ULJANIK

"Brodograditelji" u uzvratu kvalifikacija sjajnom partijom izborili SuperSport Drugu ligu. Verudom zasluženo teče pobjednički šampanjac

| Autor: Boris Vidulin
(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)


Bilo je to lijepo popodne na Verudi. Čak štoviše, bilo je odlično jer »novi« je Uljanik napravio još jedan iskorak u svojoj, nešto više od dvadeset godina dugoj, povijesti. Od nedjelje su »brodograditelji« dio nacionalnog nogometnog ranga, odnosno SuperSport Druge lige. Epilog je to kvalifikacijskih susreta u kojima je Uljanik pokazao da je trenutno bolji od Slavonije i nakon 180 minuta igre plasirao se u viši rang.

- U odnosu na prvi susret u Velikoj kada smo iz razumljivih razloga igrali malo »pod ručnom«, šest ili sedam igrača nam je imalo dva žuta kartona pa je prijetila opasnost da ne igraju uzvrat, u nedjelju je to bilo slobodnije. Unatoč činjenici da smo prvi primili pogodak, uspjeli smo se vratiti i pokazati snagu koja nas je krasila cijelu sezonu. Moji su igrači heroji, svaka im čast i ne pronalazim riječi kojima bi opisao svoj ponos na njih - nije krio emocije trener Saša Kolić.

Istaknut će ono što misli da je Uljanikova jača strana.

Prekidi su forte

- Prekidi su naš forte, vidjelo se to kod prva dva gola. Prvi pogodak je uigrana akcija udarca iz kuta koju smo izveli nekoliko puta, napravili smo sve kako treba, ali je izostao onaj završni udarac, tako da nikada prije nismo zatresli mrežu na taj način. Dogodilo se upravo kada je bilo najpotrebnije. I drugi je pogodak udarac iz kuta tako da sve to potvrđuje moje navode, a onda je i Carlo Jurak obranio, pomalo nategnuti, kazneni udarac za protivnika, nije dao da susret uđe u neizvjesnost. Imali smo najbolju obranu lige na čelu s njim, i drago mi je da je sezona završila obranjenim kaznenim udarcem kao »šlag na tortu« Jurakovim doprinosom u onom što smo ostvarili ove godine - kqaže trener Uljanika.

Dogodile su se i neke igračke promjene.

- Danilo Kovačević je malo igrao ove sezone, u nedjelju smo ga koristili i odgovorio je jako dobro na ono što se tražilo od njega, Robert Raković je ordinirao na desnom krilu, što mu nije primarna pozicija, ali je bio dobar. Riskirali smo s Kristijanom Batelićem posljednjih pola sata igre i na našu sreću sve je ispalo odlično - rekao je Kolić, koji je najavio odmor nekoliko tjedana, a onda se kreće u nešto novo.

Toni Draguzet, predsjednik Uljanika, bio je izuzetno ponosan. Primao je čestitke sa svih strana dok je još bio na tribini, a isto se nastavilo kada se spustio na teren. Bio je kratak, točno onoliko koliko mu je bilo potrebno da otvori šampanjac, kako mu je to profesija, taj čin odradio je brzo.

- Nitko nije vjerovao u nas, samo sami u sebe i zato je sve ovo što se događa još i slađe. Hvala treneru, svim njegovim pomoćnicima, doktorskoj službi, ekonomima, tajniku, svim igračima, svima koji su stajali uz mene i ovdje naša priča tek počinje - poručio je Draguzet.

Čep na šampanjcu samo što nije puknuo, pa je Draguzet pohitao u klupko igrača ne bi li ih malo osvježio. Prvi je iz njega izašao Milivoj Simeunović, prvi topnik »brodograditelja«.

- Ovo je bilo dan i noć u odnosu na Veliku, pokazali smo karakter, pregazili smo protivnika i ovo je posve zasluženo. Nismo potonuli kod primljenog gola, možda su mlađi malo klonuli, ali smo im mi stariji dali poticaj, pojačali smo tempo. Kada si svjestan da si bolji znaš da mora doći pogodak i dogodio se već nakon dvije minute - istaknuo je najbolji strijelac kluba koji bi, po vlastitom priznanju, volio biti dio Uljanika i u drugoligaškim vodama.

Najbolji igrač Uljanika u presudnom susretu sezone bio je Benjamin Pajković, koji je konačno pogodio udarac iz kuta koji je uvježban cijelu sezonu.

- To je akcija koju možeš protivniku »prodati » samo jednom na susretu i do sada nam nije prolazila nikada. Kada je bilo najpotrebnije prošla je, vratili smo se iz rezultatskog minusa nakon dvije minute, uspjeli smo akciju odraditi da lopta završi u mreži i jako sam ponosan na svih nas. Bili smo bolji u svim segmentima i zasluženo slavimo. Trener nam je rekao da igramo slobodno bez obzira kakav je rezultat i to se isplatilo. Nema boljeg osjećaja nego kada cijelu godinu treniraš za nešto i do toga u konačnici dođeš - rekao je Pajković.

Junak je bio i Carlo Jurak.

Neosvojiva Veruda

- Nakon prvog susreta, gdje nismo znali ništa o protivniku, sada smo se pripremili za nešto o čemu imamo saznanja i pokazali da smo bolji. Proučilo smo njihove mane, nastojali ih iskoristiti, njihove dobre strane smo zaustavili i sve je vidljivo kroz rezultat. Našao sam neke video isječke o njihovim jedanaestercima, pripremali smo se i za to, znao sam o njihovim izvođačima kako to čine i obranio kazneni udarac ne dozvolivši da zadnjih desetak minuta strepimo - rekao je vratar »brodograditelja«.

Jedini koji ima iskustva igranja u SuperSport Drugoj ligi bio je u pulskim redovima Noel Žiković, koji je jedno vrijeme bio član Jadrana.

- Pokazali smo da smo neprikosnoveni na domaćem terenu. Tu smo neporaženi ove godine i Veruda nam daje određenu sigurnost koju pretočimo u bolju igru i pozitivan rezultat. Mislim da smo iz zaustavili u skok igri, to im je jača strana i onda preko naše jače strane, to su prekidi, napravili prednost. U višem rangu je sve brže, protivnici su daleko kvalitetniji i fizički jači te više kažnjavaju greške. Liga je napornija i zahtjevnija, ali uz par novih igrača možemo biti konkurentni, tim više što imamo puno mladih igrača kojima je ova sezona bili važno iskustvo koje će biti jako važno za novu ligu - rekao je Žiković.

Tada su se igrači ponovo okupili na terenu, taman kada su uz njega, u razgovoru bili pulski gradonačelnik Filip Zoričić i predsjednik Uljanika Toni Draguzet. Reći će da su spontano, mada nije tako izgledalo, odradili poklič koja govori o premijama. Na to su obojica reagirala zajedničkom fotografijom, iako se očekivala kakva riječ na tu temu. Nisu je dobili.

- Ako smo do sada imali problema, sada su u još većem - reći će Mirko Matika i Igor Žiković u jedan glas i kroz osmijeh koji je ostavio dojam da im je drago što ga imaju.

Veći problemi su realnost višeg ranga koju je uprava Uljanika prihvatila i ne boji se izazova, a sve potkrepljuje izjava predsjednika kluba da je to tek početak jedne priče koja je prije dvadesetak godina stala, a sada se ponovo nastavlja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter