gostovanje u poljskoj

"Vatrenima" bi i bod večeras mogao biti dovoljan za prolazak u četvrtinu finala Lige nacija

| Autor: Davor Petrović
(Forum/Pixsell)

(Forum/Pixsell)


Na zadnjoj press konferenciji uoči večerašnjeg gostovanja (20.45 sati) kod Poljske Zlatko Dalić je otkrio da Mateo Kovačić ipak nije naraspolaganju za tu utakmicu koja hrvatskoj reprezentaciji može osigurati plasman u četvrfinale Lige nacija, a samim time i status nositelja u skorašnjem ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Razlog njegovog izostanka je osobne prirode.

– Šteta što je Mateo otpao jer bio je jedan od naših najboljih igrača na dvije utakmice koje smo igrali u rujnu. Osvježit ćemo momčad, nećemo puno mijenjati. Također moramo vidjeti što ćemo s Ivanom Perišićem koji je još uvijek fazi oporavka. Što se veznog reda tiče, naći ćemo najkvalitetnija rješenja, no imamo i izmjene koje su uvijek donosile pomak u igri – istaknuo je Dalić.

Kako to obično biva na gotovo svim gostovanjima hrvatske reprezentacije, izbornik je, na inzistiranje poljskih predstavnika medija morao posvetiti nekoliko rečenica uspjesima kroz proteklih šest godina.

– Radimo velike rezultate i osvojili smo tri svjetske medalje. To je fenomen u svijetu, da jedna mala država napravi takav uspjeh. Igramo dobar nogomet. A uz to imamo taj prkos, inat i ponos. To što Hrvatska radi u zadnjih šest-sedam godina je ravno svjetskom čudu. Puno veće sile ne mogu ovo što mi postižemo – objasnio je Dalić.

Atmosfera i stadion

Ishod večerašnjeg sučeljavanja u Varšavi mogao bi označiti početak još jednog potencijalno obećavajućeg poglavlja u njegovom mandatu.

– Ovo nam je najvažnija utakmica jer imamo prvu meč-lopta da osiguramo prolazak skupine. Poljska je izgubila dva puta uzastopno, ali od velikih reprezentacija, Hrvatske i Portugala. Očekujem da će nas napasti na svom terenu – kazao je izbornik

Pri tome je u prvi plan gurnuo kapetana večerašnjeg suparnika.

– Na prethodne dvije utakmice Poljaci su imali dosta problema i bili su daleko od gola, a to nije dobro za Roberta Lewandowskog, jednog od najboljih napadača na svijetu. On je vrlo opasan kada je blizu gola, i zbog toga ga moramo odmaknuti od te zone. Također moramo imati posjed lopte i biti bolji nego prije tri dana, protiv Škotske u Zagrebu. Neće nam biti lako i zbog atmosfere na ovako velikom stadionu, ali vjerujem da možemo do pobjede – rekao je Dalić, servirajući dojam samouvjerenosti.

Iako je kroz poljsku Ekstraklasu u ovom stoljeću prodefilirao velik broj hrvatskih igrača, od kojih su neki još uvijek tamo, izbornik je istaknuo da niti jednoga od njih nije kontaktirao u potrazi za informacijama vezanim uz skautiranje suparnika.

– Stvarno nismo nikoga koristili. Skautiranje smo odradili uživo, prije mjesec dana smo igrali protiv Poljske u Osijeku, i to je dovoljno. Međutim, ništa od toga neće biti važno ako mi ne budemo pravi. Poljska ima dobru momčad, s kvalitetnim veznim redom, iako to možda rezultati ne govore. No, ovo je elitna skupina Lige. Mi smo izvukli zaključke i prenijeli ih našim dečkima. Vidjet ćemo kako ćemo reagirati na utakmici – istaknuo je Dalić.

Druga priča

Ovo zadnje je definitivno najvažnije, pogotovo nakon tanke subotnje izvedbe u sučeljavanju sa Škotskom u Zagrebu, nakon koje je Dalić bio vrlo nezadovoljan.

– S odmakom vremena je jasno da su ta tri boda najvažnija. Moja reakcija poslije utakmice je bila takva kakva je, želim da Hrvatska igra dobro i pobjeđuje, a taj put smo pobijedili iako nismo igrali onako kako sam očekivao. Ne treba kritizirati, ali treba biti svjestan da moramo bolje.

Kada sam prespavao i sve posložio u glavi, shvatio sam da nema razloga za kritiku nego samo za realnu analizu. Protiv Škotske smo htjeli tri boda i dobili smo ih. Mi smo Škotima dopustili da shvate da mogu igrati protiv nas. Mi smo ih pogurali svojim greškama i dali smo im puno prilika – kazao je Dalić, a usput je još jednom pohvalio Poljake.

Ovoga puta se prisjetio zadnjeg međusobnog dvoboja.

– I Poljska nas je namučila u Osijeku, iako tamo nismo dozvolili neke veće prilike. Ova utakmica će biti druga priča. Vjerujem da će Poljska igrati kao Škotska, ali kvalitetnije s njihove strane. Mi ćemo igrati u svom stilu jer ova momčad se ne zna braniti. Po nekim računicama, dovoljan bi nam bio i bod, ali ako igraš na remi, onda izgubiš. Došli smo se nadigravati i pokušati pobijediti. Naš stil nije branjenje. Branili smo protiv Škotske pa smo primili gol, ali je, srećom, bio iz zaleđa – zaključio je Dalić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter