Bivša premijerka i ministrica branitelja

Jadranka Kosor: "Aktualni ministri u Vladi ne pokazuju nepoštovanje prema vrhovnom zapovjedniku, NEGO PREMA RATNIM ZAPOVJEDNICIMA"

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Jadranka Kosor (Snimio Bruno Konjević / Cropix)

Jadranka Kosor (Snimio Bruno Konjević / Cropix)


Na večerašnji prijem za ratne zapovjednike Oluje u organizaciji predsjednika Milanovića, a na koji se neće odazvati predstavnici Vlade, osvrnula se i bivša predsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor.

"Svjedoci smo toga da osjećaj ponosa splašnjava, da se to nastoji razvodniti i ima tu mnogo razloga, ali najvažniji su oni politički razlozi. Svjedočimo činjenici da na poziv vrhovnog zapovjednika svim ratnim zapovjednicima koji su se odazvali, ne žele doći aktualni ministri u hrvatskoj Vladi. Time oni ne pokazuju nepoštovanje prema vrhovnom zapovjedniku, nego prema tim ratnim zapovjednicima, jer su oni bili ti kojima uoči Dana pobjede moramo najviše zahvaliti", izjavila je Kosor za Glas Istre.

Kosor smatra da bi pozvani ministri tamo trebali doći.

"To su takvi trenuci kad se treba uvijek pitati tko je najvažniji i najzaslužniji, a najvažniji su branitelji, zapovjednici, oni koji su vodili te operacije, oni koji su dali živote. Zato je to i Dan hrvatskih branitelja, jer se izražava zahvalnost svim braniteljima, osobito onima koji su poginuli. Mi smo u Kninu posljednjih godina doživljavali svašta: i fućkanje, i organizirano fućkanje, i tu jezivu napetost koja se može nožem rezati. U vremenu kad sam ja bila ministrica branitelja, toga nije bilo", istaknula je i prisjetila se vremena kada je ona bila na čelu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

"Znam da sam se tom danu tako beskrajno radovala, iako je bilo jezivo vruće i bilo je teško popeti se gore, ali sam se iskreno radovala što ću susresti stotine i stotine ljudi koje poznajem. Bili su to zaista dani radosti, grljenja, ljubljenja, fotografiranja, bio je dopušten pristup svima na Tvrđavu, nije bilo ograničenja. To neko pučko i narodno veselje se osjećalo u cijelom Kninu. Poslije bi bio ručak u Domu hrvatske vojske gdje su došli mnogi branitelji. Malo smo jeli, malo smo pričali, zapravo do kasno popodne, a onda bi se polako razilazili", opisala je Kosor atmosferu koja je tada vladala povodom obilježavanja Oluje.

Navela je da je tada organizirala susret s braniteljima u Kninu jer su u tom periodu već zaživjele zadruge hrvatskih branitelja koji su na velikom sajmu zadruga imali štandove sa svojim proizvodima zahvaljujući poticajima njezina Ministarstva što ju je, kaže, jako radovalo.

"Bio je to jedan radostan dan! Danas toga kao da više nema. Dolazi se zato što se mora dolaziti. Moram istaknuti da me jako smeta što se tamo pojave i neki čudaci u crnim odorama i viču 'Za dom spremni' što je poniženje za Knin, za branitelje i za Dan pobjede. I nikom ništa. Naravno, policija ne reagira, jer kažu da oni to mogu učiniti zbog komemoriranja, a u Kninu se ništa ne komemorira nego slavi", zaključila je Kosor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter