dobila potporu

Postaje li Dubravka Šuica povjerenica za Mediteran i demografiju? "Nije bilo nikakve namjere da se išta sakrije od javnosti..."

| Autor: Zlatko Crnčec
(Snimio Mislav Klanac)

(Snimio Mislav Klanac)


Nakon što je dobila potporu Europske komisije vezano za optužbe da nije prijavila sve svoje sastanke s lobistima, Dubravka Šuica osnažena očekuje saslušanje pred Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta čije je zeleno svjetlo preduvjet da postane povjerenica za Mediteran i demografiju. Naime, glasnogovornica Europske komisije Jördis Ferroli rekla je da u propustu potpredsjednice tog tijela za demokraciju i demografiju Dubravke Šuice da ne prijavi susrete koje je imala s lobistima, nije bilo namjere da ih skriva i vrlo je brzo ispravljen.

– Nije bilo nikakve namjere da se išta sakrije od javnosti.

Otkriće Spiegela

Petero europarlamentaraca iz zastupničkog kluba Zelenih poslalo je pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen u kojem su zatražili da kazni Šuicu zbog toga jer je imala sedam sastanaka s lobistima koji nisu registrirani u Registru transparentnosti. Glasnogovornica Ferroli je na novinarsko pitanje potvrdila da je Europska komisija dobila to pismo i da će na njega odgovoriti u primjerenom roku. Dodala je da je Šuičin kabinet proveo analizu i zaključio da je dva sastanka trebalo prijaviti u Registar transparentnosti, jedan s predstavnicima YouTubea i drugi s organizacijom »L’Association européenne pour la démocratie locale«.

– Oba sastanka zatražena su u zadnji čas i nisu objavljena zbog službeničke greške. To je propust za žaljenje i pogreška kabineta, koja je sada ispravljena, rekla je Ferroli. Dodala je da je svih 19 sastanaka koji se spominju bilo spontano te da se radi o susretima na marginama drugih događaja na kojima je Šuica sudjelovala.

Zamjenica glavnog glasnogovornika Komisije Arianna Podesta dodala je da je Šuičin kabinet brzo ispravio propust i prijavio sve sastanke, ne samo one koji zahtijevaju objavu.

– U duhu transparentnosti sada su prijavljeni svi sastanci i namjera doista nije bila da se nešto sakrije od javnosti budući da je te susrete sama potpredsjednica objavila na društvenim mrežama, rekla je Podesta.

Da Šuica nije registrirala sve svoje sastanke, otkrio je njemački magazin Spiegel koji je prije nekoliko tjedana objavio da Šuica nije prijavila najmanje 19 sastanaka koje je imala s lobističkim skupinama između 2020. i 2023.

Šuica će biti saslušana u utorak 5. studenoga, s početkom u 14.30 sati. Glavni odbor pred kojim će biti saslušana je Odbor za vanjsku politiku, a kao pozvani odbori sudjelovat će odbori za zapošljavanja i socijalna pitanja, za građanske slobode i za ljudska prava.

Šuica je tijekom ovog mjeseca obavijestila Odbor za pravne poslove (Juri) Europskog parlamenta da je odlučila prodati sve svoje dionice dubrovačkog brodara Atlantske plovidbe vrijedne 3.684. eura. U dopisu je naglasila da, iako je uvijek dosad uredno prijavljivala te dionice otkako je postala članica Europske komisije, odnosno od 2019. godine, razumije zabrinutost da bi one sada mogle biti shvaćene u kontekstu sukoba interesa jer joj je kao članici Europske komisije u sljedećih pet godina dodijeljen portfelj Mediterana.

Sukob interesa

– Prodat ću svoje dionice u interesu potpune transparentnosti i izbjegavanja bilo kakvog slučaja percepcije potencijalnog sukoba interesa, piše u njezinom pismu Odboru.

Odbor je početkom mjeseca počeo postupak provjere izjava o interesima kandidata za povjerenike kako bi se utvrdilo eventualno postojanje sukoba interesa za obavljanje dužnosti za koju su predloženi. Svih 26 kandidata dobilo je prolaznu ocjenu i moći će pristupiti saslušanjima. Da bi kandidati za povjerenike uopće mogli pristupiti saslušanjima, Odbor provjerava njihovu financijsku situaciju kako bi se utvrdilo da nisu u sukobu interesa. Saslušanje se može održati tek kada to ovaj odbor odobri. Njegova ocjena o mogućem sukobu interesa temelji se isključivo na izjavama o interesima kandidata za povjerenike. U slučaju da se utvrdi sukob interesa, Odbor može predložiti kandidatu rješenje za njegovo otklanjanje, a u krajnjem slučaju može zaključiti da kandidat ne može biti povjerenik. Prilikom formiranja sadašnjeg sastava Europske komisije 2019. godine, dvoje kandidata nije prošlo taj prvi test. Zbog sumnji u sukob interesa, Odbor je odbio kandidata iz Mađarske Laszla Trócsányija i Rumunjske Rovanu Plumb.

Ako bude izabrana za povjerenicu, Šuica će najviše surađivati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Kajom Kallas. Šuica će biti zadužena za rad na novom paktu za Mediteran. U opisu njezina novog radnog mjesta je i jačanje trgovine i poticanje investicija. Zadužena je i da zajedno s povjerenikom za energiju i stanovanje Danom Jørgensenom radi na stvaranju Inicijative za trans-mediteransku suradnju u područje energije i čistih tehnologija kako bi se povećala trgovina energijom iz obnovljivih izvora i potaknula proizvodnja čistih tehnologija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter