politički analitičar

Puhovski: Penava nema nikakvu ideologiju, on nije ni desničar, ni ljevičar

| Autor: Glas Istre
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je raskol u Domovinskom pokretu (DP).

"Penava je prije svega lokalni političar i njega u ovom trenutku zbilja zanima samo to da pobjedi njegova pozicija na lokalnim izborima u Vukovaru idućeg svibnja. Sve drugo je njemu drugorazredno.

On nema nikakvu ideologiju, on nije ni desničar, ni ljevičar, on je naprosto netko tko je došao iz Vukovara i hoće uvesti jednu varijantu domovinskog, patriotskog naboja za koju ne zna reći tri rečenice. Troje, četvero ljudi u toj ekipi koji su mogli reći tri, četiri rečenice su otišli iz njegove varijante", kazao je Puhovski u Studiju 4 HRT-a.

"Dakle, on je ostao okružen ljudima koji su ispod razine ne naročito visoke razine hrvatske političke klase. I to je problem", rekao je Puhovski, dodavši da Penava nema nikakvu jasnu ideju o lokalnoj upravi, o poljoprivredi, o prometu…, nego hoće biti u vlasti i hoće biti prihvaćeni kao desnica.

Nekoliko je nepobitnih činjenica – ostaje stabilna vladajuća većina u Saboru, neće biti novih izbora, ostaju dosadašnji ministri i državni tajnici DP-a u vladi i nastavit će se rasipanje stranke.

"Bit će slabiji, ali bit će igrači. Oni će isto imati nekoliko mjesta u parlamentu, još mogu reaktivirati dva mandata koji su po pravu njihovi. Dakle, tu će biti još nekih, recimo tako, manjih napetosti, međutim, Plenković ima sigurno 5-6 rezervi, ako bude trebalo. Prema tome, nikakih problema ne bi smjelo biti", rekao je.

Dodao je i kako Penava sad ojačava poziciju Milanovića na predsjedničkim izborima. "On sigurno neće podržati Primorca, a mislim da sad neće ni Milanovića."

Na pitanje zašto bi onda HDZ podržao Penavu kao gradonačelnika Vukovara, a ne stavio nekog svog jakog kandidata?

"To je sad problem koji je doista ozbiljan. Vidjet ćemo što će biti u drugom krugu. Prvi krug zapravo nije važan na predsjedničkim izborima. U drugom krugu će se brojati zbilja poeni. Penava je rekao rečenicu – mi ćemo sve učiniti za održanje koalicije. Tu je moguće da će se pregovarati opet o Vukovaru, ali za sada on sigurno ojačava poziciju Milanovića", rekao je Puhovski.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter