Biciklizam

Francuz slavio na startu Tour de Francea i tako ostvario svoj san

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Francuski 33-godišnji biciklist Romain Bardet (dsm-firmenich Post-NL) pobjednik je prve etape 111. izdanja Tour de Francea, koja je u subotu vožena od Firence do Riminija u dužini od 206 km, čime je ostvario svoj san i obukao najslavniju žutu majicu u svijetu sporta.

Jednako zaslužan za Bardetovu četvrtu osvojenu etapu na Tour de Franceu i 11. profesionalnu pobjedu je njegov 23-godišnji momčadski kolega Nizozemac Frank van den Broek, koji mu je pomogao da izdrži u bijegu pred glavninom koja je zakasnila pet sekundi za pobjedničkim dvojcem.

Najbrži u ‘pelotonu’ bio je Belgijac Wout van Aert (Visma – Lease a Bike) koji je slavio u sprintu za treće mjesto, ispred jednog od glavnih favorita za ukupnu pobjedu, Slovenca Tadeja Pogačara (UAE Emirates).

Romain Bardet je prvi francuski biciklist koji je obukao žutu majicu od Juliana Alaphilippea, koji je to zadnji put učinio pobjedom u prvoj etapi 2021.

Iskusni Francuz, koji je ove godine osvojio deveto mjesto na talijanskom Giru, nije bio u inicijalnoj skupini bjegunaca, ali je 50 km prije cilja odlučio odvojiti se od glavnine i priključiti se onima u vodstvu. U tome mu je od velike pomoći bio Frank van den Broek koji je od početka bio u bijegu. Mladi Nizozemac je u svojom premijernom nastupu na jednoj Grand Tour utrci odigrao ključnu ulogu pomoćnika i dovukao Bardeta do pobjede u brdovitoj etapi, voženoj u teškim uvjetima po velikoj vrućini.

Nizozemac je proglašen najborbenijim vozačem u prvoj etapi, a obukao je i zelenu majicu vodećeg u redoslijedu po osvojenim bodovima na prolaznim ciljevima, a u njegovom je vlasništvu i bijela majica najboljeg među mladim vozačima.

Zbog bonusa na cilju Bardet ima prednost pred Van den Broekom od četiri sekunde, a trećeplasirani Wout van Aert zaostaje za 11 sekundi. Tadej Pogačar predvodi glavnu skupinu od 45 vozača koji imaju zaostatak od 15 sekundi za vodećim.

U nedjelju je pred biciklistima 199,2 km duga etapa od Cesenatica do Bologne s manje zahtjevnim usponima pa bi se za pobjedu trebali boriti sprinteri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater