tako blizu, a tako daleko

Dvije utakmice dijele hrvatske košarkaše od Olimpijade. Sesar: "Bit će to zanimljiva utakmica"

| Autor: Katarina Blažević
(Klodian Lato/Eurokinissi/Pixsell)

(Klodian Lato/Eurokinissi/Pixsell)


Hrvatski košarkaši dvije su utakmice daleko od Olimpijskih igara u Parizu. Tako blizu, a tako daleko… Naravno, taj bi pothvat bio veliko čudo ako do njega dođe, ali korak po korak. Prvi je na rasporedu večeras (20 sati, SportKlub i RTL2) kada će Hrvatska u polufinalu kvalifikacija za Olimpijske igre zaigrati protiv Dominikanske Republike.

Ako dođe do finala, hrvatski će košarkaši opet imati manje od 24 sata odmora jer je finale na rasporedu već sutra od 20 sati. I tu se išlo na ruku domaćinu Grčkoj, koja je dobila mogućnost biranja termina svojeg polufinala pa će ona tako danas od 16.30 igrati protiv Slovenije.

– Najvažnije je bilo da momci ulove dan odmora, da odmore glave nakon poraza od Novog Zelanda koji nam je stvarno teško pao. Poraz ipak nije utjecao na plasman, a i da je drugačije završila utakmica između Novog Zelanda i Slovenije, to ne bi bio problem jer smo mi već prvi dan osigurali polufinale, što nam je bio prvi cilj.

Ipak, naravno da je lakše krenuti s prve pozicije – kaže izbornik Hrvatske Josip Sesar, koji je i sam u nekoliko navrata komentirao nelogičnost FIBA-ine organizacije turnira na kojem je Hrvatska prve dvije utakmice odigrala u razmaku od 18 sati, potom imala dva dana odmora, a eventualni finale igrala bi ponovo u kratkom razdoblju.

Bekovi

No, to je nešto što su u hrvatskom taboru morali prihvatiti i krenuti se baviti onime puno važnijim – igrom na parketu. Dominikanska Republika je na grčkom turniru svladala Egipat 90:77, a potom upisala poraz od favorizirane Grčke 82:109, pa je tako završila na drugom mjestu ljestvice.

– To je dobra, atletska momčad koja se uglavnom bazira i živi od igre bekova. Ne treba zanemariti ni igrače na visokim pozicijama, a prije svega Duartea, koji igra u Sacramento Kingsima. Bit će to zanimljiva utakmica, oni su u radnom dijelu izuzetno dobri i prije svega ćemo na tome morati poraditi. Ne smijemo im dozvoliti trčanje, ni njihov ritam utakmice, nego u toj defenzivnoj tranziciji loviti čovjeka i zatvarati im lagani put u reket prema košu – objasnio je Sesar.

Atmosfera

Danko Branković odradio je dobar posao protiv Slovenije kada je morao uskočiti u igru zbog četiri osobne pogreške Ivice Zupca. Mladi hrvatski centar naglašava da nije došlo do pada u ekipi nakon poraza od Novog Zelanda.

– U reprezentaciji je super situacija, nema promjene u atmosferi. Nakon pobjede nad Slovenijom i manje važnog poraza nad Novim Zelandom, ipak smo prvi u skupini. Dominikanci brzo igraju, svi su skočni, no imaju i visinu, kao i jako dobre šutere. Igraju nekako bez pravila i vrlo su energetski raspoloženi – dodao je Branković.

Inače, osim turnira u Grčkoj, polufinalni susreti danas se igraju i na ostale tri lokacije. U latvijskim polufinalima igrat će Brazil i Filipini te Kamerun i Latvija. U Portoriku se za finale bore Italija protiv Litve te Portoriko s Meksikom, dok će u Španjolskoj igrati Bahami s Libanonom te Finska i Španjolska.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter