EURO 2024.

Švicarska izborila četvrtfinale i izbacila aktualne europske prvake!

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Nogometaši Švicarske prvi su četvrtfinalisti EURA nakon što su u Berlinu svladali europske prvake Talijane s 2-0 (1-0).

Pogotke su za Švicarsku dali Remo Freuler (37) i Ruben Vargas (46). Švicarci će u četvrftfinalu igrati 6. srpnja protiv boljega iz dvoboja Engleske i Slovačke.

Švicarci nisu dobili Talijane u zadnjih 11 utakmica i 31 godinu, no u subotu su u Berlinu okončali taj nehativni niz, skinuvši s trona prvake Talijane. Pobjeda Švicarske je više nego zaslužena jer su u svim segmentima igre nadigrali Talijane, koji su bili nemoćni, bez energije i demotivirani. Sastav Murata Yakina se pokazao odlično balansiranom momčadi, koja nije izgubila ni protiv domaćina Nijemaca na ovom turniru.

Talijanski izbornik Luciano Spalletti napravio je šest promjena u odnosu na momčad koja je remizirala s Hrvatskom u posljednjoj utakmici u skupini, a Švicarac je napravio samo jednu prisilnu promjenu.Gianluca Mancini ulazi na začelju umjesto suspendiranog Riccarda Calafiorija, što je njegov prvi nastup na turniru. Federico Chiesa i Gianluca Scamacca vraćaju se nakon što su obojica ispali iz posljednje utakmice.Nicolo Fagioli, Bryan Cristante i Stephan El Shaarawy počinju prvi put na EURU dok Spalletti želi prodrmati stvari, izbacivši Jorginha, koji je započeo sve tri utakmice u skupini. Na klupi je i Federico Dimarco nakon problema s ozljedama.

Početak je, očekivano, bio posve oprezan, bez rizika na obje strane, pa se u prvih 25 minuta napadački gotovo ništa nije događalo. No, onda su Švicarci ubacili u višu brzinu.

U 25. minuti Breel Embolo je potpuno sam primio preciznu loptu u šestnaestercu, no njegov opasni udarac iz blizine refleksno brani Gianluigi Donnarumma, potvrdivši zašto je ponajbolji vratar svijeta.

No, niti on nije mogao spasiti Talijane u 37. minuti. Vargas je pronašao Remu Freulera, koji se ubacio iz drugog plana, primio pas u šesnaestercu i pucao s desetak metara. Lopta je na putu prema golu pogodila braniča Mancinija, a potom i Donnarummu u nogu, te ipak odsjela u desnom kutu vrata za vodstvo Švicaraca.

Na isteku prvog dijela Fabian Rieder je sjajno izveo slobodnjak iskosa s desne strane, a Donnarumma je tek uz pomoć vratnice odbio loptu u korner. Švicarci su daleko više pokazali, ta razliku od mlakih Talijana koji u prvom dijelu nisu uputili udarac na gol.

Nakon samo 29 sekundi u drugom dijelu Švicarci su zabili i drugi gol. Granit Xhaka je pronašao Rubena Vargasa, koji je s 20-tak metara “skinuo paučinu” s gornjeg lijevog kuta talijanskih vrata.

Sedam minuta kasnije ubačenu loptu u kazneni prostor Švicarca, bez ijednog Talijana u blizini, branič Fabian Schar je nespretno zahvatio glavom, a lopta je u dugom luku pala na vratnicu.

U preostalom dijelu drugog dijela gotovo da nije bilo šansi, a Švicarci su dobrom obranom posve zakočili Talijane.

Tako je Švicarska na drugom EURU zaredom prošla u četvrfinale izbacivši jednog od favorita, a prije tri godine su to bili Francuzi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater