ZAGREB

Plenković u ime Vlade izrazio solidarnost s Poljskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijer Andrej Plenković izrazio je u četvrtak u ime Vlade solidarnost s Poljskom i rekao da su upućene poruke podrške i sućuti poljskom predsjedniku, premijeru i narodu zbog eksplozije rakete u kojoj su izgubljena dva života u blizini granice s Ukrajinom, te kako očekuje utvrđivanje svih okolnosti incidenta.  

"Želim izraziti u ime Vlade solidarnost s Poljskom. Uputili smo i poruke podrške i sućuti predsjedniku (Andrzeju) Dudi, premijeru (Mateuszu) Morawieckom, poljskom narodu zbog gubitka dva života nakon eksplozija koja se dogodila na istoku Poljske u blizini granice s Ukrajinom, a u jeku velikih raketnih napada Rusije na Ukrajinu i to diljem zemlje daleko od linije fronte", rekao je premijer Plenković na početku sjednice Vlade. 

Kazao je da su zbog tog incidenta obavljene odgovarajuće konzultacije na Sjevernoatlantskom vijeću gdje je bio i hrvatski stalni predstavnik te da "u ovom trenutku nema indicija da će se aktivirati konzultacijski proces temeljem članka 4 Ugovora o Sjevernoatlantskom savezu".

Premijer je izjavio kako očekuje da se utvrde sve okolnosti incidenta, a pritom je osudio nastavak ruskih napada na Ukrajinu i izrazio potporu Kijevu.

"Ono što očekujemo, kao što je uobičajeno, da se naravno ispitaju sve okolnosti i utvrdi točno o čemu se radi, koji je to projektil, čiji je projektil, a pritom osuđujemo napade Rusije na Ukrajinu i izražavamo potporu Ukrajini u obrani svojeg teritorija, svoje slobode."

U utorak su u selu u Przewodowu, na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, u eksploziji rakete poginule dvije osobe, što je izazvalo uzbunu u cijelom svijetu, budući da je projektil pao na članicu NATO-a koji napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez.

Poljska i NATO savez rekli su da je vjerojatno riječ o zalutalom projektilu ukrajinske protuzračne obrane, a ne o ruskom napadu, dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ustraje na tome da eksploziju nije izazvala ukrajinska raketa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter