teško stanje

VIDEO / Dan nakon kataklizme u BiH: Najmanje 21 osoba izgubila život, brojne osobe nestale. Stradala i trudnica

| Autor: Novi list
(Snimio Armin Durgut / Pixsell)

(Snimio Armin Durgut / Pixsell)


Najmanje 21 osoba izgubila je život u poplavama u BiH, 16 ih se smatra nestalima, a upitno je i nedjeljno održavanje lokalnih izbora u pogođenim područjima.

Avaz saznaje kako je jedna od žrtava u Jablanici i 29-godišnja trudnica. Ona je među prvim žrtvama koje su pogodile ovo područje. Također, prema informacijama BiH medija, na pogođenom su području živote izgubile skoro cijele obitelji.

Jedan bračni par pronađen je zagrljen u odronima u Donjoj Jablanici. Stradao je još jedan bračni par s tog područja čiji su identiteti poznati “Avazu”.

Do sada je u Jablanici, prema policijskim izvorima, stradalo 16 osoba, dok se za još 13 traga.

Veliki broj tijela

Spasilački timovi cijeli dan su pokušavali raščistiti ruševine u selu Donja Jablanica gdje su deseci kuća srušeni ili oštećeni, a Nikšić je u večernjim satima potvrdio kako je u ruševinama pronađen veliki broj tijela, ali da su i brojne osobe nestale.

“Prema informacijama koje ja imam, u Jablanici je poginulo 16 osoba, a 12 se vodi kao nestalo. U Buturović Polju je poginula jedna osoba, a traga se za četiri. No, problem su mjesta do kojih se nije došlo”, kazao je za portal “Dnevnog avaza”.

Naknadno, mediji su javili da je pronađena još jedna žrtva u Jablanici čime se broj poginulih u tom mjestu popeo na 17.

Situaciju na tim lokacijama Nikšić je opisao kritičnom dodajući kako je sve to velika tragedija.

Najmanje tri osobe pronađene su mrtve na području Fojnice u središnjoj Bosni, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona. Radi se o dva muškarca i jednoj ženskoj osobi.

Upitni izbori

Zbog teškog stanja u poplavljenim područjima na sjeveru Hercegovine i u središnjoj Bosni u večernjim je satima izvanredno zasjedalo i Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) kako bi procijenilo mogu li se u nedjelju tamo provesti lokalni izbori kako je to ranije planirano.

Na sjednici održanoj u Sarajevu odlučili su kako će za sada biti prekinuta dostava glasačkog materijala u općine pogođene poplavama.

Odluka se donosi na Jablanicu, Konjic, Fojnicu, Kiseljak, Kreševo, Brezu, Visoko, Prozor – Ramu, Bihać i Grad Mostar.

“U vezi sa organizacijom izbora u ovim izbornim jedinicama ili pojedinim biračkim mjestima u ovim izbornim jedinicama SIP će se izjasniti na sjednici koja će biti nastavljena sutra (u subotu) nakon pribavljanja dodatnih informacija s terena”, stoji u priopćenju objavljenom nakon sjednice SIP-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter