istra 1961

Mjesec i pol dana nakon artroskopije koljena, mladi hrvatski reprezentativac se stavio na raspolaganje treneru

| Autor: Ivica Cerovac
Moris Valinčić (Snimila Leona Teodorović)

Moris Valinčić (Snimila Leona Teodorović)


U srijedu poslijepodne u Pulu je konačno stigao Hans-Juraj Hartmann i jučer ujutro odradio prvi trening s nogometašima Istre 1961. Riječ je o 22-godišnjem stoperu koji posjeduje hrvatsko i njemačko državljanstvo te je u zeleno-žute redove došao na probu, a njegovim priključenjem Paolo Tramezzani i članovi stručnog stožera pulskog prvoligaša pod paskom imaju »okruglih« 30 igrača. Ta bi se brojka narednih dana mogla povećati, jer Mladen Devetak individualno trenira na »Drosini« te čeka da Terrence Douglas i klub dogovore sporazumni raskid ugovora, čime bi se otvorio prostor za nastavak suradnje s 25-godišnjakom iz Novog Sada, koji je u prošloj sezoni bio četvrti igrač po minutaži iza Lovre Majkića, Ante Majstorovića i Darija Marešića.

Uz Devetaka, očekuje se skorašnje potpisivanje ugovora i s čuvarom mreže Marijanom Ćorićem. Na tome insistira i trener Tramezzani, koji je odlaskom Ante Majstorovića i Frane Mlinara već ostao bez dvojice »senatora« u svlačionici te želi Ćorića priključiti Slavku Blagojeviću. Što se tiče potencijalnih odlazaka igrača »vezanih« ugovorom, stekao se dojam da je splasnuo interes Rijeke za dovođenjem u svoje redove Darija Marešića, ili je ponuda koja je stigla s Rujevice premala da bi se razmišljalo o prepuštanju pouzdanog stopera najbližem susjedu. U prvi plan je sada izbio Luka Hujber, uz Blagojevića jedini član »kluba sto« koji trenutačno obitava u zeleno-žutoj svlačionici. Za njega je interes pokazao danski Vejle na čijoj klupi sjedi Ivan Prelec, ali pitanje je što će biti od toga ako bivši trener Istre 1961 promijeni adresu i preuzme AIK iz Stockholma.

Danci žele Hujbera

Premda Danci nisu platišno izdašni, financijski aspekt ovdje ne bi trebao predstavljati preveliki problem. Hujberu idućeg ljeta ističe ugovor i ovo je praktički posljednja prilika da klub na njemu nešto zaradi, a u ove je četiri godine provedene među zeleno-žutima bio maksimalno korektan te je za očekivati da mu nitko neće stati na put ako odluči po prvi put zaigrati u inozemstvu. Usto, »njegova« pozicija na desnom boku je dobro pokrivena, naročito nakon što se Moris Valinčić, koji je 15. svibnja odradio artroskopiju meniskusa desne noge, prvog dana priprema stavio na raspolaganje treneru Tramezzaniju i krenuo s treninzima.

- Sve ide u najboljem redu. Trenutno sam na nekih 80 posto i vjerujem da ću u ovih mjesec dana do početka prvenstva doći na željenu razinu, a usto i da će se izgubiti određena nelagoda koja postoji u glavi. Još uvijek malo izbjegavam duele, no očekujem da će tijekom ovih priprema nestati i najmanji strah - rekao je Moris Valinčić. - Dobro osjećam nogu prilikom odigravanja, no svjestan sam da mi se ona još mora priviknuti na neke kretnje koje dugo nisam radio. Bitan je za oporavak i dio poslije treninga, naročito sada na početku priprema, te posebnu pažnju obraćam na odmor i rekuperaciju, a imam i program po kojem dodatno radim po dogovoru s ljudima iz kluba i kondicijskim trenerom.

Valinčić se ozlijedio nakon utakmice s Osijekom i bio je primoran preskočiti pet posljednjih kola, a na ruku mu je išla duga pauza između kraja sezone i početka priprema da odradi sve što je potrebno kako bi se priključio suigračima.

- Nakon domaće pobjede nad Rudešom, do koje smo stigli igrajući drugo poluvrijeme s čovjekom manje, ulovio sam kontinuitet utakmica koji je prekinula ozljeda i sad moram opet krenuti ispočetka, no to mi neće predstavljati problem - uvjeren je Valinčić. - Za tjedan-dva ću početi s maksimalnim radom i bit ću spreman za igranje pripremnih utakmica, a možda mi trener već da neku manju minutažu protiv Ferencvaroša ili Kopra. Stalno komuniciramo, vidjet ćemo u kakvom će mi stanju dotad biti koljeno i donijeti najbolju odluku. Fizički se stvarno jako dobro osjećam i želio bih što prije opet zaigrati, ali isto sam tako svjestan da nekad ne treba previše žuriti i povući neke poteze koji bi se mogli loše odraziti na sezonu, koja će biti duga.

Dodatni iskorak

Valinčiću su ovo druge ljetne pripreme s Istrom 1961, ali prve koje će odraditi od samog početka jer se lani priključio momčadi tek u trećem tjednu.

- Ostanak trenera Tramezzanija je bitna stvar, jer je u ovih četiri mjeseca što je radio s nama upoznao momčad, zna stanje u klubu i ne moramo krenuti od početka. Uhodavat će se samo novi dečki, oni koji će dolaziti ili su već došli, dok mi ostali moramo nadograditi ono što smo radili u prošloj sezoni, a na igračima koji su manje igrali je da se izbore za priliku da se dokažu i pokažu kako zaslužuju veću minutažu. Sigurno ćemo se još osnažiti na nekim pozicijama, a najbitnije je da se zadržala odlična atmosfera koja vlada u našim redovima. Imamo dobre uvjete za rad i neka nas samo ozljede zaobiđu te ćemo sigurno napraviti dodatni iskorak u odnosu na prošlu sezonu, u kojoj je bilo dosta uspona i padova - istaknuo je Valinčić. - Krenuli smo s napornim treninzima, ali bolje da je tako jer što bude napornije na početku, bit će nam kasnije lakše kad ulovimo željeni ritam.

Španjolska pobjeđuje Švicarsku u finalu

Danas kreću četvrtfinalni dvoboji na Europskom prvenstvu u Njemačkoj koje prati i Valinčić, premda zbog svakodnevnih treninga u 18 sati stigne uživo pogledati samo večernje utakmice.

- Tursku nisam očekivao ovako daleko i ona je za mene pozitivno iznenađenje, no još me više iznenadila Švicarska. Švicarci stvarno dobro izgledaju i vidim ih u finalu, što jednim dijelom mogu zahvaliti ždrijebu koji se tako posložio da je jedna strana kostura puno jača od druge, a drugim što je izbjegla Hrvatsku. Da smo prošli skupinu vjerujem da bismo svladali Švicarce i dogurali minimalno do polufinala, ali skupo su nas koštala dva pogotka primljena u sudačkoj nadoknadi vremena. No, nemamo se baš previše prava žaliti, jer smo na prijašnjim natjecanjima na sličan način pobjeđivali, golovima u produžecima ili nakon izvođenja penala - smatra Valinčić. - Uz Švicarsku, u finalu očekujem Španjolsku koja je po prikazanoj igri najveći favorit za osvajanje naslova. Španjolci su najstabilniji i najkompletniji, dovoljno je pogledati kakvi im igrači sjede na klupi da shvatite koliko je to jaka reprezentacija. U odnosu na neka prošla prvenstva, nikad se neka reprezentacija nije tako izdvojila kao ovom prilikom Španjolska, no u nokaut fazi odlučuju detalji i pitanje je kako bi izgledali da su kod 0:0 zabili autogol protiv neke jače momčadi od Gruzije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter