BERLIN ODLUKE

Večeras se na Olimpijskom stadionu u njemačkoj prijestolnici igra susret za titulu kontinentalnog prvaka

| Autor: Davor Petrović
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Uoči večerašnjeg završnog čina za EURO 2024. akteri velikog finala našli su se u press centru Olimpijskog stadiona Berlinu i odradili svoje zadnje medijske obaveze koje im daju nešto zajedničko, nadu da će osvojiti trofej. U sitnim satima današnjeg dana izbornici Španjolske i Engleske, Luis de la Fuente i Gareth Southgate, opet će doći na isto mjesto, s time da će jedan biti beskrajno sretan i obasut čestitkama, dok će drugi u sumornom raspoloženju razmišljati o ispravnosti svojih odluka i poteza, trpko gutajući riječi utjehe.

- Svi igrači su spremni za veliki finale. Također smo vrlo uzbuđeni zbog izazova jer je očigledno da se momčad popravila u posljednjih nekoliko tjedana. Moram reći da mi je bio privilegij raditi s takvim igračima. Sada svi zajedno imamo nevjerojatnu priliku da postignemo ono što smo zacrtali na početku ovog putovanja – rekao je Southgate na početku svog izlaganja.

Vizija

Zatim je posvetio nekoliko rečenica svojoj momčadi koja je zadnji EURO okončala kao poraženi finalist.

- Uvijek smo imali dugoročnu viziju koju smo rastavljali na manje dijelove. Jasno je da igračima ne treba posebna motivacija za ovakve utakmice. Najvažnije je da sve dobro pripremimo jer moramo biti sigurni da ćemo se naći na pravoj strani kod finih detalja koji odlučuju ovakva finala. Sve treba biti izvedeno kako treba. Svi mi vrlo dobro znamo što bi naša pobjeda značila svim Englezima i nama kao momčadi. Tu ne govorim samo o stručnom stožeru i igračima koji su ovdje, već i o onima koji su sudjelovali u kvalifikacijama. Svi su oni pridonijeli napretku ove momčadi, i zato bih volio da im priuštimo posebnu večer – objasnio je Southgate koji je praktički na pola turnira promijenio formaciju svoje momčad.

Naime, do četvrtfinala sa Švicarskom Englezi su igrali sa četvoricom igrača u zadnjoj liniji, a tu utakmicu su odigrali s trojicom otraga. Taj koncept Southgate više nije mijenjao, što se pokazalo kao dobar potez. Štoviše, engleska je s negledljive razine otišla tri koplja iznad, probudivši usput optimizam svih navijača koji od pobjede u polufinalu zajednički pjevaju onu čuvenu: »It’s comming home.«

- Nikada nisam vjerovao u bajke, ali zato vjerujem u snove. A mi smo imali velike snove... Da bismo ih sada ostvarili, dosta stvari moramo napraviti na najbolji mogući način. Sve ono što nas je pratilo na početku turnira, kasni golovi, pobjeda na jedanaesterce... To nam ovdje ne igra. Naša izvedba je najvažnija i mora biti na vrhunskoj razini. Španjolska je fantastičan suparnik i ima vrlo jasan način igre, kao i sređenu momčad koja jako dobro pritišće pravim intenzitetom – istaknuo je izbornik Engleske.

Sve navedeno ide u kategoriju De la Fuenteovih zasluga, a on je, baš kao i Southgate, pun optimizma te riječi hvale na račun suparnika.

- Mirno čekamo finale i znamo da ovdje nema favorita. Pred nama je vrlo izjednačena utakmica koju moramo odigrati iznad uobičajene razine. Inače nećemo imati izgleda za pobjedu. Ponosan sam kada vidim proces koji smo slijedili da bismo došli ovdje. Sretan sam, a igračima ću reći da uživaju u trenutku jer su to zaslužili – kazao je De la Fuente.

Ofenzivna momčad

Prema njegovim riječima, sve vezano uz Furiju je vrlo jasno.

- Naša tendencija je svima poznata. Statistički podaci govore da smo ofenzivna momčad koja puca na gol. No, moramo uzeti u obzir i suparnika jer igra se samo jedna utakmica. Mi imamo nogometaše koji se jako se teško odriču našeg stila. Ako nismo Španjolska, onda nemamo ni izglede za pobjedu. Mi moramo biti prepoznatljivi. Spremni smo se boriti za pobjedu i motivirani smo za ostvarenje tog cilja – dodao je taj 63-godišnji stručnjak.

Zatim je priznao jedan detalj koji ga, kako je sam rekao, prati cijeli EURO.

- Ponekad se zacrvenim jer mislim da tražim previše od igrača. Sada vidim njihova lica i osjećam njihov duh pa zbog toga neću imati posebne zahtjeve za finale. Svi smo ponosni na put koji smo prošli da bismo se vratili u Berlin. Ovoj momčadi nitko ništa nije dao, naši igrači su sve zaslužili na terenu. Imamo pravo biti vrlo ponosni na ono što smo napravili, a meni je najljepše kada vidim zemlju koju je ova reprezentacija učinila ponosnom – zaključio je De la Fuente.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter