međunarodni turnir

Na Istria Youth Cupu u Medulinu sudjeluje i Juventus, igra se do petka

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


U Medulinu je danas otvoren međunarodni turnir Istria Youth Cup (U-16) na kojem nastupaju mnoga zvučna imena svjetskog nogometa. Prije no što se odigrala prva utakmica između LA Galaxy i HNK Gorica, a nakon što su se u hotel Park Plaza Belvedere smjestile ekipe mladih nogometaša iz renomiranih europskih klubova, uzrasta do 16 godina, novinarima su se obratili direktor medulinske turističke zajednice Mihael Idžaković, voditelj sporta Arena Hospitality Grupe Andrea Petrić, Ives Čakarun ispred Argentum Sporta i Antonio Grahovac, grassroots menadžer Hrvatskog nogometnog saveza. Turnir se na medulinskim terenima igra od 15. do 18. listopada.

- Veliko mi je zadovoljstvo što se ovako velik i jak međunarodni turnir kao što je Istria Youth Cup održava na medulinskoj rivijeri gdje ugošćujemo klubove koji su prave svjetske institucije, koje uz sebe vežu milijune navijača i najveće svjetske sponzore, što je velika stvar za našu destinaciju, istaknuo je Idžaković.

- Nama su upravo ti turniri mladih uzrasta kao što je ovaj vrlo zanimljivi zato što i na području općine Medulin djeluju dva nogometna kluba - NK Medulin i NK Banjole i sigurno je to jedan lijep poticaj našim mlađim uzrastima kada vide svoje vršnjake u dresovima i u bojama svjetskih priznatih velikih klubova, da ih to motivira da oni bolje rade i da se što više djece na našem području uključi u ovaj predivni sport. Drugi razlog je onaj komercijalni.

Naravno, na svako to dijete u pravilu, u prosjeku dolazi tri odrasla. Bilo to obitelj, bili to navijači, bili to stručni stožeri, što je u tom smislu izuzetno korisno. Organizacijom ovog turnira na kojem sudjeluju ovakvi velikani svjetskog nogometa mi ujedno šaljemo poruku svim drugim klubovima da je naša infrastruktura na razini kojom su zadovoljni i klubovi koji kvalitetom spadaju u vrh svijetu nogometa, poručio je Idžaković. Dodao je da u jesensko, postsezonsko doba Medulin najviše živi upravo od sportskog turizma, prije svega od turističkog proizvoda sportskih nogometnih priprema.

- Jako nam je bitno da se to ovdje događa i ulažemo velike napore u taj segment. Zašto? Jer kao i sve druge destinacije u Hrvatskoj, nastojimo uspostaviti jedan model održivog turizma, a takav je moguć samo tako da disperziramo to veliko sezonsko opterećenje i izvan sezone. I to upravo radimo, između ostalog, i na ovaj način.

Tako smo u ovoj godini već organizirali velike nogometne sportske turnire, kao što je bilo početkom godine za seniore Arena Cup, kao što je bio Medulin Cup, u petom mjesecu nogometni turnir Zagrebačkog nogometnog saveza ili kako smo ga mi malo komercijalizirali u Medulin "Family Football Picnic" koji okuplja oko 4.000 sudionika, što je stvarno velik broj i vrlo nam je značajno u turističkom i prihodovnom smislu, konstatirao je direktor.

S riječima da je velika čast imati ovakve klubove u hotelu i u destinaciji, nadovezao se i Petrić. Istaknuo je da su se sve ekipe smjestile u hotel, a da je prvi "feedback" izuzetno pozitivan.

- Ovaj hotel živi isključivo od sporta, a trenutno uz nogometni turnir imamo i američki nogomet, ali na umjetnim terenima. Najave su vrlo dobre, pa tako od siječnja pa nadalje sve do glavne sezone mi smo skoro pa rasprodani. Krećemo s profesionalnim sportom, nastavljamo s amaterskim, pa velikim dječjim turnirima, rekao je Petrić dodajući da Medulin opravdava svoj status destinacije u Hrvatskoj gdje je motiv dolaska sport.

Pronalazak mladih talenata

Čakarun je pojasnio da se turnir u Medulinu održava po drugi put, a da se radi o sedmom izdanju Istria Youth Cupa.

- Ovom prigodom bih se zahvalio i AHG-u, Turističkoj zajednici Općine Medulin i Istarskoj Županiji što su prepoznali ovaj turnir i što nam daju stvarno veliku pomoć i podršku. Prvi put smo sad zajednički organizirali turnir s HNS-om, koji je dosad bio dugogodišnji sponzor, i na njihovo insistiranje u turnir uvrstili prvaka Hrvatske i osvajača Kupa, a pozvali smo i neke od najboljih akademija iz Europe, rekao je Čakarun. Tako će na ovogodišnjem izdanju turnira nastupiti Gorica kao prošlogodišnji pionirski prvak Hrvatske, odnosno Hajduk kao osvajač Kupa u pionirskoj konkurenciji.

- Do sad su na ovom turniru bili engleski, španjolski, talijanski velikani, a ove smo godine prvi put doveli Juventus, što nam je bila velika želja, rekao je Čakarun dodajući da je svim ekipama lijepo doći ovdje, što zbog kvalitetne infrastrukture, što zbog gastronomije i ljudi.
Antonio Grahovac iz HNS-a naglasio je važnost ovakvih turnira za razvoj mladih nogometaša.

- Ovo je ozbiljan internacionalni turnir na kojem sudjeluju neke od najboljih svjetskih akademija, a jako mi je drago što će naša djeca, predsjednici Hajduka i Gorice, imati priliku vidjeti gdje su u odnosu na naše najbolje svjetske akademije, nadovezao se Grahovac dodajući da se u Medulin uvijek vraćaju sa zadovoljstvom, a da se vesele pronalasku novih talenata. Spomenuo je i da su ove godine osigurali i live stream na YouTube-u, što omogućava svima u svijetu da prate turnir. "Uživajmo u nogometu!", poručio je Grahovac.

Među timovima koji sudjeluju su HNK Gorica i HNK Hajduk Split iz Hrvatske, LA Galaxy iz SAD-a, Juventus iz Italije, Genk iz Belgije, PAOK iz Grčke, Brøndby IF iz Danske i Red Bull Salzburg iz Austrije. Kako je najavljeno, u narednim će danima klubovi koji su svjetski poznati po svojim nogometnim akademijama, demonstrirati svoj rad u nizu uzbudljivih utakmica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter