afera Dinamo 2

Ante Todorić na suđenju u Osijeku: Bez Zdravka Mamića se ništa nije moglo raditi

| Autor: Hina
(Snimio Davor Javorović / Pixsell)

(Snimio Davor Javorović / Pixsell)


U nastavku suđenja za tzv. aferu Dinamo 2 član izvršnog odbora (IO) kluba Ante Todorić rekao je u utorak da to klupsko tijelo nije donosilo odluke o prodaji igrača, već bi o tome nekada bili informirani, a da je Zdravko Mamić u svemu bio prisutan i misli da se bez njega ništa nije moglo raditi.

U iskazu na osječkom Županijskom sudu Todorić je ustvrdio da IO, čiji je član od 2007. nije donosio neke posebne odluke, već je to radila uprava, a IO je potvrđivao ono što je uprava već odlučila.

Ističe kako je na sjednicama najčešće govorio Zdravko Mamić te pojedini direktori zaduženi za određene segmente poslovanja, a ne sjeća se da je na sjednicama IO bilo govora ili izvješća o dugovanjima prema igračima.

Na upite Uskoka Todorić je kazao kako mu sa sjednica IO nije poznato da bi igrači Luka Modrić, Mateo Kovačić,  Dejan Lovren, ili neki drugi, imali pravo na podjelu transfernog obeštećenje niti mu je poznato da bi neki igrači prodavali pravo na podjelu toga obeštećenja stranim tvrtkama.

Na upite obrane rekao je da IO nije odlučivao o angažiranju posrednika za transfere ili sklapanju ugovora o podjeli transfernog obeštećenja, da je to možda radila Uprava, ali precizno ne zna.

Bivši igrač Dario Zahora rekao je da je 2001. potpisao prvi profesionalni ugovor s Dinamom i da mu je menadžer tada bio Zdravko Mamić, koji je nakon toga otišao raditi u Dinamo kao dužnosnik kluba pa su se o njegovoj karijeri poslije brinuli Damir Jozić te okrivljenici Mario Mamić i Nikky Arthur Vuksan.

Kaže da je od 2002. do 2004. financijsko stanje u Dinamu bilo nestabilno, plaće su kasnile pa je klub promijenio način plaćanja i nije se više plaćalo preko računa, nego u gotovini.

Potvrdio je da je novac u gotovini dobijao od Zdravka Mamića, a nakon što mu je obrana predočila šest potvrda iz kojih proizlazi da je od Mamića dobio 65 tisuća eura, Zahora je kazao kako se na potvrdama nalazi njegov potpis, ali da je isplata bilo još. Navodi kako je od Zdravka Mamića znao primati iznose od 20, 30 ili 50 tisuća eura.

Zahora: Svi dugovi na kraju su plaćeni

Odgovarajući na pitanja Uskoka rekao je da je, u vrijeme dok je trajala financijska kriza, Dinamo dugovao određeni novac, da mu je danas teško reći je li taj dug iznosio 226 tisuća eura, ali da mu je na kraju sve plaćeno.

Na upite tužiteljstva je li dobio novac od stranih tvrtki Zahora kaže kako se sjeća da je bilo priča o nekim stranim tvrtkama i da su se pojavili neki ljudi u klubu, ali ne zna jesu li oni nešto plaćali. Rekao je da je moguće da je potpisao neki dokument stranim tvrtkama, da mu je bilo svejedno tko će mu to platiti te da se ne sjeća je li dobio novac od stranaca ili od nekoga iz Dinama.

Također se ne sjeća je li potpisao neki ugovor ili suglasnost nekoj stranoj tvrtki da preuzme njegova dugovanja prema Dinamu. Za tvrtke Corporate Advantage Limited i Real Sport Managment, koje se u optužnici Uskoka spominju kao kompanije preko kojih se izvlačio novac iz Dinama, kaže da je o njima upoznat preko medija, ali ne zna tko im je vlasnik.

Prema optužnici Uskoka, Zdravko Mamić je tvrtki Corporate Advantage Limited, s kojom je Dinamo sklopio ugovor o preuzimanju nepostojećih dugova prema igračima, među kojima je bio i Dario Zahora, naložio isplatu tri milijuna eura, iako je znao da Dinamo nema dugovanja prema tim igračima.

Također mu nije poznata činjenica da je norveški klub Rosenborg u koji je otišao 2009. platio 300 tisuća eura tvrtki Real sport Managment, s opisom plaćanja u kojem je naznačeno njegovo ime.

Na upite obrane kako danas funkconiraju posrednici u nogometu i sklapanju transfera igrača Zahora nije želio odgovoriti, kazavši kako se on  danas bavi posredovanjem, da smatra kako to nije tema ovog postupka i da sukladno svojim zakonskim pravima ne mora odgovoriti na pitanja, kojima bi mogao oštetiti svoju tvrtku.

Potvrdio je samo da svaka strana u sklapanju transfera igrača, klub koji prodaje i kupuje pa i sam igrač, mogu imati svoga posrednika.

Vlak posvjedočio da nikada nije pregovarao o dovođenju igrača

Bivši igrač, trener te kasnije skaut Dinama Marijan Vlak kazao je da nikada nije pregovarao o dovođenju igrača, već je predlagao upravi koji bi igrači po svojim karakteristikama mogli biti zanimljivi klubu te o tome obavijestio upravu ili Zdravka Mamića.

Svjedoku nije poznato da je Zdravko Mamić bio menadžer nekim igračima ili da ih je zastupao, ali sjeća se da je 2000. godine imao neku agenciju koja je brinula oko 50-tak mladih igrača.

Tvrdi kako ne zna jesu li optuženici Mario Mamić i Nikky Arthur Vuksan bili menadžeri ili zastupnici nekih igrača ili da su bili posrednici u nekim transferima. Na upite obrane rekao je da su, koliko zna, kada bi se dogovarali transferi nekih igrača, posrednici dolazili u upravu kluba ili kod Zdravka Mamića. Suđenje se nastavlja u srijedu, ispitivanjem novih svjedoka.

U aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića koji su u bijegu u BiH i kojima se sudi u odsutnosti, optuženi su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan. Krota i Vuksan su u međuvremenu priznali krivnju te su sporazumno suđeni - Krota na rad za opće dobro, a Vuksan uvjetno.

Uskok tereti Zdravka Mamića da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 19 milijuna eura.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter