POGLED PREMA NAPRIJED

Kramarić: Španjolska je završena priča, sada moramo dati gas do daske

| Autor: Davor Petrović
STRPLJENJE JE MAJKA MUDROSTI - Andrej Kramarić (Snimio: Vedran Karuza)

STRPLJENJE JE MAJKA MUDROSTI - Andrej Kramarić (Snimio: Vedran Karuza)


Sudeći prema redovnoj konferenciji za medije hrvatske reprezentacije od ponedjeljka, igrači su potpuno svjesni težine situacije koju je donijelo prvo kolo skupine B i znaju da više nemaju pravo na kiks. Pred predstavnike medija istrčali su Andrej Kramarić i Lovro Majer, s time da su obojica bila vrlo ozbiljna i djelovala su vrlo odriješito. Ako se može suditi po dojmu koji su ostavili, srijeda u Hamburgu trebala bi ispisati još jedno lijepo poglavlje u životu hrvatske reprezentacije.

- Nakon utakmice sa Španjolskom svi smo razgovarali o svemu što se dogodilo. Po mom mišljenju, nismo odigrali toliko lošu utakmicu kao što rezultat sugerira. Jednostavno, to je nogomet. Ne zabiješ ono što moraš, a na drugoj strani primiš gol. Nije to bila ni prva, ni zadnja takva utakmica. No, ta tema nas više ne interesira. Što je bilo, bilo je. Sada se moramo u potpunosti fokusirati na ono što je ispred nas i dati gas do daske - istaknuo je Kramarić.

Uskoro je pred njega servirano pitanje o golgeterskom učinku. Bio je to njemački novinar koji je očigledno još uvijek fasciniran nedavnim Kramarićevim hat-trickom za pobjedu Hoffenheima nad Bayernom u zadnjem kolu Bundeslige.

- U ovom trenutku ne razmišljam o nečemu što je bilo prije mjesec dana. Ovdje sam zbog hrvatske reprezentacije, a ne zbog tog hat-tricka Bayernu. Što se mene tiče, najmanje je važno tko će zabiti gol. Ma, neka bude kao protiv Rusije u Splitu, neka pobijedimo autogolom. Svi mi sada gledamo isključivo prema naprijed. Da budem iskren, nemam vremena za razmišljanje o golovima i kalkulacijama o tome što nam je potrebno za prolaz u osminu finala. Svaka nova utakmica za nas je najbitnija, i to je jedino što nas zanima. Kratko i jasno, protiv Albanije idemo po tri boda. Ta pobjeda nam je potrebna i naš fokus je isključivo na tome. Tek nakon te utakmice u Hamburgu možemo razmišljati o Italiji - dodao je Kramarić koji potom součen s još jednim pitanjem vezanim uz prošlost.

(Snimio: Vedran Karuza)(Snimio: Vedran Karuza)

Velika prilika

Doduše, to je bilo vezano uz bitan detalj s prošle kontinentalne smotre. Zadnji EURO je, naime, prvi put u povijesti donio prolazak hrvatske reprezentacije u nokaut-fazu nekog velikog natjecanja nakon poraza u prvom kolu. Za podsjetnik nije na odmet reći da se radilo o utakmici s Engleskom u Londonu.

- Voljeli bismo da smo i tada i sada pobijedili. Stvarno ne znam koliko to iskustvo ima veze s onim što nas ovdje očekuje. Ponavljam se, ali to je nogomet. Neki put ti da, neki put ti uzme. Naravno, voljeli bismo da ovo prođe na najbolji mogući način jer to nam je, na kraju krajeva, i cilj. Želimo ovdje ostati što duže i uživati u ovom okruženju. Mislim da je za nas ovo velika prilika i stvarno bi bila šteta da ne iskoristimo EURO u, rekao bih, domaćem okruženju - objasnio je Kramarić.

Ponedjeljak je reprezentativcima donio i analizu idućeg suparnika, koju su do najsitnijeg detalja odradili članovi stručnog stožera. Osim toga, svi igrači su nakon poraza od Španjolske pogledali prijenos dvoboja Albanije i Italije.

- Vjerujem da će naša utakmica u Hamburgu biti vrlo slična. Albanci će se sigurno organizirano braniti i čekati priliku iz tranzicije, a mi ćemo tražiti zone u kojima možemo biti opasni. Talijanski bekovi su protiv njih bili malo slobodniji, ali to ne znači da će s nama biti isto jer je svaka utakmica drugačija. Svi znamo da je teško probijati i probiti defenzivnog suparnika. Osim toga, i Albanci su maksimalno motivirani jer ovo im je drugi nastup na velikim natjecanjima u povijesti. Mi moramo pronaći način da dođemo do njihovog gola, a istovremeno moramo pokazati veliku defenzivnu odgovornost. Mislim da bi naše strpljenje moglo biti ključ te utakmice - kazao je Kramarić.

Žuti karton

Uz standarne pohvale na račun hrvatskih navijača, kojih u Njemačkoj stvarno ima nevjerojatno puno, isplivala je i uspomena na Volkspark stadion u Hamburgu. Tamo je, naime, Kramarić svojedobno doživio raritetnu situaciju na gostovanju kod HSV-a.

- Dogodilo se da tri puta nisam čuo znak suca za izvođenje jedanaesterca od buke s tribina. Još sam se rukama uhvatio za uši da mu pokažem da ne čujem, a on mi je dao žuti karton jer je mislio da ga provociram. Nakon utakmice sa Španjolskom u Berlinu, siguran sam da i naši navijači mogu napraviti takvu buku na stadionu u Hamburgu - rastumačio je Kramarić, dodavši da svi naši reprezentativci znaju što moraju napraviti.

Za kraj mu je, pak, servirano pitanje vezano uz razloge izdanja protiv Španjoske.

- Da imamo odgovor na to, vjerojatno bi sve na terenu bilo drugačije. Možda je na nas utjecala navijačka energija i potrošila nas. Jednostavno, to je sve dio nogometa. Osim toga, ta utakmica od subote je, kao što sam već rekao, završena priča. Sada maksimalno motivirani čekamo Albaniju i vjerujem da će imati pravu energiju na toj utakmici - zaključio je Kramarić.

Majer: Možemo dobiti obje utakmice

Lovro Majer u startu je istaknuo da poraz od Španjolske nije ni za milimetar pomaknuo atmosferu u taboru reprezentacije, a zatim je dodao da ocean hrvatskih navijača u Njemačkoj svim igračima podiže motivaciju.

(Snimio: Vedran Karuza)(Snimio: Vedran Karuza)

- Lijepo ih je vidjeti na stadionu, to je ostvarenje sna. Što se mene tiče, igranje pred toliko naših ljudi na velikom natjecanju. U Berlinu sam se naježio tijekom izvođenja himne. Ovo je san za sve nas i samo možemo obećati da ćemo dati sve od sebe i boriti se do kraja. Idemo probati dobiti ove dvije utakmice i proći skupinu. Albanija ima puno dobrih pojedinaca, ali najveća snaga joj je momčad. Njihova moć je motivacija jer su gladni uspjeha na velikoj sceni. No, budemo li pravi protiv njih i Italije, možemo dobiti obje utakmice. Vjerujem da će to tako i biti – istaknuo je Majer.

Sudac Francuz Francois Letexier

Susret između Hrvatske i Albanije sutra u Hamburgu sudit će Francuz Francois Letexier, objavila je UEFA. Asistirat će mu sunarodnjaci Cyril Mugnier i Mehdi Rahmouni, a četvrti sudac je Švicarac Sandro Schaaler.

VAR sudac će biti Francuz Willy Delajod, a u VAR sobi su Francuz Jerome Brisard i Nijemac Basrian Dankert.

Letexier ima 35 godine i smatra se jednim od najboljih sudaca mlađe generacije u Europi. U elitnom razredu francuskog nogometa počeo je suditi 2016. godine, od 2017. je na FIFA-inoj listi sudaca, trenutačno se nalazi na UEFA-inoj Elitnoj listi sudaca.

(Arhiva Novog lista)(Arhiva Novog lista)

Dinamu je sudio u studenom 2022. godine u susretu skupine Lige prvaka koji su Modri izgubili od Chelseaja s 2:1 u Londonu.

Hrvatskom prvaku je sudio i u veljači 2022. uzvratnu utakmicu play-offa Europske lige protiv Seville, Dinamo je slavio 1:0, ali je ispao s ukupnih 2:3.

Sudio je i Rijeci u uzvratnom susretu play-offa Europske lige protiv Genta u kolovozu 2019. godine. Susret na Rujevici je završio 1:1, no Rijeka se nije plasirala u natjecanje po skupinama jer je u prvom susretu izgubila s 2:1.

Vlašić propustio trening iz predostrožnosti

Hrvatska nogometna reprezentacija trenirala je u svojoj njemačkoj bazi u Neuruppinu, a trening je iz predostrožnosti propustio Nikola Vlašić.

Nakon nedjeljnog treninga na kojem nije bilo 11 igrača koji su započeli susret protiv Španjolske, izbornik Zlatko Dalić je jučer na raspolaganju imao praktički sve snage.

Izostao je tek Nikola Vlašić i to iz predostrožnosti. Ostali igrači bili su na terenu. Spremni i motivirani kako bi isprali gorak okus koji je ostao nakon berlinskog ogleda protiv Španjolske.

U taboru Vatrenih svjesni su situacije, još jedan krivi korak mogao bi značiti i zbogom plasmanu u osminu finala. Zbog toga su Dalić i njegov stožer otkazali trening u Hamburgu dan prije utakmice, te će trenirati u Neuruppinu iza zatvorenih vrata.

Reprezentativci će u Hamburg krenuti u 16 sati autobusom, a izbornik Dalić i još jedan igrač u 20 sati na Volksparkstadionu odradit će medijske obveze.

Upitna je pozicija Marina Pongračića umjesto kojeg bi mogao zaigrati Martin Erlić. Druga varijanta je Joško Gvardiol na mjestu stopera, dok bi na njegovo mjesto uskočio Borna Sosa. U napadu bi umjesto Budimira u prvih 11 mogao osvanuti Petković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter