ZAGREB

Uz obljetnicu Konvencije o pravima djeteta - izložba "Osloni se na dječja prava" u Osijeku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba učeničkih radova "Osloni se na dječja prava" otvorena je u četvrtak u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku u povodu obilježavanja 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, a na svečanosti je bila i  pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević

"Pozivam sve odrasle da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se svako dijete doista moglo osloniti na UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta - jer to nije stvar dobre volje ili milosrđa, već je to obveza odraslih", rekla je Pirnat Dragičević.

U želji da na poseban način i zajedno s djecom obilježi tu obljetnicu pravobraniteljica je pozvala na suradnju učenike i nastavnike osječke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i predložila da zajedno ostvare projekt "Osloni se na dječja prava" i izrade godišnji kalendar u kojem će učenici prikazati svoj doživljaj i razumijevanje dječjih prava te tako približiti svojim vršnjacima poruke Konvencije o pravima djeteta.

Mogu li se djeca osloniti na to što su im u konvenciji obećali odrasli? 

Pravobraniteljica je rekla da se krenulo od pitanja mogu li se djeca danas, 30 godina nakon donošenja Konvencije o pravima djeteta, doista osloniti na obećanje koje su im dali odrasli. Početna ideja bio je slogan "Osloni se na dječja prava", pa smo se poigrali s idejom da simbol toga bude - jastuk. Jastuk koji bi djeci trebao biti pouzdani oslonac, objasnila je pravobraniteljica.

Ravnateljica škole Kristina Kopf i njezini suradnici s velikim su entuzijazmom prihvatili tu ideju te su odlučili dječja prava uvrstiti kao cjelogodišnju temu školskoga kurikuluma. Time su potaknuti veliki broj učenika na promišljanje o tome kako zagovarati prava djece, a rezultat su likovni radovi u raznim tehnikama, ali i intervencije u interijeru i eksterijeru škole gdje su izloženi jastuci s porukom "Osloni se na dječja prava". Osim kalendara, te likovnih radova u raznim tehnikama, učenici su izradili i majice, torbe, jastučnice, bedževe, stolne kalendare i druge predmete s istom porukom.

Izložbu su otvorili učenici Tomislav Terzić i Toma Geić koji su rekli kako su kroz projekt doznali više o pravima djece i istaknuli da je jako važno da se sva djeca upoznaju s Konvencijom o pravima djeteta kroz svoje školovanje.

Na otvaranju izložbe plesni performans "Osloni se na dječja prava" izveli su studenti osječke Akademije za umjetnost i kulturu, uz pratnju školskog glazbenog sastava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter