Svjetsko prvenstvo u hokeju na travi U POREČU

Buzetska hokejašica Martina Petretić: Želja mi je igrati za Hrvatsku u Istri

| Autor: Davor Petrović
(Osobna arhiva, HNS)

(Osobna arhiva, HNS)


Svi sportski fanatici koji su za vrijeme Olimpijskih igara u Parizu proveli sitne sate prateći sažetke zbivanja na svim borilištima, vjerojatno su zamijetili i hokej na travi za koji znalci tvrde da je sport najsličniji nogometu. Igralište je približno iste veličine, svaka ekipa na terenu ima jedanaest igrača, a postoji i varijanta za zimske mjesece, pod nazivom dvoranski hokej. Jedina razlika u odnosu na nogomet je u tome što u hokeju isti klubovi igraju sve, i vani, i pod krovom.

Umjetna inteligencija, pak, kaže da hokej na travi spada među pet najpopularnijih kolektivnih sportova u svijetu, dok u Hrvatskoj egzistira manje od deset klubova, i to u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, što će reći da, ugrubo, postoji petstotinjak registriranih igračica i igrača. Unatoč malim brojkama, rezultati su više nego solidni, baš kao i međunarodni rejting. Naime, od 3. do 9. veljače 2025. godine u Poreču se održava Svjetsko prvenstvo u dvoranskom hokeju za žene i muškarce. Istra, doduše, nema niti jedan klub hokeja na travi, ali zato ima kandidatkinju za reprezentaciju, i to vrlo ozbiljnu.

Bivša rukometašica

- Bila bi mi izrazito velika želja zaigrati za Hrvatsku u svojoj rodnoj županiji. Nadam se da ću svojim trudom i angažmanom uspjeti izboriti mjesto među dvanaest igračica za reprezentaciju te tako u Poreču predstavljati Hrvatsku i Istru na Svjetskom prvenstvu u Poreču - objašnjava nam Martina Petretić iz Buzeta.

Kako je uopće došlo do toga da jedna Istrijanka igra hokej na travi, i to vrlo uspješno?

- Od malih nogu se bavim raznim sportovima, a najviše sam vremena provela igrajući rukomet gdje sam svoje prve korake započela u rodnom Buzetu, kroz srednju školu rukometni put me vodio me Pulu gdje sam igrala za ŽRK Arena. Upisom na Kineziološki fakultet u Zagrebu nastavila sam igrati u ŽRK Gorica, ali moju rukometnu priču je skratila ozljeda. U Istom razdoblju, na prvoj godini fakulteta, treneri HAHK Mladosti su nam predstavili hokej na travi kroz demonstracije i tako sam se pridružila selekciji Kineziološkog fakulteta u tom sportu, pod nazivom SKIF Mladost, zajedno s još petnaestak studentica prve i druge godine.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter