PULA

Projekt ARISTOIL -Hrvatska maslinova ulja pokazala najbolje zdravstvene karakteristike

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na otvorenju izložbe i predstavljanju rezultata međunarodnog projekta ARISTOIL u petak u Kući istarskoga maslinovog ulja u Puli istaknuto je kako su rezultati tog projekta dokaz da je istarsko ulje kvalitetno te je, kao i ostala hrvatska maslinova ulja, pokazala najbolje zdravstvene karakteristike.

Riječ je o međunarodnom projektu financiranom iz programa INTERREG MED, koji je sufinancirala Istarska županija te se provodio od 2016. do 2019. godine u pet mediteranskih država proizvođača ekstra djevičanskoga maslinovog ulja - Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Cipru i Hrvatskoj.

Svrha projekta bila je utvrditi u kojoj mjeri analizirana ulja sadržavaju povećan udio fenola kako bi se mogla deklarirati kao proizvod s pozitivnim zdravstvenim učinkom na krvožilni sustav prema europskoj legislativi.

"Rezultati projekta su zapravo dokaz onog što mi cijelo vrijeme u Istri govorimo, a to je da je naše maslinovo ulje kvalitetno po svim svojim karakteristikama, a sada je dokazano da je praktički i ljekovito. U turizmu ćemo to iskoristiti i promovirati u daljnjem jačanju naše maslinarske priče", rekla je direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Podsjećajući da je u sklopu projekta u tri godine analizirano više od četiri tisuće ekstra djevičanskih maslinovih ulja, dr. Tea Bilušić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, koja je ujedno koordinatorica projekta ARISTOIL u Hrvatskoj, istaknula je kako su hrvatska ulja pokazala najbolje zdravstvene karakteristike.

"Primarna ideja projekta bila je ta da se naprave analize ulja iz tih zemalja partnera o udjelu i sastavu fenola jer se upravo fenoli smatraju glavnim komponentama ulja koje pridonose zdravstvenom aspektu. Europska unija je to još 2012. godine prepoznala i na temelju istraživanja priznala zdravstveni aspekt maslinovog ulja u vezi s prevencijom bolesti krvožilnog sustava", rekla je Bilušić na prezentaciji projekta ARISTOIL.

Dodala je kako je Europska unija odredila da koncentracija od 250 miligrama po kilogramu tih spojeva u ulju djeluje preventivno na tu vrstu bolesti. Po njezinim riječima, s tim u vezi analiziran je udio i sastav fenola te se došlo do saznanja da je maslinovo ulje funkcionalna hrana i sada je, kako je rekla, "samo pitanje je li došlo vrijeme da se takav proizvod označi na takav način te da ne bude samo prehrambeni, nego i zdravstveno vrijedan proizvod".

"Rezultati projekta su pokazali da Hrvatska ima iznimno visok potencijal kad je riječ o tom pitanju, čak smo među svim zemljama partnerima imali najveći postotak ulja od 97 posto koja su zadovoljavala tu legislativu i kriterije dok su, primjerice, Italija i Grčka imali između 55 i 60 posto. Vjerujem da će to biti još jedan put maslinarima da uđu u to područje i da plasiraju proizvod koji će imati veću tržišnu vrijednost i biti upravo između farmaceutske i prehrambene industrije", poručila je dr. Bilušić. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter