Najmlađa djeca su najugroženija

Pune dječje ordinacije u susjedstvu zbog opasne bolesti

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


U posljednjih mjesec dana petero zaražene djece liječeno je u Klinici za dječje bolesti u Beogradu. Vratio se hripavac ili veliki kašalj (lat. pertusis), a bolest nije naivna, upozorila je dr. Olivera Ostojić, predstojnica Klinike za dječje bolesti KBC-a Dragiša Mišović, piše Mondo.

"Dijete je pomodrilo i nije moglo doći do daha. Mislili smo da će se ugušiti", rekla je jedna majka koja je opisala simptome hripavca kod svoje bebe.

Zašto se ova bolest vratila, kako je prepoznati, tko je u najvećem riziku i ostavlja li posljedice, objasnila je dr. Ostojić.

"Hripavac ili veliki kašalj, nažalost, ponovo je među nama, što je nedopustivo jer postoji cjepivo koje stopostotno štiti od ove bolesti. Bolest nije naivna i može imati ozbiljnije komplikacije, pogotovo u mlađoj dobi. Najmlađa djeca su najugroženija, od rođenja do šestog mjeseca dok se ne postigne potpuna procijepljenost", rekla je dr. Ostojić u "Jutru" na Prvoj te je objasnila kako se hripavac prenosi.

"Prenosi se dišnim putem, a među necijepljenim osobama može se vrlo brzo prenijeti. Sada to cjepivo protiv hripavca nema trajni imunitet. Najčešći prijenosnici su starija djeca, adolescenti koji imaju oslabljen imunitet. Oni nemaju kašalj kakav imaju zaražene bebe. Imaju kašalj koji prepoznaju kao virusnu infekciju praćenu dugotrajnim kašljem", upozorila je liječnica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter