green volley

"Kj čš jmat" u trećem uzastopnom finalu do prvog naslova na 29. izdanju turnira na Fratarskom

| Autor: Ivica Cerovac
(Foto Istra Sport Spirit)

(Foto Istra Sport Spirit)


Trijumfom slovenske ekipe "Kj čš jmat" koja je u svom trećem uzastopnom finalu napokon stigla do pobjedničkog pehara, okončano je 29. izdanje turnira u mješovitoj odbojci "Green Volley - Fratarski otok 2024". Najdugovječniji odbojkaški turnir na ovim prostorima ove je godine okupio 36 ekipa pristiglih iz Slovenije i Hrvatske u čijim su redovima morale biti, barem, tri pripadnice nježnijeg spola.

Ekipe su bile podijeljene u 12 grupa unutar kojih su igrale svaka sa svakom, a plasman u "gornji dom" izborili su pobjednici grupa i četiri najbolje drugoplasirane ekipe. Formirale su se potom nove četiri grupe i odradila još tri kola, nakon čega su po dvije najuspješnije ekipe iz svake grupe izborile prolazak u četvrtfinale, odakle je krenula nokaut faza.

Nikad toplije

Prevedeno u jezik brojki, slovenska družina je na putu do konačnog slavlja u dva dana odigrala osam susreta i pritom upisala jedan poraz u drugoj fazi turnira, koji joj nije utjecao na prolazak u četvrtfinale, ali kad je krenula nokaut faza više nije napravila krivi korak. U neizvjesnom polufinalu "osvetila" se riječkoj ekipi Samo zdravlje za poraze u dva prethodna finala, da bi u završnom dvoboju, jedinom koji se igrao na dva dobivena seta, svladala pulsku ekipu Il Motore.

Pobjednička ekipa dala je i najbolje pojedince turnira te je priznanje za najbolju igračicu drugu godinu za redom završilo u rukama Nine Lovšin, dok je njen suigrač Manuel Grunwald proglašen najboljim igračem. Uz njih dvoje, za Kj čš jmat, 14. ekipu koja se upisala na listu osvajača odbojkaškog turnira na Fratarskom otoku, igrali su: Lombe Čočorovski, Matija Bažec, Matej Germek, Staš Torej, Eva Susman i Tajda Lovšin.

- Nikad topliji Fratarski - prvi je bio komentar Nike Jurković, članice udruge Istra Sport Spirit koja je treću godinu za redom organizirala ovaj turnir. - Godinama sam ovdje i ne pamtim ovakve vrućine, ali s druge strane, barem se nismo morali brinuti da će nam kiša izazvati neželjene prekide.

Bitno je da nitko nije imao nikakvih zdravstvenih problema i da je sve prošlo u najboljem redu. S organizacijske strane jako smo zadovoljni kako je sve skupa ispalo, a po komentarima koje smo mogli ćuti, sudionici su također bili zadovoljni i svi su nas od reda molili da nastavimo dalje organizirati turnir.

Nika je godinama branila boje Sikurita, s osam osvojenih naslova najuspješnije ekipe u povijesti ovog turnira. Sikurit je debitirao na Fratarskom otoku 2006. godine, iduće godine prvi put otišao do kraja, da bi ovog ljeta, nakon 16 uzastopnih nastupa, izostao iz natjecateljskog dijela.

Slijedi jubilarka

- Teško je bilo gledati sa strane i svi smo htjeli zaigrati, ali s obzirom na obim posla, pitanje je da li bi smo sve uspjeli odraditi da smo bili u dvije uloge. I ovako smo kraj turnira dočekali na izmaku snaga te kako stvari stoje, izgleda da ćemo se i u budućnosti morati opredijeliti samo za jednu stvar - istaknula je Jurković.

- Iduće godine slijedi nam jubilarno 30. izdanje i još ćemo vidjeti hoćemo li pripremiti neku posebnu feštu, ali sigurno ćemo pozvati stare "uljanikovce" koji su pokrenuli ovaj turnir da nam se pridruže i podrže nas.

Na prvom turniru pod paskom Istra Sport Spirita okupilo se 24 ekipa, lani ih je bilo 28, a ove se godine doguralo do brojke 36, koju organizatori nemaju namjeru podizati. O rušenju rekorda postavljenog 2011. godine, kad je Fratarskim otokom prodefiliralo 45 ekipa, ne razmišljaju.

- Tada se igralo na osam terena, a u međuvremenu je na jednom posađeno stablo, a na drugom su se proširili gosti kampa i 36 ekipa je optimalna brojka za šest terena kojima raspolažemo. Sada smo u subotu igrali cijeli dan, od 10 ujutro do 20 sati, dok smo u nedjelju krenuli u 9.30 sati i sve je bilo gotovo oko 17, što potvrđuje da s logističke strane teško možemo izgurati s više ekipa - zaključila je Jurković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter