ISTRA 1961

Marijan Ćorić potpisao novi ugovor i priključio se "zeleno-žutima" na pripremama u Balama

| Autor: Ivica Cerovac
(Snimila Leona Teodorović)

(Snimila Leona Teodorović)


Premda je u godinu i pol dana, koliko traje njegova druga epizoda u Istri 1961, branio samo na dvije utakmice, i to nakon što se ozlijedio Lovro Majkić, Marijan Ćorić je važna karika zeleno-žute momčadi. Spoznao je to brzo i Paolo Tramezzani, koji nakon odlaska iz kluba Frane Mlinara i Ante Majstorovića nije želio ostati bez još jednog »senatora« zaduženog za dobru atmosferu u svlačionici i na terenu te je insistirao da se 29-godišnjem Vodnjancu ponudi novi ugovor. Bilo je pritom malo povuci-potegni te je pulski prvoligaš u pripreme za novu sezonu krenuo bez Ćorića, no stvari su brzo sjele na svoje mjesto i talijanskom treneru je ispunjena želja.

- Malo se sve skupa odužilo, ali nema veze, bitno je da se sve dobro završilo i da sam opet ovdje s dečkima. Tražili su ljudi iz kluba u nekoliko navrata od mene strpljenja i govorili da bi se sve trebalo riješiti za koji dan, a onda je »doletio« Haritz Kerejeta iz Španjolske i dogovoren je moj ostanak. U srijedu smo usmeno sve finiširali i popodne sam se priključio suigračima na treningu, a u četvrtak ujutro potpisao novi ugovor - nadovezao se Marijan Ćorić.

- Trenirao sam individualno u AP Labu kod Alexa Percana i Lorenza Boucauxa, koji su me odlično spremili i izgradio sam dobru bazu, ali falilo mi je sve ovo. Sasvim je drugi osjećaj kad radiš individualno te sam jedva čekao da dođem na teren i počnem trenirati sa suigračima. Pauza između posljednje utakmice i početka priprema je sama po sebi bila dugačka kao nikad prije, a onda se poklopilo da se i ja kasnije priključim. Prije bi se nakon dva-tri tjedna opet sastali i krenuli s pripremama. Sad je zbog Europskog prvenstva pauza bila duža, što nam je s jedne strane i dobro došlo, da se malo odmorimo i spremimo glave za ono što slijedi.

Ćorićevim priključenjem broj igrača na pripremama »zeleno-žutih« je narastao na 31, a jedina nepoznanica ostao je Mladen Devetak.

Ozljeda Koskija

On je u Puli, trenira individualno i čeka da klub dogovori sporazumni raskid s Terrenceom Douglasom, kako bi se oslobodio prostor u proračunu potreban da se produži suradnja s 25-godišnjakom rođenim u Novom Sadu. Trebalo bi se to što prije riješiti, jer osim lijevog beka, Devetak može više nego dobro pokriti i poziciju stopera, a upravo su se u »srcu obrane« počeli nazirati problemi za Puljane.

Ville Koski, nominalni starter na stoperskoj poziciji, osjetio je krajem prošle sezone probleme s preponskom hernijom, koji su se opet javili početkom priprema i u ponedjeljak treba obaviti još jedan pregled, nakon kojeg će se znati da li će morati otići »pod nož«. Ako se operativni zahvat pokaže nužnim, što se čini poprilično vjerojatnim, Finac oko dva mjeseca neće biti u pogonu i trebat će nadomjestiti njegov izostanak. Novonastalu prazninu mogao bi popuniti Mickaël Facchinetti, koji kvalitetu za preuzeti tu ulogu sigurno posjeduje, no 33-godišnji Švicarac je posljednju utakmicu odigrao prije više od godinu dana te nakon odrađene operacije koljena nije na željenoj fizičkoj razini i zasad ga se još uvijek štedi.

O tome koliko je on spreman, kao i što mogu ponuditi ostali igrači pristigli na probu, odgovore bi trebale dati prijateljske utakmice, a prva je na rasporedu u srijedu protiv mađarskog prvoligaša Ferencvarosa. Igrat će se s početkom u 17 sati u austrijskom Lienzu, put kojeg će »zeleno-žuti« krenuti dan ranije.

- Šteta je što se niti jedna od pet dogovorenih utakmica neće igrati u Istri, jer bi nas naši navijači sigurno voljeli vidjeti na djelu, no rijetko će koji klub preko ljeta doći u naše krajeve odraditi pripreme, jer je ovdje jednostavno previše toplo. Najbitnije je da imamo jako dobre protivnike i svih pet utakmica bit će nam odlični testovi pred prvenstvo. Pritom ćemo se morati malo više voziti, no isplatit će nam se put koji ćemo prijeći - uvjeren je Ćorić. - Za očekivati je da će trener, barem na prvim utakmicama, raspodijeliti minutažu među igračima i da će one svima poslužiti za dokazivanje, a pritom će najbitnije biti da svi ostanemo zdravi.

Nakon 11 odrađenih treninga u šest dana, »zeleno-žuti« su dobili slobodnu nedjelju.

- Trener Tramezzani ima svoj način rada kojeg se drži od prvog dana nakon što je stigao u Pulu i od njega ne odstupa. Na ovim pripremama je nastavio u istom ritmu, čak je i malo podigao intenzitet u odnosu na treninge koje smo proljetos odrađivali tijekom natjecateljske sezone. Osjeti se malo umora, što je i normalno uz dva zahtjevna treninga dnevno, no sve se da izdržati ako smo maksimalno posvećeni onome što radimo i odrađujemo dobru regeneraciju - naglasio je Ćorić.

Čekanje prilike

- S obzirom na način na koji trener želi da igramo, pripreme moraju biti naporne jer jedino ćemo tako biti u mogućnosti ispuniti na terenu sve ono što pred nas bude postavio. Dobra stvar je da smo manje-više ostali svi na okupu, jer onda je i treneru puno lakše kad je većina igrača upoznata s njegovim načinom rada. Osobno, uvijek sam spreman pomoći, kako na terenu, tako i van njega. Na meni je da radim, napredujem, nadograđujem sebe i čekam svoju priliku.

Penali su uvijek lutrija

Poput svojih suigrača, niti Ćorić ne propušta pogledati na djelu najbolje reprezentacije Starog kontinenta.

- Malo sam se razočarao što je Hrvatska ispala već u grupnoj fazi, ali danas svi igraju nogomet i nema više slabih reprezentacija. Sasvim je to drugi nivo u odnosu na neka prijašnja prvenstva, na kojima su favoriti lagano prolazili grupu. Sada nijanse odlučuju pobjednika, što naročito dolazi do izražaja u nokaut fazi. Tu vam je najbolji primjer Portugal, koji je u osmini finala prošao Sloveniju uz tri obranjena penala Dioga Coste, nakon čega on u četvrtfinalu nije uspio zaustaviti niti jedan protivnički pokušaj s »bijele točke« i dalje je otišla Francuska - rekao je Ćorić. - Jedna pogođena vratnica je presudila putnika u polufinale. To su vam te nijanse koje odlučuju, a penali su uvijek lutrija. Kvaliteta izvođača je sigurno bitna, ali nakon odrađenih 120 minuta vjerujem da nikome od igrača nije lako stati ispred golmana i sigurno zatresti mrežu. Noge su teške i nije to isto kao kad dođeš svjež na trening te bez pardona realiziraš penal.

Oduševio ga Mamardašvili

Golmani su u Njemačkoj bili, barem dosad, na zadovoljavajućoj razini, premda je europsku smotru preskočio vrhunski čuvar mreže Thibaut Courtois.

- Courtois je, barem za mene, jedan od trojice najboljih golmana na svijetu. Sigurno postoje neki problemi unutar belgijske reprezentacije čim njega nije bilo, ali mi sa strane u njih nismo upućeni te samim tim ne možemo sa sigurnošću reći koji je pravi razlog. Puno se toga pričalo, ali pravu istinu vjerojatno samo Belgijanci znaju - smatra Ćorić. - I bez Courtoisa smo vidjeli na djelu nekoliko odličnih golmana, a mene osobno je oduševio Mamardašvili, Gruzijac koji brani za Valenciju u Primeri. Odradio je sve utakmice u Njemačkoj na visokom nivou i pomogao da reprezentacija, koju su svi proglasili autsajderom, prođe grupnu fazu. U konačnici nije to baš bilo slučajno, jer Gruzija ima još nekoliko iznimno kvalitetnih igrača, poput Kvaraškelije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter