Umažani i Buzećani u borbu za vrh

Tri istarska rukometna kluba u novoj sezoni Prve lige žele najmanje ponoviti prošlosezonska postignuća

| Autor: Mijat Gavran
RK Rovinj (Snimio Mijat Gavran)

RK Rovinj (Snimio Mijat Gavran)


Ovog trenutka reći nešto određenije o mogućim dometima triju istarskih rukometnih prvoligaša u novoj sezoni uistinu je teško. Trebat će pratiti njihova ostvarenja tijekom prvenstva kako bi se uvjerili u momčadske vrijednosti Buzećana, Rovinjaca i Umažana. Kroz pripremni ciklus sve tri sredine su imale svojih teškoća glede očuvanja, ili pak slaganja, igračkog kadra, što i nije nikakva novost posebice kad je u pitanju nova natjecateljska godina.

Mjesto doprvaka brane Umažani koji razmišljaju i o dodatnom "iskoraku". Buzećani su bili do njih, a rovinjski "kanarinci" su činili najuspješniju petorku lige. Za vjerovati je da bi malo tko imao što protiv da se ponovi nešto slično. Promjena je bilo u svakoj od sredina, tako da će i to utjecati na stvaranje momčadske simbioze koja inače krasi istarske rukometne sredine.

(Snimio Mijat Gavran)RK Umag (Snimio Mijat Gavran)

Vlastiti bazen

Od umaške se momčadi po već tradicijskom "kodu" očekuje najviše, no u klubu i momčadi su svjesni trenutačnih vrijednosti i nisu u "oblacima" vlastitih ambicija. Okrenuli su se kadru svog podneblja, u kojem su trenutačno dvojica izvan istog. Što o tome kaže jedna od umaških ikona rukometa Mario Sirotić, povratnik u matični klub koji će premijerno uz suradnike Marka Buvinića i Zorana Srebrnića voditi "plavo-žute" u nastupajućoj sezoni.

- Vjerujem da smo na dobrom putu ostvarenja klupskih planova, a to je stvaranje što boljeg kolektiva iz ovdašnjeg "bazena" koji je izdašan talentima. Imamo sreću da će uz nekolicinu iskusnih igrača mlađi moći stasati. Treba istaknuti da smo ostali bez dvojice stožernih igrača, Gabrijela Buvinić i Marina Sinčića. Iako ih je teško nadomjestiti, morat ćemo posegnuti za nekim drugim rješenjima, već prema mogućnostima i odlikama igračkog kadra.

Zadovoljan sam pripremama koje su mi otkrile radne vrijednosti tih momaka i onih mlađih. Stvorena je dobra atmosfera, koju su upotpunile i pripremni nastupi. Kod sviju je bila prisutna želja da pokažu sve što znaju i nametnu se. Igrali su sa srcem i pokazali karakterne vrijednosti što je itekako važno - ističe Mario Sirotić. - Dobro je da smo uspjeli odigrati pet oglednih utakmica protiv suparnika različitih jakosnih mogućnosti. Morat ćemo još poraditi na uigravanju, što kroz startne nastupe za bodove te moguće trening susrete kroz tjedan.

Ono što veseli mene i suradnike da igrači žele trenirati, koliko god to bilo, ali i pobjeđivati. Nastojat ćemo zadržati taj trend, utvrditi ono što nam najbolje ide od ruke i čim više podizati razinu izvedbi. Ostaje nam u Zadru, protiv suparnika koji ne skriva ambicije o borbi za vrh, pokazati koliko u ovom trenutku vrijedimo. Bilo bi to poticajno ostvarenje ukoliko se doma vratimo s bodovima, što svi priželjujemo, jednako kao i da nas zdravlje poprati.

(Snimio Mijat Gavran)RK Buzet (Snimio Mijat Gavran)

Kreatori vrha

Buzetska će družina zasigurno biti na tragu svojih ranijih postignuća od druge, odnosno treće pozicije, što znači da će biti kreatori borbe za sam vrh ljestvice. Igračkim promjenama unatoč trener Ranko Silić ne odustaje od poznate strategije da uvijek ima rješenja, nekog "asa u rukavu", no odlazak Raula Valkovića bit će izuzetno teško nadomjestiti.

- U skladu s planiranim imali smo pripremno razdoblje gotovo do same završnice, da bi se tada dogodile neke promjene u igračkom kadru. Za razmišljanje o tome i nemamo vremena, ali ćemo zato sve snage usmjeriti na iznalaženju mogućih rješenja. Ništa drastično na tom planu nismo mogli učiniti, ali zadaća nam je da se usmjerimo na ono s čime raspolažemo. Ostajemo skromni i svi sa svojim vrijednostima moramo nadvladati novonastalu situaciju.

Isticati da je pred nama zahtjevna sezona, zbog ujednačene konkurenciji u Prvoj ligi, nije potrebno. Pored činjenice da će sad nekoliko naših darovitih mladaca imati veću minutažu, glavni nam je cilj da u svakoj idućoj utakmici pokažemo boljitak, odnosno naznake svojstvenih nam predstava. Zauzvrat smo to dužni našim vjernim navijačima koji su naš igrač više, što nam je izuzetno važno već na otvaranju sezone s Rovinjcima - kazao je trener Buzećana Ranko Silić.

Za poklonike rukometa s Buzeštine prava prigoda za vidjeti na djelu istarski derbi i uživati u predstavi koja će ih zasigurno zadovoljiti. Vratar Aleks Jović i suigrači dočekuju suparnika iz Rovinja koji bi mogao biti "tvrd orah" ove sezone.

Posložiti momčad

Što će pokazati znatno izmijenjeni sastav trenera Aljoše Sirotića, koji će se predstaviti publici s nekim novim imenima. Poput ostalih i rovinjski su rukometaši imali problema u radu te na igračkom planu, o čemu nam je između ostalog rovinjski strateg obznanio.

- Na malo što smo mogli utjecati od događanja tijekom priprema, tako da smo se posvetili onome što nam je smo trebali činiti. Vidjet ćemo kako će se sve to odraziti na našim igrama, već u ispitu s Buzećanima. Uistinu će nam trebati vremena da "posložimo" momčad u kojoj se dogodilo dosta promjena. Iz prošle sezone nam nedostaju petorica igrača, a šest novih je sada u kadru.

To moguće i nije toliki problem koliko da su nam trojica stigla u posljednjem tjednu. Zbog svega toga nam preostaje "usputno" uigravanje i borba za što mirniju sezonu. Dobrodošla su nam prijateljski nastupi s Puljanima i dva protiv Umažana kao smjernice na čemu najviše moramo poraditi - otkriva nam rovinjski trener Aljoša Sirotić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter