točnost testiranja vrlo visoka

Ovo se mnogima neće svidjeti: Stigao novi test za drogu za koji je potreban samo - otisak prsta


Revolucionarni novi test na droge detektira ilegalne supstance s tragova znoja koji se nalaz na otisku prsta, a testiranje se može provesti i na mrtvima, prenosi Miror.

Test kojeg je osmislila britanska kompanija Intelligent Fingerprinting obrađuje rezultate u roku od 10 minuta, a može detektirati prisutnost kanabisa, kokaina, opijata i amfetamina.

Točnost testiranja je visoka, štoviše, uspoređuje se s uzimanjem uzorka urina ili krvi, a prednosti ovog načina naspram spomenutih tradicionalnih metoda su brojne.

Osim što je sigurnija i higijenski prikladnija od klasičnih testiranja koje se provede na krvi ili urinu, ova metoda ne zahtijeva isti rang obuke koji obuhvaća, primjerice, testiranje na krvi.

S druge strane, problem privatnosti kod uzimanja urina prilikom kojeg često dolazi do upitne vjerodostojnosti uzorka, ovim je putem posve riješen, a sam proces testiranja ne traži posebne laboratorijske uvjete.

Činjenica da se test može provesti i na mrtvima, u mnogim slučajevima može olakšati utvrđivanje uzorka smrti i time ubrzati policijsku istragu.

Hoće li ova metoda zaživjeti i kod nas, još uvijek nije poznato.(P. N.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter