ISTRA 1961

Ferencvaros svladao Puljane u Lienzu. Jovan Ivanišević zabio počasni pogodak

| Autor: Ivica Cerovac
ODLUČIO POBJEDNIKA - Mickaël Facchinetti nije uspio zaustaviti Aleksandra Pešića (Foto: fradi.hu)

ODLUČIO POBJEDNIKA - Mickaël Facchinetti nije uspio zaustaviti Aleksandra Pešića (Foto: fradi.hu)


Nogometaši Istre 1961 poraženi su u prvoj prijateljskoj utakmici tijekom priprema za novu prvenstvenu sezonu. Ferencvaros, klub koji je šest posljednjih godina osvajao naslov prvaka Mađarske, svladao je Puljane u austrijskom Lienzu s 3:1.

Utakmica je bila dogovorena na 4x30 minuta i nakon odrađenih sat vremena Mađari su vodili s 2:0, a dvostruki strijelac bio je srpski napadač Aleksandar Pešić. "Zeleno-žuti" su prepolovili zaostatak u 80. minuti preko mladog Jovana Ivaniševića, da bi konačnih 3:1 u 99. minuti postavio nigerijski napadač Fortune Bassey.

Kako je susret krenuo, Mađari su odmah zaprijetili preko Pešića, no Lovro Majkić je bio na visini zadatka i zaustavio pokušaj srpskog napadača u prvoj minuti. Majkića nije uspio ugroziti niti Tunižanin Ben Romdhane u desetoj minuti, da bi dvije minute kasnije Ferencvaroš izborio slobodni udarac na rubu kaznenog prostora kojeg je izveo Stjepan Lončar, bivši igrač Rijeke, no njegov je pokušaj "zapeo" u pulskom bloku i Mađari su dobili tek korner.

Još je jednom dobro reagirala pulska zadnja linija u 18. minuti kad je zaprijetio Nigerijac Kehinde, da bi se dvije minute kasnije sudarili Majkić i Cisse, a pulski golman iz tog je dvoboja izvukao deblji kraj i na gol je morao stati Ćorić.

Pali pred odmor

U 22. minuti dogodila se nesvakidašnja situacija, naročito za prijateljske utakmice. Glavni djelitelj pravde je zaključio kako momčadi imaju previše slične dresove, jer je Istra 1961 istrčala u gostujućoj sivoj garnituri s uzorkom istarskog kažuna, a Ferencvaros u svojim prepoznatljivim prugastim zeleno-bijelim dresovima.

Ceh su platili Mađari, koji su odradili brzinsko presvlačenje i utakmicu nastavili u svojoj rezervnoj crno-zelenoj garnituri. Tri minute kasnije opet su zaprijetili, ali udarac Kehindea nakon ubačaja Ben Romdhanea neutralizirao je Ćorić.

Bila je to posljednja akcija vrijedna spomena u prvoj četvrtini susreta, a pet minuta nakon promjene strana zaprijetila je Istra 1961, no Botka je pravovremenom reakcijom uspio otkloniti opasnost. Ferencvaros je uzvratio solo prodorom Esitija koji je zaustavljen prekršajem, a iz novog slobodnog udarca u 45. minuti Lončar je pucao preko gola.

Uslijedila je dvije minute kasnije nova prilika za Mađare i još jedna odlična obrana Ćorića nakon udarca Ben Romdhanea, a onda su u 49. minuti "zeleno-žuti" kapitulirali. Kehinde se probio po desnoj strani i ubacio za Pešića, koji je doveo Ferencvaros u vodstvo.

Tih 1:0 ostalo je na semaforu do posljednje minute druge četvrtine, u kojoj su Mađari "poduplali" svoju prednost. Strijelac je opet bio Pešić, koji je izmaknuo pažnji svojih čuvara i nakon dodavanja Ben Romdhanea zatresao mrežu Puljana.

Probudili se

Treću četvrtinu opet su bolje otvorili Mađari, ali Knoester (64’) i Ben Romdhane (69’) nisu uspjeli poentirati iz izglednih prilika te kako to u nogometu obično biva, uslijedila je kazna za propušteno i Istra 1961 je u 80. minuti prepolovila svoj zaostatak. Strijelac je bio 19-godišnji Jovan Ivanišević, koji je ušao u nastavku i svladao Dibusza.

Mađarski vratar bio je na velikim iskušenjima i u 88. minuti, ali uspio je sačuvati svoju mrežu te se u završnih pola sata ušlo pri rezultatu 2:1 za Ferencvaros. Njih je otvorio Traore nepreciznim udarcem u 93. minuti, da bi dvije minute kasnije Varga zadržao svojoj momčadi minimalnu prednost.

Dobru obranu rezervnog mađarskog čuvara mreže kapitalizirali su njegovi suigrači u 99. minuti, kad je Traore proigrao Basseyja, a ovaj zabio. Nigerijski napadač je bio precizan i deset minuta kasnije, ali taj je pogodak poništen zbog prekršaja. Zaprijetio je potom još i Traore u 115. minuti, ali ostalo je 3:1.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter