Rukomet na pijesku

Istarski rukometaš Josip Đukes prometnuo se u istinskog sportskog ambasadora Umaga

| Autor: Mijat Gavran
(Foto: Jozo Cabraja/Kolektiff)

(Foto: Jozo Cabraja/Kolektiff)


Posljednjih se godina u istinskog sportskog ambasadora svoga grada prometnuo Josip Đukes jedan od ovdašnjih izdanaka klupske škole rukometa. Za srednjoškolskih je branio boje umaškog prvoligaša do 2014. i odlaska na studij u Zagreb, gdje diplomira na Kineziološkom fakultetu. Tijekom istog bio je aktivan na sportskom planu koliko su mu obveze dozvoljavale igrajući dvoranski i rukomet na pijesku, čisto zbog sebe. Po svršetku studija i zapošljavanju u struci slijedio je njegov ozbiljniji povratak voljenom sportu, ali onom na pijesku. Iznenada se našao u toj priči na preporuku profeserice s fakulteta da se okuša u ekipi »Zagreba«. Ubrzo je debitirao na turniru u Mađarskoj gdje su »zagrebaši« bili drugi, a Josip svojom igrom osvojio sve suigrače i stručni stožer. U njegove se vrijednosti brzo uvjerio i izbornik tako da je dospio u reprezentativni kadar. Sezonu je okončao svjetskim zlatom i pridodao mu ono nacionalno, klupsku titulu prvaka sa »Zagrebom«. Izručili smo mu čestitke za ta postignuća.

Spontan početak

- Hvala vam! Presretan i ponosan sam na sve. Možete si misliti koji je to osjećaj, biti prvak pored velesila poput Brazila koji ima pet naslova te Danske, Mađarske i drugih. Sada smo se po uspješnosti približili »kariokama«. Ta moja »pješčana« i na veliku radost uspješna priča je spontano započela, jer me poziv među odabrane uistinu iznenadio. Nisam dugo čekao za debi na nekom značajnijem natjecanju. Kako ne bi pamtio Europsko prvenstvo u Bugarskoj 2021. godine i osvajanje srebrne medalje, a već naredne godine u Grčkoj postajemo svjetski prvaci. Nedugo poslije toga u Alabami smo pobjednici Svjetskih igara (World games). Prošle godine smo spletom okolnosti na Europskim igrama u Poljskoj bili peti. Nastupi za polufinale uvijek su najdelakatniji. Iz tog poraza smo puno naučili i pokazali koliko vrijedimo na nedavnom SP u Kini. Obranili smo naslov svjetskog prvaka što nikome do sada nije pošlo za rukom. Nizom od devet pobjeda izborili smo četvrto zlato i na »korak« smo od Brazila koji imaju jedno više - otkriva nam Josip Đukes.

Da su uistinu obavili kvalitetne pripreme za Svjetsko prvenstvo te uz iskustvo s velikih natjecanja izbornik Mladen Paradžik i društvo su ponovno pokorili svjetsku konkurenciju. Prekrasan je to osjećaj za »kockaste« koji su po tom elementu i uspješnosti prepoznatljivi na svjetskoj sportskoj sceni. Nisu li uostalom hrvatski sportaši najbolji ambasadori Lijepe Naše, a sliku o tome uljepšala je i reprezentacija rukometašica svojim nastupima, te navijanjem za - zlatne momke.

Državni prvak

- Iako su uvjeti za igru na otoku Pingtanu bili »pakleni« i uz veliku vlagu, uspjeli smo sve to nadvladati i pobjednički završiti prvenstvo. Došli smo u Kinu kao aktualni svjetski prvaci, pa se trebalo predstaviti u najboljem svjetlu. Natjecanje smo otvorili pobjedom nad Portugalom te još dvije pobjede završili natjecanje u skupini. U četvrtfinalu smo imali aktualne europske prvake Mađari koje smo s 2:1 uspjeli »slomiti« u velikoj borbi za svaki poen. Najteži su baš ti mečevi u četvrtzavršnici posebice psihički, jer sve prethodno ostvareno moglo nas je udaljiti od borbe za medalje, u slučaju poraza. Na sreću bili smo na visini iskušenja i u poluzavršnici smo s Portugalcima ponovno imali »bitku« za obranu naslova. Dvaput smo igrali utakmicu s njima u nekoliko dana, što je samo po sebi teško. Ipak, iznova smo bili uvjerljivi i plasirali se u veliko finale, 2:0 pobjedom. Bila je to repriza grčkog finala od prije dvije godine u kojem su Danci ostali bez našeg »skalpa« kojeg su planirali. Takvo što nisu skrivali i na kraju ništa od toga, iako je bilo dramatično. Sačuvali smo mirnoću i odigrali kao sve ranije nastupe. Nakon 1:1 u setovima (23:18, 18:23) bili smo uspješniji u raspucavanju - penala, pri čemu se i naš golman Filip Dominik Hančić iskazao, obranom penala. Gol Ivana Dumenčića u posljednjoj seriji odlučio je pobjednika - za četvrti svjetski naslov prvaka. Nakon svega mislim da smo zaslužili zlatne medalje. Ne samo njih nego i još nekoliko priznanja. Za najkorisnijeg (MVP) igrača proglašen Ivan Dumenčić, a Lucian Bura je najbolje desno krilo. Osvojili smo i Trofej fair-play za viteško ponašanje - doznajemo od našeg sugovornika.

Naglasio je, kako su na nedavnim Olimpijskim igrama u Parizu promotori - rukometa na pijesku kao pokaznom sportu, bili zlatni »kockasti« - trener Mladen Paradžik te igrači Ivan Dumenčić, Lucian Bura i Ivan Jukić.

Spomenuo nam je i uspješnu sezonu u prvenstvu Hrvatske, nakon četiri završna turnira gdje su u konačnici istim rezultatom (2:0) pobijedili momčad Dugog Rata i Dubrave u finalu i tako obogatio osobnu kolekciju trofeja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter