Laura Miloš

Nakon punih pet godina provedenih u Francuskoj, porečka odbojkašica odučila preseliti u Poljsku

| Autor: Ivica Cerovac
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Laura Miloš spustila je zastor na svoju petu uzastopnu sezonu provedenu u najjačem razredu francuske ženske odbojke. Nakon tri godine tijekom kojih je branila boje Saint-Raphaela i jedne provedene u Parizu, 29-godišnja Porečanka proteklu je sezonu provela u Beziersu, klubu iz istoimenog grada smještenog na obali Sredozemnog mora, nedaleko granice sa Španjolskom.

Čudna sezona

- Azurna obala, Pariz pa Provansa, da sam mogla birati ne bih uspjela izabrati tri ljepše lokacije u Francuskoj. Kako sam ja ipak cura s mora, u Saint-Raphaelu i Beziersu sam bila kao doma, dok je Pariz bio totalno kontra od svega gdje sam dosad živjela i možda je zbog toga na mene ostavio najjači utisak. Impresivan je grad koji me baš oduševio jer sam se susrela s nečim na što nisam navikla i baš sam uživala u Parizu te bih se vratila tamo kad god - rekla je Laura Miloš. - S druge strane, svaki slobodni trenutak u Provansi koristila sam da malo prošetam tamošnjim gradovima. Arles, Avignon, Nimes..., sve su to predivni gradovi s mediteranskim štihom u kojima sam uživala.

Uživala je Laura i u Beziersu, za kojeg nam je priznala kako je od dolaska u Francusku osjećala nekakvu privrženost tom gradu, zamišljala kako bi joj bilo u njemu i ta joj se želja napokon ispunila.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

- Sve što sam očekivala, to mi se ispunilo. Tamošnji ljudi su jako dragi i pristupačni te na svakom koraku pružaju podršku, a klub je perfektno posložen. Od prvog dana nisam imala nikakvih problema oko bilo čega i što god je trebalo, to bi se organiziralo i riješilo, a bodrila nas je daleko najbolja publika u Francuskoj - istaknula je Miloš. - Na svakoj utakmici u novoj dvorani stvorila bi se sjajna atmosfera u kojoj naprosto ne bi mogao izgubiti. Doslovno se baš trebaš potruditi da loše igraš i izgubiš te me je taj ambijent stvarno oduševio, a cijela sezona bila je za mene jedno predivno iskustvo.

Uz Izabelu Štimac, Laura je bila jedina hrvatska odbojkašica u najjačem francuskom razredu u kojem strankinja ne nedostaje, pa je tako svlačionicu u Beziersu dijelila s čak šest Amerikanki.

- Došla sam u nepoznatu ekipu u kojoj sam od ranije poznavala tek jednu Francuskinju s kojom sam igrala u Saint-Raphaelu i cijela sezona je s natjecateljske strane bila poprilično čudna, jer je bilo puno utakmica, a mi smo se od samog početka mučile s ozljedama i stalno smo se nekako »krpale« - naglasila je Miloš. - Igrale smo CEV kup u kojem smo dogurale do četvrtfinala i tamo izgubile od poljskog Budowlani Lodza, dok smo domaće prvenstvo okončale na šestoj poziciji i potom u četvrtfinalu doigravanja ispale od trećeplasiranog Mulhousea. Možda smo na početku sezone očekivale malo više, ali u situaciji u kojoj smo se našle, uspjele smo napraviti najbolje što se moglo i na kraju smo bile zadovoljne ostvarenim. Osobno, nakon pet godina u Francuskoj već su me protivnice upoznale i mogle su predvidjeti svaki moj potez, ali nije sve to skupa loše izgledalo.

Nakon pet nezaboravnih godina u zemlji za koju ne krije da joj je baš »sjela«, Laura se odlučila napraviti promjenu i Francusku zamijeniti Poljskom. Njen novi klub je Radomka iz Radoma, koja je u prošloj sezoni osvojila šesto mjesto u najjačem poljskom razredu.

Ambicije među pet

- Radim iskorak u karijeri i ovo je za mene stepenica prema naprijed, a sad treba vidjeti kako ću se snaći u ligi koja je fizički jaka, za razliku od francuske koja je više tehnički nastrojena i kao takva mi bolje odgovara. Bit će to dobar izazov za mene, no imam dovoljno samopouzdanja, spremna sam i vjerujem da bi sve ovo skupa u konačnici moglo dobro ispasti - optimistična je Miloš. - Prvi put odlazim u Poljsku i drago mi je što ću imati priliku upoznati i tu zemlju, koja mi se čini zanimljivom. Radom je smješten između dva velika grada, Varšave od kojeg je udaljen sat vremena vožnje i Krakowa do kojeg ima dva sata te ću sigurno proći malo do njih i razgledati ih, barem u ovom pripremnom dijelu. Kad krene sezona s utakmicama i dugim putovanjima, bit će to malo teže napraviti.

Pripreme za novu sezonu kreću 1. kolovoza, a Laura će u Radomu dijeliti svlačionicu s igračicom koju je u posljednjoj prošlosezonskoj utakmici gledala s druge strane mreže, argentinskom tehničarkom Victoriom Mayer.

- Istina, ona je igrala za Mulhouse, a sad ćemo biti skupa u Poljskoj. I u Radomki ima dosta strankinja, ali za razliku od Beziersa, ne prevladavaju Amerikanke nego Europljanke, što mi zbog mentaliteta puno više odgovara. Složila se jako dobra ekipa sa širokim igračkim kadrom, potrebnim da se kvalitetno izgura puno utakmica koje su pred nama. Imamo i dvije poljske reprezentativke, ali kako je za Olimpijske igre smanjen broj igračica, one se nisu uspjele izboriti da odu u Pariz te će nam se priključiti na početku priprema. Igrat ćemo CEV kup i u klubu žele u Europi dogurati što je moguće dalje, dok u domaćem prvenstvu postoje ambicije biti među prvih pet - zaključila je Miloš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter