ISTARSKI NOGOMET

DARKO RAIĆ SUDAR: Mislim da se prvenstva NEĆE ZAVRŠITI OVE SEZONE

| Autor: Boris VIDULIN

Vjerojatno će se to dogoditi, no pričekajmo još malo. Još dva, ili maksimalno tri, tjedna, kada će se približiti neki "krajnji rok" i kada ćemo znati puno više nego sada i imati jasniju sliku. U odluke NSŽI-ja se HNS neće miješati, mi ćemo odlučiti onako kako mislimo da je ispravno, a sve u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite. Klubovi trebaju vjerovati da nećemo raditi ništa na silu, da ih nećemo prisiljavati na nešto što nije realno, poručuje Raić Sudar

Da li je vrijeme da NSŽI preuzme odgovornost i konačno reagira? Smije li to NSŽI učiniti mimo bilo koje odluke HNS-a i time prekinuti neizvjesnost oko nastavka nogometnih liga u Istarskoj županiji? Na taj bi način klubovi konačno dočekali neku odluku, znali bi na čemu su, i mogli bi bezbrižno djelovati te reagirati prema budućim akcijama, odnosno novoj sezoni koja se očekuje na jesen.

 Čeka se naputak

Jedinice lokalne samouprave, možda bi, prijeko potreban novac mogle preusmjeriti na neke druge, trenutno primjerenije, aktivnosti i time olakšati trenutnu situaciju . Netko će reći da je još prerano za donošenje bilo kakvih konačnih odluka, drugi da se nema što čekati jer je situacija i više nego jasna. Ako se u dogledno vrijeme i odobre sportske aktivnosti, više neće biti vremena da se one i privedu kraju.

Jedan od onih koji bi mogao imati bar neke odgovore je predsjednik Nogometnog saveza Županije istarske (NSŽI) Darko Raić Sudar, i upravo zbog toga upućeno mu je pitanje s početka teksta.

- E kada b znao reći nešto novo, nešto što se još ne zna. Sigurno bi to rekao, ali situacija je takva da nam preostaje samo čekanje. Mi kao NSŽI čekamo odluku HNS-a, a oni čekaju odluku Nacionalnog stožera civilne zašite. Savez ne može samo tako donositi odluke u tom smislu, moramo navesti razloge prekida ili nastavka lige. Neki drugi nacionalni savezi to mogu, a u HNS –u ne postoji članak koji bi u ovom trenutku bio odlučujući u odluci o nastavku ili prekidu lige. Iz tog razloga čeka se nekakav naputak Stožera civilne zaštite, a sigurno je da će se čekati do krajnjih granica, rekao je Raić Sudar.

Te krajnje granice sežu i do svibnja.

- Ako gledamo samo Prvu i Drugu HNL onda je to početak petog mjeseca. Neslužbeno, postoje tri planirane varijante kada bi se nastavilo natjecanje u prva dva nogometna ranga. Prvi je da se igra od 1. svibnja, mada je to nerealno očekivati, makar se igralo pred praznim tribinama. Drugi je da se krene najkasnije 15. svibnja i onda bi u ubrzanom ritmu sve bilo gotovo do kraja šestog mjeseca. Dulje od toga se ne može jer kreću kvalifikacije europskih natjecanja. Treća solucija je da se liga ne nastavi. U tom slučaju bi se ljestvica zaključila trenutnim stanjem, mislim tu na momčadi s vrha prvenstvene ljestvice, a na dnu ne bi bilo ispadanja, otkriva predsjednik NSŽI-ja.

Ti datumi nisu aktualni u istarskom savezu.

- Mi se u Istri, odnosno u županijskom nogometu, ne možemo voditi tim datumima jer smo amateri. Tu mislim čak i na Treću HNL zapad koja je savezni rang, ali i na Četvrtu NL NS Rijeka. Ovisni smo o odluci Nacionalnog stožera i moramo se pridržavati onoga što oni kažu. Kada dozvole da krenemo u natjecanje mi ćemo obavijestiti klubove koji bi mogli početi s treninzima, i onda za desetak dana, ili dva tjedna, bi počeli. E sada, potpuno je jasno da to neće biti tako skoro, da to neće biti do druge polovice travnja, a onda je nemoguće završiti prvenstvo jer nema vremena. Nama treba 12 tjedana nogometa, čak i da se, mada nije realno očekivati, u sve "uguraju" tri srijede, to je opet više od dva mjeseca nogometa. Ako znamo da postoji i kup natjecanje, koje "odnosi" još nekoliko srijeda, onda je to suviše natrpano. Dakle, cijeli peti i šesti mjesec igre, plus priprema klubova pred početak i to nas dovodi do onog famoznog 19. travnja kojeg je Nacionalno stožer postavio kao datum do kada je prekinuto sve, između ostalog i sportske aktivnosti. Moje je mišljenje da to nije moguće izvesti i da se prvenstvo neće završiti ove sezone, predvidio je Raić Sudar. 

Ništa na silu

Onda se treba tako i postaviti te donijeti odluku o tome.

- Vjerojatno će se to i dogoditi, no pričekajmo još malo. Pričekajmo još dva, ili maksimalno tri, tjedna, kada će se približiti neki "krajnji rok" i kada ćemo znati puno više nego sada i imati jasniju sliku. U odluke NSŽI-ja se HNS neće miješati, mi ćemo odlučiti onako kako mislimo da je ispravno, a sve u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite. Klubovi trebaju vjerovati da nećemo raditi ništa na silu, da ih nećemo prisiljavati na nešto što nije realno, poručuje Raić Sudar.

Izvršni odbor NSŽI-ja je taj koji donosi odluke o početku, završetku i(li) prekidu natjecanja.

- Ako HNS donese neku odluku koja je na razini cijele države, naravno da ćemo to učiniti i mi. Ali ako se to ne dogodi, onda samo Izvršni odbor NSŽI-ja ima ovlasti da odluči kako ćemo dalje. Ja sam u stalnom kontaktu i s članovima IO-a, s klubovima, predsjednicima klubova, tako da skupljam mišljenja, iskustva, potrebe… Čitam, čujem da bi neki htjeli da se lige poslože na malo drugačiji način i da je sada prilika za to. Mogu reći da se slažem, ali ipak treba sagledati i ostale činjenice. Što bi mi dugoročno dobili, ili izgubili, kada bi, primjerice, spustili kriterije za Prvu ŽNL samo kako bi ona brojala 14 klubova? Da li je to dobar potez, ili bi se mogao učiniti neki prijelazno period za pojedine klubove koje trenutno nemaju sve potrebne kategorije. Treba sagledati puno stvari i odlučiti najbolje, ali je sad prerano govoriti o tome jer situacija nije najčišća. Neka prođe još nekoliko tjedana i sigurno će biti i više pravih odgovora koje trenutno muče klubove, zaključio je predsjednik NSŽI-ja. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter