uoči pripremne utakmice

Sopić: "Ova utakmica je na neki način šlag na tortu"

| Autor: Denis Frančišković
(Snimio Milan Đekić)

(Snimio Milan Đekić)


Na Rujevici sve teče u skladu sa zacrtanim planovima, a fizičke zahtjevne napore danas će zamijeniti lopta u punom smislu. Bijeli od 19 sati na pomoćnom igralištu igraju drugu pripremnu utakmicu, gost Rujevice novi je stari slovenski prvoligaš Primorje iz Ajdovščine.

Primorjaši su ulazak u elitni razred slovenskog nogometa izborili ispred Nafte i Beltinaca, a u pripremnom razdoblju izgubili su sve četiri utakmice s gol-razlikom od čak 16 primljenih i tek jednim postignutim golom.

Pritom su gubili od Čukaričkog, MTK-a, Kopera i Ludgoreca, a trener Željko Sopić smatra da će na tom tragu gosti ostati i danas budući da u prvom redu želi vidjeti raspucanu i efikasnu Rijeku. U prvoj utakmici protiv Kopera to baš i nije bilo tako, kada je susret jednim golom odlučio Ivan Smolčić u ranoj fazi utakmice.

Važna Europa

Bilo kako bilo, ovo bi trebao biti pravi kontrolni test pred one puno jače u austrijskom dijelu priprema koji Riječane očekuje od ponedjeljka. Igrat će se i dva puta po 60 minuta.

– Neki igrači su otišli, a nekolicina ih je ozlijeđena, poput Gode, a i Selahi je šest dana izvan stroja zbog pogibeljnog starta na utakmici protiv Kopera. Nemamo puno vremena, već 25. srpnja je jako bitna europska utakmica. Zaigrat će igrači na koje ozbiljnije računamo – kaže trener Željko Sopić.

– Pašalić se vraća kada krećemo na pripreme u Austriju, tako da nam je roster dosta šarolik. Jednostavno moramo početi uigravati momčad nakon 17 dana priprema. Svi naporno rade i daju sve od sebe, a utakmica je dogovorena dva puta 60 minuta. U prvom dijelu zaigrat će udarnija postava, dok će dečki koji su trenutačno u drugom planu odigrati drugih 60 minuta.

Odigrat ćemo jednu ozbiljnu utakmicu u kojoj želimo puno raditi na segmentu realizacije budući da je Primorje tek sada ušlo u Prvu slovensku ligu i želimo poboljšati taj segment. Već protiv Kopera vidjeli smo da imamo određenih problema u nekim stvarima. No, noge su teške i ne možemo tražiti svježinu momčadi koja će nam trebati protiv Mađara – dodaje Sopić.

Fizička priprema baza je za sve ono što dolazi u startu sezone na dva kolosijeka. Sopiću će za to trebati fizički moćna družina, ali i dosta širok kadar.

– Odradili smo dva naporna tjedna, dva mini ciklusa, a ova utakmica je na neki način šlag na tortu. Uvijek se može i treba više, ali s obzirom na kadar moramo voditi računa i da nam se netko od ključnih igrača ne ozlijedi.

A i utakmica s Mađarima će brzo doći, a igrače za Europu možemo prijaviti do 18. srpnja. To je vrlo bitna europska utakmica za klub i na kraju se gleda samo rezultat. Nitko te ne pita koliko igrača imaš ili nemaš, ali mogu reći da smo odradili jedan dio priprema nakon kojeg su igrači na zavidnoj fizičkoj razini spreme.

Treninzima se priključio i niz igrača s posudbe (Gajzler, Babić, Dujmović….). Kako su se snašli?

– Dečki su se dobro snašli, naravno, nije im lagano. Ja sam trener koji voli raditi s mladim igračima, ali oni koji misle da je lako doći iz juniora u seniore i igrati, dosta griješe. Primjer su Smolčić i Galešić koji su se išli kaliti u Orijent i Hrvatski dragovoljac. Mogu reći da dečki predano rade i daju sve od sebe. No, znamo da je ovo Rijeka i da je letvica jako visoko dignuta – tvrdi Sopić.

Zlomislić i Posavec

Jedino novo ime među Bijelima je vratar Josip Posavec, 28-godišnji Varaždinac, bivši čuvar mreže Hajduka, a u posljednje vrijeme danskog Aalborga.

– Već na početku priprema, a u razgovoru sa Zlomislićem, rekao sam da je 51 posto da će braniti on, a ostalo netko drugi. I Posavec i Zlomislić će dobiti jednaku priliku, i jedan i drugi će braniti jednak broj minuta u pripremama.

I, jednostavno, koji se više dokaže taj će biti među vratnicama. Posavec se dobro uklopio, dečko poznaje našu ligu, bio je vani i branio je te mislim da je veliki dobitak za naš klub nakon odlaska kapetana i reprezentativca Labrovića.

Ivan Smolčić preuzeo je kapetansku vrpcu od Labrovića. Nova obveza, ali po mnogočemu zaslužen novi status u momčadi igrača koji je vidno napredovao.

– Smola je mladi dečko koji je dugo u Rijeci i zaslužio je po svim kvalitetama, ljudskim i nogometnim, da bude kapetan Rijeke. Tek se privikava na novu funkciju, ali mislim da će nakon današnje utakmice te one četiri koje nam dolaze, sve leći na svoje mjesto. Njegov zamjenik je Galešić. S njim sam također razgovarao. To su izdanci nogometne škole Rijeke, pravi dečki i pravi sportaši.

Popričao sam i sa Zlomislićem, kao trener nisam baš pobornik toga da vratar bude kapetan. Pravila se mijenjaju, vidimo na EP-u da bilo kakav prigovor nosi karton, a gotovo je nemoguće da vratar trči s gola i kao kapetan ukazuje sucu na nešto i traži prigovor. Odabrali smo Smolčića i Galešića i mislim da je to pravi izbor – zaključio je Sopić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter