liga prvaka

Večeras se igraju uzvrati osmine finala LP, Bayern traži utjehu za bundesligaška razočaranja

| Autor: Igor Duvnjak
(Reuters)

(Reuters)


Večeras će milijuni ljudi diljem svijeta uživati u prvim dvama uzvratima osmine finala Lige prvaka, duelima Bayerna i Lazija te Real Sociedada i PSG-a. Nogomet kao na tekućoj vrpci nudi stalno nove privlačne proizvode, loptačka industrija ne zaostaje niti za onom filmskom ili glazbenom, još se nije slegla prašina nakon zanimljivih susreta u Ligama petice, a već će se večeras podignuti nova u obračunima iz kojih će uspješnija dvojka ući u četvrtfinale najjačeg klupskog svjetskog natjecanja.

Ove sezone Bayernovi fanovi uz pivo često u ćakulama samo uzdišu razočarani, bilo je tako i nakon prvog duela kada je Lazio kao pobjednik otišao u rimsku noć s jednim, ali vrijednim Immobileovim golom. Bavarski nogometni ponos nastavlja sporovozno, kako ga je Freiburg dostigao u finišu, vodeći mu je bundesligaš Bayer odmaknuo čak deset bodova. Jamal Musiala, jedan od dvojice Bayernovih strijelaca za tih 2:2, koji nikako ne zadovoljavaju višestruke prvake Europe, ipak ne gleda sve tako crno i naravno da zaziva punu mobilizaciju u momčadi kako bi favorit iz Münchena ipak na svom stadionu opravdao tu ulogu.

– Utakmica s Freiburgom? Iako u ovom slučaju nismo pobijedili, stvorili smo čitav niz prilika i to je jedna pozitivna stvar. Da smo bili efikasniji, rezultat bi bio drukčiji – tješio se 23-godišnji veznjak Bayerna. – Sada moramo stvoriti puno šansi i biti na našem maksimumu. Ako mislimo proći ovu fazu Lige prvaka, moramo iskoristiti svoje mogućnosti.

Kriza desetljeća

I sportski direktor domaćina Christoph Freund je razočaran nedavnim rezultatom, ali se nada kako »poslije kiše dolazi sunce« u toj klupskoj krizi desetljeća.

– Svakako da smo razočarani nakon Freiburga jer smo htjeli pobijediti. Rezultat nije dobar, izgubljena su dva boda – rekao je Freund. – Nemamo puno vremena, čeka nas jako važan susret s Lazijom, tu moramo biti jaki od prve minute. Imamo sada 90 minuta za preokrenuti situaciju i to želimo i ostvariti.

Duel u Bavarskoj je i »dvoboj revolveraša«, legendarnog Bayernovog Engleza, golgeterske klase Harryja Kanea i gosta Cirra Imobilea, koji u Laziju uživa status prave institucije i nadavno je dao 200. gol u Serie A.

Kapetan čiji je gol iz penala u Rimu srušio njemačkog nogometnog diva, sanja novi doseg za pamćenje, drugi ulazak u povijesti među osam najboljih voljenog mu kluba. Tradicija u svemu ne mora nešto značiti, u svakom je slučaju na njegovoj strani, u tri utakmice s Bayernom slavio je dva puta, jednom je i strijelac, Harry Kane i prijatelji mu iz reprezentacije pak nimalo po dobru ne pamte londonski poraz na jedanaesterce u finalu EURO-a 2020. s Azzurrima u čijem je napadu bio i Immobile. Cirini se pak simpatizeri pitaju hoće li nakon gola tri uzastopna pogotka, s Atalantom, Cagliarijem i Bayernom, u Münchenu prekinuti post.

Dok se čeka ishod ovog susreta, do neukusa već traju priče o smjeni Bayernova trenera Thomasa Tuchela, najave su da će dobiti ekspresni otkaz ne prođe li u četvrtfinale. Nakon niza neuspjeha u Bundesligi te ispadanja iz njemačkog Kupa, ovo bi bila klasična kap preko ruba čaše. Dugo mu je za nasljednika spominjan Xabi Alonso, sada se kao na nekom sajmu spominje Arne Slot, koji bi stigao iz Feyenoorda.

Lourdes

Tuchelov suparnik na klupi Lazija Maurizio Sarri dobro zna što je trenerski posao, koji istina donosi itekakvu zaradu, ali i ustajanje i lijeganje s velikim pritiscima, te stoga hvali i tješi kolegu.

– Tuchel je osvojio puno više od mene pa će znati što mu je činiti – poručio je Sarri. – Bayern je jaka momčad i impresioniralo me nekoliko njihovih igrača koji su ulazili s klupe, na primjer Tel.

Za razliku od navodno priče s neizvjesnim raspletom u Bavarskoj, ona u Baskiji je najavljena s »happy endom« po favorita PSG-a u pogledu s domaćim Realom Sociedadom. U živopisni San Sebastian, smješten nekoliko kilometara od francuske granice i susjedskog svetišta svjetskog glasa Lourdesa, pariški PSG stiže »s jednom nogom u četvrtfinalu«.

Takva su predviđanja bila već nakon izvlačenja parova, nisu opravdana prvim poluvremenom na Parku prinčeva, ali u nastavku se pokazalo da je senzacija za Real Sociedad u Parizu visoko kao Eiffelov toranj. Kylian Mbappe, čiji je odlazak u Real Madrid na ustima diljem Europe više no neki glazbeni hit, je načeo, a Bradley Barcola dokrajčio goste.

Momčad trenera Luisa Enriquea je po očekivanjima praktički osigurala novu titulu francuskog prvaka, a s obzirom na rezultat i kvalitetu momčadi, stavila je hipoteku za ulazak u top 8 najboljih u Europi. Domaći miljenici za sobom imaju razdoblje krize, kao za inat ih je mučila i neefikasnost, a kako im sada s tako velikim suparnikom trebaju čak tri gola na »Anoeti«, njihov se proboj u četvrtfinale Lige prvaka još više doima famoznom »Nemogućom misijom«. No, »ima nade dok se igra«, mogu se tješiti oni vječiti optimisti iz tabora Baska.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater