DUBROVNIK

U Dubrovniku se odvaja tek 12 posto otpada, pokrenuta nova edukativna kampanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Direktor tvrtke "Čistoća Dubrovnik" Marko Iveković rekao je u utorak da se u Dubrovniku odvaja tek 12 posto otpada, što je manje nego prije pandemije, te je najavio edukativnu i informativnu kampanja „COOLtura odvajanJA otpada”.

Iveković je na predstavljanju kampanje u dubrovačkim Lazaretima istaknuo kako se njome želi osvijestiti građane u svim dobnim skupinama "o potrebi i zakonskoj obvezi odvajanja otpada".

"Računi građana u budućnosti će ovisiti o stvarno predanoj količini otpada pa će većim odvajanjem bitno utjecati na iznos računa. To je dodatni motiv za odvajanje otpada", rekao je Iveković i dodao kako će u središtu kampanje biti najmlađi Dubrovčani, "jer se bez njihovog sudjelovanja ne može postići očekivani cilj".

Autor kampanje Pero Mrnarević istaknuo je kako kampanja na kreativan, duhovit i motivirajući način želi potaknuti građane da u sebi prepoznaju potencijal da budu bolji i doprinesu zajednici kroz odvajanje otpada.

"Dubrovnik se doživljava kao kulturan grad i volimo misliti da smo kulturni, a u svijetu je i briga za okoliš dio kulture", dodao je Mrnarević.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je kako je, nakon uvođenja novog sustava naplate otpada, cilj izbjeći ostavljanje otpada pored spremnika i na ulici.

"Odvajanje otpada dio je kulture svakog osobno. Svi smo dio promjene. Kako odvajamo otpad pečat je naše kulture", rekao je Franković i dodao kako u gospodarenju otpadom Hrvatska kasni za brojnim europskim državama.

Najavio je kako bi novi Pravilnik o gospodarenju otpadom trebao biti donesen do kraja svibnja.

„Bili smo malo zastali kako bismo vidjeli druge primjere. Pratimo druge hrvatske gradove i pri kraju smo. Vrlo skoro će ići na javno savjetovanje i pozivam građane da se uključe sa svojim idejama i prijedlozima”, naveo je Franković.

Novi cjenik odlaganja otpada najavljen je za početak slijedeće godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter