ŠEF ISTARSKOG SDP-a I UMAŠKI GRADONAČELNIK

VILI BASSANESE, potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a: "Ne možemo se pohvaliti trenutnom situacijom. Stranka se mora VRATITI SVOJOJ BAZI I ČLANSTVU"

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
TISKOVNA KONFERENCIJA SDP-A, NA SLICI VILI BASSANESE, PULA, 07.01.2020. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK

TISKOVNA KONFERENCIJA SDP-A, NA SLICI VILI BASSANESE, PULA, 07.01.2020. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK


Iskustva s mikrolokacije kao što je Umag, gdje su socijaldemokratski standardi gotovo na razini najrazvijenijih zemalja Europe, nastojat ćemo prenijeti u druge krajeve i to dignuti na županijsku i državnu razinu, kaže Bassanese

Šef istarskog SDP-a, umaški gradonačelnik Vili Bassanese, protekle je subote, zajedno s trogirskim gradonačelnikom Antom Bilićem, izabran za potpredsjednika Glavnog odbora SDP-a, kojim predsjeda Marija Lugarić.

- S obzirom na predstojeće lokalne izbore i na to da se stranka mora vratiti svojoj bazu, članstvu prije svega, te da mora djelovati na mikrolokacijama cijelog teritorija Hrvatske, u tom smjeru se išlo kad se razmatralo o potpredsjednicima, odnosno o načinu pripreme za sljedeće lokalne izbore. Naravno da SDP, kao i svaka stranka, polazi od lokalnih organizacija, a lokalni izbori su za nas vrlo važni. Stranka se trenutačno nalazi u situaciji kojom se ne možemo pohvaliti, izjavio je Bassanese, koji je već osam godina SDP-ov gradonačelnik Umaga.

Na pitanje što korjenito treba promijeniti da bi se situacija u stranci promijenila i treba li poraditi na ideologiji, odgovara da nema puno prostora za promjenu ideologije.

- Zna se što je socijaldemokracija. Možda nije uvijek bilo dovoljno komunicirano što znači socijaldemokracija na djelu, odnosno koje su prednosti koje se kroz projekt socijaldemokracije nudi građanima. To je prije svega jednakost u društvu, solidarna jednakost, mogućnost da svi napreduju u društvu na temelju svojih kompetencija, želja i ostvarenja, da svi imamo iste mogućnosti. Napredovati bi trebao onaj tko je uspješniji i radišniji, a ne da se događaju određene društvene nepravde: da možete napredovati u svom privatnom životu samo zato što ste s nekim dobri ili imate određene veze. Naravno da su u fokusu socijaldemokracije socijalna solidarnost i policentričan razvoj Hrvatske, ali i odnos prema djeci,   cijeli sustav skrbi prema djeci, a najviše prema umirovljenicima koji je spao na najniže razine. To bi iz korijena trebalo mijenjati i omogućiti državnu skrb za umirovljenike i one kojima je skrb potrebna, da država kroz svoje institucije izgradi cijeli sustav, naravno, od zdravstvenih domova do domova umirovljenika, sve što je potrebno umirovljenicima da bi im se vratio dio onog što su dali kroz svoj životni i radni vijek, a to je u prosjeku 40 godina. Naravno, iza svega toga bi trebala stajati i stoji ekonomija, jer bez zdrave ekonomije u kojoj ne možete imate realan, siguran i održiv prihod sva socijaldemokracija pada u vodu, zaključuje Bassanese.

Na pitanje koje će biti njegove zadaće kao potpredsjednika Glavnog odbora, odgovara da će se iskustva s mikrolokacije kao što je Umag, "gdje su socijaldemokratski standardi gotovo na razini najrazvijenijih zemalja Europe, nastojati prenijeti u druge krajeve i to dignuti na županijsku i državnu razinu".

- Svi primjeri dobre prakse, ako su negdje ostvarivi ili su već ostvareni, znači da postoji i realna mogućnost da se oni na istim principima ostvaruju i dalje. Ako to negdje nije ostvareno, treba vidjeti je li presudna bila politička, ekonomska, financijska ili organizacijska volja. Ako se negdje nešto može dobro učiniti, zašto ne bi moglo u nekim krajevima ili gradovima gdje to nije ostvareno?, upitao je Bassanese.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter