ZAGREB

Škoro: U našu koaliciju dobrodošli svi kojima je dosta HDZ-a i SDP-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro poručio je u ponedjeljak, nakon sklapanja koalicijskog dogovora s predstavnicima Hrvatskih suverenista, da su u njihovu koaliciju dobrodošli svi kojima je dosta duopola HDZ-a i SDP-a.

"Razgovaramo sa svima kojima je dosta duopola HDZ-a i SDP-a i koji bi htjeli napraviti nužne reforme koje narod želi. To nije floskula, nije populizam. Dobrodošli su svi kojima osobni interes nije ispred onoga što hrvatskom narodu treba", ustvrdio je Škoro dodavši da "žele koaliciju s hrvatskim narodom".

Do kraja tjedna bar još jedan sporazum

Još nije htio govoriti o mjestima na listama, već je ustvrdio da su "svi zadovoljni" i da su ostavili prostora za one koji im se žele priključiti. 

Podsjetivši da je prethodno postignut sporazum s Blokom za Hrvatsku, Škoro je najavio da će do kraja tjedna potpisati barem još jedan sporazum, ako ne i tri, ali nije htio govoriti o detaljima dok traju pregovori. 

Pri tome ne misli na Most, za koji je ustvrdio da pregovori nisu zapeli, već moraju postići sveobuhvatniji dogovor s obzirom na to da je Most parlamentarna stranka sa 10 saborskih zastupnika.

Nije mislio niti na suradnju s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom za kojeg je rekao da prvo mora razriješiti svoj status u HDZ-u. 

Na komentar da je protiv duopola HDZ-a i SDP-a, ali će s nekime morati u koaliciju nakon izbora, rekao je da će ići u koaliciju s onim koga narod odabere i s kojim će moći postići dogovor o nužnim reformama.

Reforme su minimum za postizanje dogovora

"To će biti naš minimum. Bez reformi koje moraju nastupiti istoga trenutka, nećemo moći razgovarati ni s kim. Svatko tko štiti svoj parcijalni interes i smatra da su rezultati izbora pokriće za četiri godine nerada - nećemo s njim razgovarati", poručio je Škoro. 

Upitan vidi li Ninu Raspudića i ljude oko njega u svom timu, odgovorio je kako je razgovarao s njime jer bi takav čovjek dobro došao njihovoj koaliciji, ali on sam mora odlučiti želi li se baviti politikom.

Također, istaknuo je kako bi bio ponosan da se njegovi prijatelji glumci Željko Pervan i Vedran Mlikota, inače članovi Domovinskog pokreta, odluče baviti politikom.

"Nažalost, političari su u Hrvatskoj od politike napravili kaljužu i ne znam s kojim bi pravom itko smatrao da se politikom mogu baviti samo ti i takvi ljudi. Smatram da se politikom moraju baviti ljudi iz svih društvenih sfera", kaže Škoro.

Upitan kako može bolje ostvariti svoj program, kao zamjenik premijera ili predsjednik Sabora, rekao je da se ne boji nikakvog mjesta, niti se za njega bori.

"Smatram da se treba boriti za to da živimo u zemlji u kojoj svatko bude nagrađen za svoj rad. Ja sam se za to borio i kao pjevač, skladatelj, poduzetnik. Djela govore više od riječi", rekao je ustvrdivši  da mu primarna stvar nisu plaća i pozicija.

Zekanović: Nudimo političku alternativu

Hrvoje Zekanović (Suverenisti) rekao je da će na tragu zajedništva, koje su dogovorili kada su podržali Škoru kao predsjedničkog kandidata, nastaviti u istom tonu jer to Hrvatska traži od njih.

"Hrvatska traži od nas da budemo svi zajedno i da konačno ponudimo političku alternativu. Hrvatski suverenisti će zajedno s Domovinskim pokretom i ostalim partnerima biti alternativa koju Hrvati već dugo traže", kazao je Zekanović.

Upitan je li u pregovorima s Mostom zbog "velikih apetita" problem on ili Most, odgovorio je kako je Most dobrodošao u koaliciju.

Marijan Pavliček (Hrvatska konzervativna stranka) ustvrdio je da se nakon 20 godina rascjepkanosti domoljubnog i suverenističkog spektra prvi put hrvatskim građanima nudi zajednička politička opcija koja će biti alternativa lijevim i desnim političkim elitama.

"Nakon dugo vremena hrvatski građani moći će na parlamentarnim glasovati za nekoga, a ne protiv nekoga", rekao je dodavši da će njihova koalicija biti najveće iznenađenje nadolazećih izbora.

Navodeći kako Hrvatska već dugo čeka stvarne političke promjene, Ladislav Ilčić (HRAST) poručio je da se one ne mogu očekivati od HDZ-a i SDP-a. Stoga je važno, istaknuo je, da svi zajedno budu za Hrvatsku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter