ISTARSKI SUCI

Jedni uvijek na raspolaganju, a drugi biraju utakmice i VADE ZUBE NEDJELJOM JER IM JE ISPOD ČASTI BITI POMOĆNI

| Autor: Boris VIDULIN
ilustracija

ilustracija


Razloga zašto su neke nogometne službene osobe pri vrhu ljestvice, dok su neke njihove kolege na samom dnu, leži isključivo u njima samima. Biranje utakmica, prije svega kod sudaca, koji iz nekih svojih razloga ne žele nešto suditi, ili odbijaju da budu pomoćni suci jer im je to ispod časti, uvelike utječe na broj utakmica na kraju sezone

Mada se statistika gleda na kraju sezone, sada, kad su sva nogometna natjecanja obustavljena, pogled na broj odrađenih utakmica službenih osoba odnosno sudaca i delegata koji su pod okriljem NSŽI-ja je prilično zanimljiv. Mnogi će reći da statistika ništa ne otkriva. No, u slučaju sudaca i delegata ipak nije tako. Jasno se vidi tko je bio najaktivniji, a tko se nema čime pohvaliti.

 Kvaliteta nije presudna

Razloga zašto su neke nogometne službene osobe pri vrhu ljestvice, dok su neke njihove kolege na samom dnu, leži isključivo u njima samima. Biranje utakmica, prije svega kod sudaca, koji iz nekih svojih razloga ne žele nešto suditi, ili odbijaju da budu pomoćni suci jer im je to ispod časti, uvelike utječe na broj utakmica na kraju sezone. Nažalost, barem je to bilo tako do sada, kvaliteta njihove izvedbe na terenu nije presudni faktor broja utakmice.

Na sličnom su tragu i delegati. Iako većina njih odgađa utakmice početkom tjedna, postoje i oni koji to čine nakon što vide kamo ih je povjerenik poslao, ili tek petkom navečer. Razlozi su razni, u jednoj nogometnoj sezoni cijela obitelj, svaki vikend drugi član, bude u bolnici. Neki i više puta. Događa se i da treba vaditi zub baš u nedjelju, iako ih je takav pojedinac izvadio već za dva života. Potom se traži odgoda delegiranja jer se ima želju gledati Istru 1961 uživo, itd... I sve to utječe na broj odrađenih utakmica. Povjerenik, koji raspoređuje delegate, Robi Fonović, ipak je u manjim brigama oko odgoda, za razliku od povjerenika za suđenje Marina Vidulina, jer raspolaže daleko većim brojem ljudi.

Sasvim iznenađujuće na listi sudaca koji imaju najviše utakmica pojavilo se ime Davida Ružića iz Kaštelira. Čak 51 put je bio u sudačkom dresu ove sezone, a u tome mu je pomogla činjenice da sudi gotovo sve lige na području Istre. Konkretno, to znači da ima odrađene utakmice u mlađim kategorijama NSŽI-ja i NS Rijeke, u Prvoj, Drugoj i Trećoj ŽNL Istre, u Veteranskoj ligi, Malonogometnoj, Trećoj HNL, Četvrtoj NL NS Rijeka te Prvoj HNL za juniore i kadete. Priliku nije dobio samo u Prvoj HNL za juniore i Trećoj ŽNL jug.

Slijedi ga Mauricio Ušić, koji sudi Četvrtu NL NS Rijeka, mlađe kategorije NS Rijeka te tek povremeno NSŽI, dok je na trećem mjestu Sandi Orbanić koji ne izlazi iz naše županije. "Vječiti prvi" Silvester Bezelj trenutno je na četvrtom mjestu. Promjene koje su se dogodile u sudačkoj organizaciji nisu mu "išle na ruku" ali se još uvijek dobro drži. Najboljih pet zaključuje Dušan Baf, koji je na B listi kod seniora, dakle samo pomoćnik, dok je glavni djelitelj pravde na nižim kategorijama gdje ne postoji drugi, odnosno treći sudac.

Najviše je, prema prikazanom na sudačkim normama gdje se utvrđuje fizička sprema sudaca, profitirao Ibrahim Punušković, koji sudi u najnižoj seniorskoj ligi (u više lige niti ne smije) te veteranskoj i ligama mlađih kategorija, no to mu je bilo dovoljno da skupi 40 utakmica.

Statistika otkriva i niz zanimljivih podataka, kao, primjerice, činjenicu da je Miler Terzić, sudac iz Poreča, u 13 kola lige veterana sjever, čak 20 puta bio sudac. Najviše suđenih utakmica po ligama ima Sandi Orbanić, koji je dijelio pravdu devet puta u Drugoj ŽNL, a isti broj utakmica skupio je i Josip Budimir u Trećoj ŽNL sjever. Posebnost sjeverne lige je da su sve utakmice prvog djela sezone sudilo samo devet sudačkih imena.

U onoj najjačoj ligi rekorderi su Mateo Čalić i Saša Kapular s po pet utakmica svaki, a sudac iz Brtonigle čak je četiri puta posezao u džep po crveni karton. U Trećoj ŽNL jug najeksponiraniji je Dalibor Šekuljica, koji je osam puta bio glavni sudac i podijelio je pet crvenih kartona, a očito je kako ga domaće momčadi baš i ne vole. Naime, samo su dva puta oni odnijeli pobjedu, dok su gosti bili bolji u šest utakmica. Kada Sandi Orbanić sudi istu ligu, onda toga nema, tri čiste pobjede odnijele su domaće momčadi. 

Pretplaćeni

Ove sezone iz suhoparne statistike iskače i Amir Dizdarević, koji je sedam puta bio glavni sudac u Drugoj ŽNL, a za to vrijeme isključio je četiri igrača i dosudio čak osam kaznenih udaraca, što sugerira da u njegovim utakmicama uglavnom nije dosadno. Postoji i nekoliko sudaca koji su se pretplatili na neke nogometne terene. Rekorder je Miler Terzić, koji je dijelio pravdu veteranima Karojbe u čak sedam, od četrnaest, utakmica pa se ne bi trebao ljutiti ako mu igrači Karojbe zatraže popust na količinu. Konstantan je i Florian Belavić sa šest utakmica pionirima Rapca, a onda slijedi nekoliko njih s po pet utakmica: Edin Šehić Ližnjanu, Vidoje Filipov Savudriji, Sandi Orbanić Funtani, Boris Vitasović Mladosti RS te Marijan Orsić Velom Vrhu. Valja spomenuti i Josipa Budimira, koji je bio sudac u pet utakmica Istre iz Tara, Višnjana, a četiri Muntića.

Kada su u pitanju delegati onda je na ljestvici premoćno vodeći Dragan Jurić. I kada bi mu se odbilo osam utakmica na Malonogometnoj ligi, opet bi bio pri samom vrhu. Doduše, primat bi mu uzeo Aljoša Radolović, koji bi u tom slučaju imao utakmicu više. No, oba delegata su i na listi Četvrte NL NS Rijeka, pa imaju nešto više utakmica u odnosu na trećeg najkorištenijeg vrhovnog nadzornika utakmica - Leonida Manojlovskog. Iako mu je ovo debitantska sezone u ulozi delegata, za sada je samo na terenima gdje ordinira NSŽI, skupio daleko najviše utakmica. Samo u Trećoj ŽNL jug nadgledao je utakmice devet puta. Može se slobodno reći da ima više utakmice nego neki treneri u istoj ligi. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter