ZAGREB

Promijenimo Hrvatsku: Dugovi HAC-a su neotplativi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Čelnici stranke Promijenimo Hrvatsku (PH) upozorili su u četvrtak na dugove Hrvatskih autocesta (HAC) ustvrdivši da oni nikada neće biti otplaćeni ako se situacija u toj tvrtki ne promijeni.

"Ono što zabrinjava u državnoj tvrtki HAC su poslovanje i dugovi koje očito neće moći nikada otplatiti ako se na isti način nastavi voditi tvrtka", upozorio je potpredsjednik PH Jozo Egzeta na konferenciji za novinare u Saboru.

HAC prihode dobiva od registracije automobila, od prodaje goriva, od cestarina koje su najskuplje u Europi no unatoč tome se ne može financijski pokriti već se mora zaduživati, rekao je.

"U zadnjih 15 godina HAC je potrošio toliko novca da se moglo izgraditi 1000 kilometara autoceste", kazao je Egzeta.

Povukao je paralelu i sa stanjem u slovenskim autocestama za koje je rekao da s duplo manje autocesta i puno manje zaposlenih zarađuju više, iz poslovanja smanjuju zaduženost te da im je udio rashoda za zaposlene 14 posto u odnosu na 60 posto u HAC-u.

"HAC kao prezadužena tvrtka nemilice troši, najviša neto plaća u 2018. iznosila je 23 tisuća kuna, a prosječna oko 8300 kuna", istaknuo je Egzeta upitavši kako da takvu plaću nemaju primjerice prosvjetni radnici, medicinske sestre, službenici, policajci...

Predsjednik PH-a Ivan Lovrinović kazao je da se njegova stranka zalaže da se sredstva od prodaje goriva izdvajaju za obrazovanje, zdravstvo, znanonost, a ne da odlaze "u pijesak gdje to propadne".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter