevalskog slavlja u Porajnju, a završava u srijedu, na Pepelnicu.

Karneval se u Njemačkoj slavi pretežito u katoličkim dijelovima zemlje, dok se u protestantskom dijelu, što se odnosi na sjever i istok zemlje, karnevalska slavlja uglavnom ignoriraju.

Prema procjenama Instituta za njemačko gospodarstvo iz Koelna, karnevalska slavlja ostvare promet od 1,7 milijardi eura.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter