križna jama

FOTO / Akcija spašavanja i dalje u tijeku: Spasioci uspjeli doći do zarobljenih ljudi

| Autor: Glas Istre


Zbog obilnih padalina u subotu poslijepodne, tročlana obitelj i dvoje vodiča, koji su tamo otišli na komercijalni izlet, ostali su zarobljeni u Križnoj jami na području Cerknice u Sloveniji. Spašavanje još uvijek traje jer se grupa, koja je inače u dobrom stanju, ne može vratiti na površinu zbog nabujale vode, prenosi N1.

Iznimno je teško uspostaviti kontakt sa zarobljenicima jer su udaljeni više od dva kilometra od ulaza u špilju, a roniocima treba tri do četiri sata da dođu do njih.

Kada će ih uspjeti spasiti, kakve su najnovije prognoze?

Zbog obilnih oborina u poslijepodnevnim satima u Križnoj jami na cerkničkom području, do koje se može doći samo čamcem, ostalo je zarobljeno pet osoba, dvoje turističkih vodiča i tročlana obitelj – majka, otac i kći, potvrđeno je za N1 Slovenija. Budući da grupa u 15 sati još uvijek nije izašla iz špilje, pozvali su pomoć.

Kako je na konferenciji za novinare pojasnio Sandi Curk, područni zapovjednik CZ-a za Notranjsku i Kras, grupa je u špilju krenula u sklopu Udruge ljubitelja Križne jame, jedan od vodiča ima licencu i vrlo je iskusan, a drugi je pripravnik. Dodao je kako vremenski uvjeti nisu bili pogodni za posjet, a voda u špilji je tijekom posjeta počela rasti.

Nakon zaprimljene dojave o zarobljenim osobama, Uprava za zaštitu i spašavanje je na područje jame uputila veliki broj spasilaca i ronilaca iz Zajednica speleospašavanja Postojna, Ljubljana i Novo mesto, koji su uspjeli doći do zarobljenih. Osobama u jami dopremljena je hrana i voda.

U pomoć su pristigli i speleospašavatelji iz Kranja, a za brze intervencije tu su i ronioci civilne zaštite. 

U akciji spašavanja trenutno sudjeluje 35 speleoloških spašavatelja i osam ronilaca iz cijele Slovenije, a pomaže im i 11 vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite. Spasioci će tijekom dana ponovno morati ići do zarobljenih u jami, jer je put do njih težak, piše Danas.hr.

Svih 50 spasioca u jami ima ronilačke dozvole, razina vode u jami još uvijek je malo viša i mogla bi se još više povećati. "U kasnim noćnim satima trebala bi se početi lagano spuštati", rekao je Sandi Curk, zapovjednik Regionalnog stožera Civilne zaštite za Notranjsku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter