ISKUPLJENJE VATRENIH U HAMBURGU

Zlatko Dalić: Bitni su strpljivost i agresivnost, a cilj je pobjeda. Igrat ćemo više napadački i bit će promjena

| Autor: Dalibor Keler, Davor Petrović
(Snimio: Vedran Karuza)

(Snimio: Vedran Karuza)


Hrvatska - najbolja kada je najteže. Takva poruka dominira press centrom u baznom kampu naše reprezentacije u Neuruppinu, a današnja utakmica protiv Albanije u Hamburgu to mora potvrditi. Istina, voda nam još nije došla do grla, ali nakon visokog startnog poraza od Španjolske svi odreda u našem su taboru ponavljali "zaboravi Espanu, zaboravi senjorite..." Bez obzira na slab start, svi u okruženju naše reprezentacije vjeruju kako ćemo se ipak probiti u drugi krug natjecanja, a to su na službenoj press konferenciji uoči utakmice ponovili Zlatko Dalić i Ivan Perišić.

- Mi smo i prije početka turnira znali da će nam ova utakmica biti važna za plasman u drugi krug. Veseli me što su svi igrači pozitivni i svjesni da moraju biti bolji nego na prvoj utakmici. Stvarno sam zadovoljan svime. Na treninzima smo odradili sve što je trebalo i jedva čekamo da istrčimo na teren. Veselimo se ovoj utakmici i jedva čekamo da počne - istaknuo je Dalić.

Svi u taboru reprezentacije ponavljaju kako ćemo protiv Albanije vidjeti drugačije, puno kvalitetnije lice Hrvatske. Stigli smo do trenutka u kojem s riječi treba prijeći na djela jer ako ne pobijedimo Albance, naći ćemo se u vrlo nezavidnom položaju. S remijem će nada ostati, ali tada ćemo morati pobijediti Italiju, što je teška misija, a u slučaju poraza na koji nitko ni ne pomišlja, praktično ćemo moći početi pakirati kofere i razmišljati o povratku kući. Treba podsjetiti da nam je istu situaciju donio prošli EURO. Krenuli smo porazom od Engleske pa remizirali s Česima, ali tada nas je u 3. kolu čekala utakmica protiv Škotske koja je otprilike ekvikavelnt ovoj s Albanijom. Susret koji je mora dobiti.

Čvrsti blok

- Jasno nam je da Albanija nije Španjolska, ali to je kvalitetna ekipa za koju imamo puno respekta. Ključno će biti strpljenje, i zato ne smijemo srljati i gubiti glavu. Bitni su strpljivost i agresivnost, a naš glavni cilj je pobjeda. Igrat ćemo više napadački i bit će promjena - objasnio je izbornik.

Hrvatska će morati ponuditi puno više u odnosu na susret protiv Španjolske. Posebno na planu agresivnosti i odlučnosti jer smo u Berlinu bili nekako "kiseli", a uz to ovaj put ćemo protiv sebe imati suparnika koji će doslovno ginuti za svaku loptu. To je jedna od stvari na koju moramo biti spremni od prve minute. Bit će to posve drugačiji susret u odnosu na onaj sa Španjolskom jer treba očekivati kako će Albanci okrenuti čvrstom bloku iz kojeg će pokušati razvijati brze protunapade. Zbog toga će ključna stvar biti smanjiti pogreške u organizaciji igre na minimum-minumuma.

U toj određenoj tjeskobi koja vlada uoči susreta protiv Albanije postoji jedan ohrabrujući podatak. Naime, Hrvatska je samo jednom u povijesti izgubila dva susreta za redom na završnicama velikih natjecanja. Dogodilo nam se to u premijernom nastupu na EURO-u 1996. godine kada smo poraženi u posljednjoj utakmici skupine protiv Portugala (3:0), a onda smo poklekli i u četvrtfinalu protiv Njemačke (2:1). No, u trenutačnoj situaciji Hrvatskoj nije važno ne izgubiti protiv Albanije već pobijediti. Zbog toga je Dalić i najavio određene promjene u startnoj momčadi. Neće one biti revolucionarne prirode, a vrte se nekoliko opcija. Možda Perišić bude na poziciji lijevog beka, s time da bi u tom slučaju bi Joško Gvardiol bio lijevi stoper. Dvojba je i na desnoj strani obrane, Josip Stanišić ili imenjak mu Juranović, a razmišlja se i o poziciji centralnog napadača između Ante Budimira i Brune Petkovića.

Prošlost nas uči kako je Hrvatska najbolja kada nema prostora za kalkuliranje. Kada nas se stjera u zid postajemo opasni, a ovo je jedna od takvih situacija. Ne treba zanemariti ni činjenicu kako neki europski mediji s podsmjehom gledaju na našu reprezentaciju, proglašavajući je - starom. Jednom su se tako, na SP-u u Rusiji 2018. godine, opekli Englezi. Prije polufinala Modrića i naše reprezentativce nazivali su "hodajućim mrtvacima" aludirajući na iscrpljujući put koji smo imali do okršaja s njima. Tada su "hodajući mrtvaci" pokazali zube, pa neka naši "starci" tako nešto ponove danas u Hamburgu.

Respekt

- Sigurno nije bilo lijepo izgubiti prvu utakmicu. Mi smo uvijek bili ti koje se stavljalo na začelje i nije se u nas vjerovalo, a mi smo u šest godina osvojili tri medalje. Ne znam tko je to napravio, osim Francuske. Uvijek kažem da Hrvatska zaslužuje puno veći respekt. Mi smo mali, ali smo hrabri i borbeni, a dokaz za to je sto tisuća Hrvata u Berlinu. Naši rezultati pokazuju da smo bolji nego što nas se doživljava – kazao je Dalić.

Znam da je nakon poraza od Španjolske dosta negative, ali nadam se da ćemo dati sve od sebe da opet budemo pravi i kakvi možemo biti. Hrvatska vrijedi i Hrvatska je puno bolja nego što se o njoj govori.

U biti, nema tu puno filozofije. Svi u reprezentaciji su svjesni moramo pobijediti Albaniju ako si želimo ostaviti objektivne izglede za plasman u nokaut fazu turnira.

- Eto, svi jedva čekamo početak utakmice. Želimo ispraviti sve ono što je bilo loše protiv Španjolske. Sada idemo punim gasom od prve minute. Bit će važno biti strpljiv, a ako sve ne bude kako planiramo na početku, imamo i drugo poluvrijeme i dosta momaka na klupi koji su spremni uskočiti – zaključio je Perišić.

Vlašić propušta EURO

Usporedo s održavanjem zadnjeg treninga naše reprezentacije uoči utakmice s Albanijom u Hamburgu stigla je vijest da je za Nikolu Vlašića EURO završio. Dok su predstavnici hrvatskih medija u prijepodnevnim satima utorka stizali na Volkspark stadion u Neuruppinu, na službenim internet stranicama HNS-a ukazala se gore spomenuta vijest.

Preciznije, tu je pisalo da Vlašić obavio pregled magnetskom rezonancijom nakon ozljede na nekom prijašnjem treningu te da je doktor Saša Janković ustanovio manju rupturu mišića. Ispod toga je navedeno da je Zlatko Dalić u dogovoru s igračem i liječničkom službom donio odluku da Vlašić napustiti kamp reprezentacije jer zbog takve vrste ozljede ne može konkurirati za utakmice na kontinentalnoj smotri. Naravno, HNS je na svojoj internet stranici priložio i izjave dvojice glavnih aktera.

Nikola Vlašić (Snimio: Igor Kralj/Pixsell)Nikola Vlašić (Snimio: Igor Kralj/Pixsell)

- Nikola je uložio jako puno truda i energije kako bi pomogao reprezentaciji na Europskom prvenstvu, i zato mi je jako žao zbog ove ozljede mišića koju je zadobio. Svjesno smo prihvatili određeni rizik jer smo imali prošireni roster s 26 igrača, a Nikola je integralni dio ove ekipe, kao što je on sa svoje strane htio biti dio ekipe na velikom natjecanju. Na žalost, dogodila se druga ozljeda i mogu Nikoli samo zahvaliti na ogromnom trudu te mu poželjeti brz oporavak te da se na teren vrati u svom najboljem izdanju - poručio je Dalić.

Vlašić je, putem službenih kanala ponudio slične tonove.

- Iznimno mi je žao što zbog ove nove ozljede neću moći pomoći ekipi. Učinio sam zaista sve kako bih se spremio za pripreme i hvala izborniku i stožeru na prilici da na treninzima pokažem da sam spreman, što sam vjerujem i učinio. Ekipi želim puno sreće, vjerujem u njih maksimalno te sam siguran da će ostvariti nove uspjehe. U meni će imati najvećeg navijača - poručio je Vlašić, kojeg je izbornik čekao za EURO, ali ga nije dočekao.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter