ČAKOVEC

Obilježena 20. obljetnica pogibije međimurskog policajca Željka Murka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Polaganjem vijenaca i komemorativnim skupom u petak je u Mihovljanu obilježena 20. obljetnica pogibije međimurskog policajca Željka Murka u kojega je tijekom potjere za pljačkašem banke u Nedelišću smrtonosni hitac ispalio Marsel Budimir.

Na Gradskom groblju Čakovec u Mihovljanu na Murkov su grob vijence položila izaslanstva Mjesnog odbora Mihovljan, Grada Čakovca, Međimurske županije, PU međimurske, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Međimurske županije te članovi Murkove obitelji.

Na nemili događaj u kojem je Murk izgubio život podsjetio je načelnik PU međimurske Ivan Sokač koji je istaknuo da se počinitelj nakon pljačke udaljio vozilom prema Varaždinu, a ophodnja prometne policije Čakovec, koja je tada bila najbliže, uputila se za njim.

"Pravovremena blokada spriječila je daljnji bijeg pljačkaša vozilom, ali se dao u bijeg pješke, s automatskom puškom. Policajci su izašli iz auta za njim, a on ih je sačekao u zasjedi i pucao", objasnio je Sokač dodajući da je Murk bio hrabar, odličan policajac i "primjer kako policija mora postupati prilikom obavljanja službene dužnosti".

Međimurski župan Matija Posavec kazao je kako je zahvaljujući svojoj hrabrosti, požrtvovnosti i ljubavi prema svom poslu Murk izgubio život.

"Bez obzira na to što ga fizički nema, živjet će dokle god ga se mi sjećamo, a to činimo svake godine 10. veljače. Od strane Međimurske županije i Grada Čakovca nismo zaboravili na njegovu obitelj, njegove roditelje ni sve one vrijednosti koje je on živio, a koje mi nastavljamo”, naglasio je Posavec. Iza Željka Murka ostali su supruga i trojica sinova te njegovi roditelji.

"Ono što smatram bitnim je da je ova obitelj uspjela u naumu majke da djeca stanu na zdrave noge i postanu zdrava i sretna obitelj, unatoč tome što su ostali bez oca”, rekla je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Nakon što je vijenac položen i podno Spomen ploče Murku na Društvenom domu u Mihovljanu održan je komemorativni skup.

Marcel Budimir koji je nakon pljačke banke u Nedelišću ubio Murka i ranio njegovog kolegu Stjepana Balića služi četrdesetogodišnju zatvorsku kaznu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter