VARAŽDIN

U Varaždinu predstavljena monografija „Varaždinsko bučino ulje"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Varaždinu je u srijedu predstavljena monografija „Varaždinsko bučino ulje" koja na 212 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku donosi najvažnije informacije o tom ulju.

Varaždinsko bučino ulje je, kao zaštićeni autohtoni proizvod svjetske kvalitete, jedino hrvatsko zaštićeno bučino ulje te prvo koje je dobilo zlatnu medalju na prestižnom svjetskom natjecanju, a monografiju autora Romana Ozimeca i Dragutina Vinceka predstavili su župan Radimir Čačić i  novinar Rene Bakalović.

Čačić je rekao da ne postoji puno stvari u kojima mala sredina kao što je Varaždinska županija može biti lider svjetskih razmjera i kao takva biti prepoznata. Ovo je naša niša u kojoj u svijetu nemamo konkurenciju. Bučino ulje je specijalitet Europe, pogotovo ovog dijela Hrvatske”, rekao je Čačić istaknuvši da je varaždinsko bučino ulje jedini proizvod koji je višestruko nagrađen na najvećem svjetskom sajmu te da je intencija napraviti međunarodni brend.

Ozimec je naglasio kako Čačić svojim djelovanjem i poticanjem proizvođača i cijelog sustava doprinosi nastavku duge tradicije proizvodnje bučinog ulja, dok je Vincek rekao da monografija donosi odgovore na pitanja koje su blagodati varaždinskog bučinog ulja, je li ono prirodni antioksidans, koji su izazovi u proizvodnji te jesu li tikva i buča ista stvar.

Rene Bakalović pak je naglasio kako je ova monografija remek djelo na više razina.

„U svijetu ne postoji ovakva monografija. Nešto što je na razini popularizacije, ovakvo pitko štivo, nešto što ovako lijepo i reprezentativno izgleda, nešto zanimljivo što privlači, a opet je izrazito stručno”, rekao je Bakalović.

Nakladnik monografije „Varaždinsko bučino ulje” je ADIPA: Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske, a sunakladnik Varaždinska županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter