OSJETLJIV TRENUTAK

Počelo četverodnevno primirje Izraela i Hamasa, zasad se poštuje. Popodne puštanje prvih zarobljenika

| Autor: Novi list
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Danas u 7 ujutro po lokalnom vremenu konačno je počela četverodnevna stanka u borbama između Izraela i Hamasa koji dosad traju punih 49 dana. Sporazum uključuje oslobađanje 50 žena i djece od ukupno 240 talaca koje je Hamas zarobio tijekom terorističkog napada 7. listopada. Izrael će zauzvrat osloboditi 150 palestinskih žena i tinejdžera koje drži u svojim zatvorima.

Očekuje se da će prvi zarobljenici biti pušteni danas poslijepodne po lokalnom vremenu. Hamas će pustiti 13 žena i djece, a Izrael prvih 39 zarobljenika.

Dopisnik Reutersa u blizini sjevernog dijela Gaze nije čuo nikakvu aktivnost izraelskih zračnih snaga i nije vidio nikakve tragove koji obično ostavljaju palestinska raketna lansiranja. Libanonska TV Al-Mayadeen izvijestila je da se od početka primirja u Gazi nisu čuli zvukovi bombardiranja.

Sirene su se oglasile u dva izraelska sela izvan južnog pojasa Gaze, upozoravajući na mogući palestinski raketni napad. Međutim, nije bilo potvrde o bilo kakvom lansiranju.

Novinska agencija Shehab povezana s Hamasom javila je da su kamioni s gorivom počeli ulaziti na prijelaz Rafah nakon što je primirje počelo.

Humanitarna pomoć

Pauza u borbama trebala bi donijeti makar privremeno olakšanje za 2,2 milijuna Palestinaca u Pojasu Gaze.

Egipat je objavio da će se 130.000 litara dizela i četiri kamiona plina dnevno isporučivati ??Gazi kada u petak počne četverodnevno primirje. Voditeljica egipatske Državne službe za informiranje Diaa Rashwan također je izkavila rano u petak da će dnevno 200 kamiona pomoći ulaziti u Gazu.

“Nadamo se primirju, umorni smo. Narod Gaze je umoran. Barem nekoliko dana bez zvuka zrakoplova i bombardiranja”, rekla je za CNN žena u Deir Al Balahu, u središtu Pojasa Gaze.

Muškarac je, pak, izjavio kako je primirje dobar početak i kako će ovo značiti makar mali mentalni predah.

“Ovo je stalno stanje tjeskobe, želimo da tome dođe kraj”, dodao je.

Izrael: "Borbe još bar dva mjeseca"

Borbe su trajale do posljednjeg trenutka, a Izrael je službeno priopćio da ovo nije kraj rata i da kani dovršiti svoju misiju eliminacije Hamasa i povratka svih taoca. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant kaže da će se vojna operacija nakon kratkog primirja trajati još najmanje dva mjeseca.

“Ovo će biti kratka stanka. Kada završi, borbe će se snažno nastaviti i stvorit će pritisak koji će omogućiti povratak više talaca. Očekuju se još najmanje dva mjeseca borbe”, rekao je Gallant tijekom posjeta izraelskim vojnicima.

Izraelska strana tvrdi i da će proces primopredaje talaca biti “kompliciran”, upozoravajući da bi u svakom trenutku moglo doći do promjena u dogovoru.

“Ništa nije finalizirano dok se stvarno ne dogodi. Čak i usred procesa, promjene se mogu dogoditi u bilo kojem trenutku”, rekao je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga kontraadmiral Daniel Hagari u svom dnevnom brifingu za medije u četvrtak.
Rekao je da izraelska vojska nastavlja borbe u Pojasu Gaze “u ovom trenutku”, ističući da će, kada pauza stupi na snagu, vojnici IDF-a biti stacionirani duž “linija primirja” uspostavljenih unutar pojasa. One se za Izraelce nalaze u sjevernoj Gazi.

Tisuće poginulih

Hamasje priopćio je da je u izraelskoj odmazdi dosad ubijeno najmanje 14.854 ljudi, uključujući 5.850 djece. U ponedjeljak je, pak, palestinsko ministarstvo zdravstva u Ramallahu, koje svoje podatke uzima iz bolnica i drugih izvora u Pojasu Gaze, procijenilo broj od 12.700 mrtvih.

Šef UN-ovog ureda Martin Griffiths rekao je za CNN da UN stoji pri korištenju statistike Ministarstva zdravstva u Gazi i da su one nepobitne.

“Ove brojke ne iznosimo bez razmišljanja”, dodao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter