ODBOJKA

Prva liga otvorena gradskim derbijem u kojem je domaćin lakoćom svladao Pulu

| Autor: Ivica Cerovac
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


»Po imenima, znanju i iskustvu, Veli Vrh je ekipa bez premca u Prvoj ligi, daleko ispred svih u ovom trenutku.« Da riječi trenera odbojkašica Pule Gorana Jovanovića, izgovorene u najavi nove prvoligaške sezone, nisu bile »pila naopako« potvrdio je gradski derbi odigran u sjajnoj atmosferi ispunjene dvorane na Velom Vrhu. Bio je u ogledu prvog kola Veli Vrh lišen pomoći bitne karike, virozne Eme Mrkić, dok je s druge strane Pula imala na raspolaganju Tinu Buršić koja je prešla u redove karlovačkog Kelteksa, ali kako Superliga kreće tjedan dana kasnije, mogla je na dvojnu registraciju zaigrati za matični klub. No, ni jedno ni drugo nije pomoglo mlađahnoj »gostujućoj« ekipi, koja se u prvom setu vratila iz naizgled izgubljene situacije i potom sve dobro što je napravila »ekspresno« prosula, nakon čega je u naredna dva seta »nestala« s parketa i derbi se pretvorio u jednosmjernu ulicu kojom su se Velovršanke odvezle do sigurne pobjede. Za nju im je trebalo tek 66 minuta »žive« igre, scenarij kojeg si vjerojatno niti one same nisu usudile zamisliti.

Uplašile seta

Prvi set donio je igru na refule, u kojem se nijedna ekipa nije uspjela sastati s prijemom pa su se obje tehničarke, Franka Lukežić i Hana Šljivo, rastrčale po terenu u pokušaju da organiziraju što je moguće opasniji napad. U početku je taj segment više »kašljucao« kod Pule, pa je Jovanović već nakon osam odigranih poena bio primoran pozvati minutu odmora (6:2). Odvojile su se potom Velovršanke na »plus šest« (10:4), a onda se nesigurnost u prijemu prebacila s njihove strane mreže i kad je Šljivo povezala dva as servisa, bio je red na domaću trenericu Tatjanu Tonković da pozove svoje igračice na kratki dogovor (12:10). Savjeti s klupe nisu previše pomogli i ubrzo je uslijedila druga domaća minuta odmora (16:16), koja također nije previše promijenila sliku na parketu. Dolaskom na servis liniju Buršić, koja je u prvom setu »vukla« Pulu, odvojila su se gošće na »plus četiri« (17:21), stigle su potom i na tri poena od osvajanja seta (18:22), no onda kao da su se uplašile te mogućnosti. Pozvao je Jovanović time-out, promijenio pola početne postave, ali ništa nije pomoglo i Veli Vrh je serijom 7:0 riješio prvu dionicu u svoju korist.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Pauza koja je uslijedila bila je prekratka da bi odbojkašice Pule prežalile priliku koju su propustile i nakon što su osvojile prvi poen u drugom setu, narednih pet otišli su na domaću stranu i gostujući trener brzo je bio »natjeran« da opet okupi svoje igračice na »čašicu razgovora«. Od nje nije bilo previše pomoći, jer su Velovršanke uhvatile svoj ritam kojeg više nisu ispustile iz ruku. Razigrala se i Luana Džeba, koja je raznovrsnosti u napadu pridodala i dva asa u nizu za 13:7, nakon čega je Pula »potrošila« i drugu minutu odmora. No, ovom prilikom povratka u rezultatsku neizvjesnost nije bio moguć i drugi set okončan je s 25:15.

Miran kraj

Tu je praktički pitanje pobjednika bilo riješeno, jer je govor tijela gostujućih igračica sugerirao kako ni one same ne vjeruju da se mogu vratiti u život te kao da su priželjkivale da sve ovo skupa što prije završi. Potvrdio je to i početak trećeg seta, u kojem je Lukežić stala na servis-liniju i Veli Vrh je »odjurio« na 7:0. Pula nije imala prijem, automatski nije imala niti napad i taj »slobodni pad« niti dva »brzinska« time-outa nisu uspjela zaustaviti. Domaća trenerica mogla si je dozvoliti luksuz da »aktivira« cijelu klupu, a »rezervistice« su mirno privele susret kraju, dopustivši protivnicama u trećem setu tek 11 poena, a ta bi brojka bila još manja da nije bilo nekoliko promašenih početnih udaraca.

VELI VRH       3

PULA       0

PULA - Utakmica 1. kola Prve lige odbojkašica: Veli Vrh - Pula 3:0 (25:22, 25:15, 25:11). Dvorana OŠ Veli Vrh. Gledatelja: 350. Suci: Elena Mujakić i Filip Mikuličić (oboje Rijeka).

VELI VRH: Pribičević, Džeba 9, Drviš 1, L. Mrkić, Račić Marković 9, Delimehić (L), Terlević 2, Lukežić 2, Vranjanin (L), E. Mrkić, Šverko 11, Kalister 5, Ćorić 13.

PULA: Smojver, Bassene 3, Kontošić, Šljivo 3, Rigo 1, Poropat 2, Flah (L), Škoro 5, Buršić 12, Rojnić 2, Mravičić 5, Gaber (L), Sokolović, Herceg.

Napad poeni: Veli Vrh 38 (Ćorić 11), Pula 22 (Buršić 10). Blok poeni: Veli Vrh 5 (5 igračica po 1), Pula 1 (Mravičić 1). Servis poeni: Veli Vrh 9 (3 igračice po 2), Pula 10 (Šljivo 3).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter