PULSKI KORIJENI

Bivši U-21 reprezentativac Marin Šverko izborio nastup u Serie A: "Ova u Veneziji mi je sezona karijere"

| Autor: Roberto Car
(Foto: Arhiva Glasa Istre)

(Foto: Arhiva Glasa Istre)


U moru istarskih igrača koji s više ili manje uspjeha igraju širom Europe, jedan se u posljednje vrijeme naročito ističe. Iako nije rođen u Istri već je svijet ugledao u Njemačkoj, korijeni su mu pulski. Nekadašnji hrvatski U-21 reprezentativac koji igra na poziciji stopera, Marin Šverko, ostvario je sjajan uspjeh s klubom. U dresu Venezije izborio je kroz doigravanje nastup u Serie A i unaprijed se raduje igranju u ovoj vrlo kvalitetnoj i atraktivnoj ligi.

- Upravo se spremam s djevojkom i prijateljima otići u Grčku na odmor nakon vrlo naporne, ali i veličanstvene, sezone u dresu Venezije - javio se Marin Šverko iz tamošnje zračne luke gdje je čekao avion za Grčku. - Bio sam samo dva dana u Puli jer sam unaprijed bukirao odmor.

(Foto: Osobna arhiva)(Foto: Osobna arhiva)

Čak 33 nastupa

On ne može reći da je bio u rodnoj Puli, ali njegovi roditelji mogu pa se i njega samoga s pravom može tretirati pulskim igračem.

- Rođen sam u Njemačkoj, u Pforzheimu pored Karlsruhea, ali su mi i otac Danijel i majka Elizabeta rođeni u Puli. Nogomet sam počeo trenirati u u selu gdje sam odrastao, da bi onda s 12 godina prešao u Karlsruhe i tamo sam odradio cijelu omladinsku školu. Čak sam upisao i dva nastupa za prvu momčad u drugoj Bundesligi. Onda sam na polusezoni prešao u Mainz, s 18 godina. Nakon toga sam išao malo okolo po Njemačkoj, ali sam imao dosta ozljeda, zbog čega nisam puno igrao. Bio sam na posudbi, pa sam se vratio u Karlsruhe, onda otišao u Saarbrucken gdje sam bio godinu dana i tu sam dobro odigrao te sam nakon toga otišao u nizozemski Groningen. Tamo sam bio godinu i pol dana i onda sam prošle zime otišao u Veneziju. Prvo na posudbu, a sad sam baš igrač Venezije - iznio je svoj klupski put Šverko, dodavši u šali kako nitko u njegovoj familiji nije bio nogometaš. - Ispada da sam jedino ja dobio neki talenat za nogomet.

(Foto: Arhiva Glasa Istre)(Foto: Arhiva Glasa Istre)

Protekla sezona u dresu Venezije bila mu je najbolja u dosadašnjoj karijeri. Upisao je čak 29 nastupa u startnoj postavi u Serie B i sva četiri u doigravanju za ulazak u Serie A. Klub je, po njemu, očekivano izborio promociju.

- Mogu reći kako sam očekivao od početka sezone da ćemo se plasirati u viši rang. Kad sam prošle polusezone došao u klub, vidio sam da je odlična ekipa, da je odličan trener, a i klub je puno ulagao. Između ostaloga, napravljen je i novi trening kamp. Baš su sređivali sve da imamo dobru sezonu. Vidjelo se, potom, već na pripremama uoči sezone da imamo jaku ekipu, top igrače, top karaktere, a trener nam je Paolo Vanoli, nekadašnji sjajni igrač Parme. Ligaški dio smo završili na trećem mjestu, iza Parme i Coma. Oni su izborili direktan plasman u Serie A, dok su klubovi plasirani od trećeg do osmog mjesta razigravali za još jedno mjesto. Prvo smo igrali dvije utakmice protiv Palerma i obje pobijedili (1:0 i 2:1), a potom protiv Cremonesea (0:0 i 1:0) i tako izborili Serie A.

Svojim je, pak, nastupima više nego zadovoljan.

- Da, igrao sam svaku utakmicu koju sam mogao. U početku nisam igrao zbog ozljede, preskočio sam dvije utakmice i onda sam ušao s klupe u prvoj od povratka u momčad. Potom sam još samo pauzirao zbog 5. žutog kartona i zbog crvenog kartona. U svim ostalim susretima sam bio starter. U play offu sam isto sve igrao, ali na kraju mi je malo falilo energije pa bi me trener vadio u samoj završnici. Ovo mi je definitivno sezona karijere. Prošle godine nisam puno igrao jer sam na startu bio ozljeđen pa sam izgubio pripreme u Groningenu, poslije je bila duga stanka zbog Svjetskog prvenstva, tako da nisam puno igrao. Ove sam zato igrao sve, tako da sam na kraju sezone bio baš "mrtav". Izdržao sam, ali sam svaku utakmicu doigravanja izlazio pred kraj jer nisam mogao više izdržati.

(Foto: Osobna arhiva)(Foto: Osobna arhiva)

Braccetto sinistro

Naravno, Talijani su kao fanatični nogometni navijači dostojno proslavili ulazak "Mlećana" u najviši rang.

- Bilo je veliko slavlje. Prvo odmah velika fešta na stadionu, potom su tifosi bili na Pjaci San Marco. Sljedeći smo dan išli s brodovima po Veneziji, išli smo na Canal Grande. Feštali smo zajedno, uz naš bilo je još pet, šest brodova. Bilo je baš lijepo. Bio sam oduševljen atmosferom.

Klupske su mu ambicije i dalje vezane za Veneziju s kojom ima ugovor još dvije sezone.

- Ostajem u Veneziji, ušli smo u Serie A, što mi je bio cilj prošle sezone, odnosno cijelog života. Ta je liga jedna od najboljih na svijetu i želim da ponovimo dobru sezonu, i klub i ja - dodao je Šverko.

Šverko je ljevak i uglavnom igra na pozicijama stopera ili lijevog beka.

- Mogu igrati na obje pozicije. Kad igramo s četiri braniča u liniji, mogu i stopera i lijevog beka, ali u Italiji svi sad igraju s tri iza pa igram "braccetto sinistro", stopera na lijevoj strani. Slično onome što igra Gvardiol - zaključio je 26-godišnji nogometaš pulskih korijena, koji je tek jednom stigao pogledati Istru 1961 uživo. - Bio sam jednom na stadionu kad sam bio mali i to sam gledao susret protiv Hajduka. Ima tome sigurno desetak godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter