DUBROVNIK

Dubrovnik - Predstavljeni 10. „Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu”

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Deseto izdanje manifestacije „Okusi i mirisi zavičaja - Dani lumblije u Blatu” održat će se u mjesnom parku 30. listopada, uz promociju tradicionalnog kolača otoka Korčule lumblije, istaknuto je na predstavljanju u četvrtak u dubrovačkim Lazaretima.

Prema legendi u doba Napoleona mladi francuski vojnik, po struci kuhar, zaljubio se u Blajku i na odlasku joj poklonio kolač uz riječi „Ne zaboravi me“, što je ona razumjela kao lumblija. Recept za jedinstven aromatičan kolač  dvjesto se godina prenosio e u blatskim kućama s koljena na koljeno.

Predsjednik Viteškog udruženja „Kumpanjija“ Blato Stjepan Bačić istaknuo je kako manifestacija ove godine ima poseban značaj, budući da je u lipnju lumblija dobila zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla, kao prvi takav proizvod iz Dubrovačko-neretvanske županije.

„Lumblija se radi u vrijeme svetkovine Svih svetih i povezuje nas s dragim ljudima kojima se u prošlosti i poklanjao. Lumblija je duljeg trajanja pa su je sa sobom nosili iseljenici ili bi im poslali članovi obitelji koji su ostali na otoku. Miris i okus lumblije podsjećao ih je na rodni kraj i djetinjstvo“, rekao je Bačić.
Bačić je istaknuo kako lumblija sa zaštićenom oznakom porijekla može biti dobar primjer gastro ponude Blata i Vele Luke.
„Lumblija je oznaku dobila zalaganjem VU Kumpanjije Blato i Udruge maslinara Vela Luka, a njena promidžba je iznimno važna, od tradicionalne manifestacije 'Kućna zabava' i 'Dana lumblije' pa do projekta '4 otoka, 4 mjesta, 4 recepta'“, izjavio je Bačić.
Predstojnica VU „Kumpanjija“ Blato Fanita Šeman, koja lumbliju pravi od djetinjstva s majkom i bakom, istaknula je kako je kolač specifičan po svojoj aromi i sastojcima.
„Glavni sastojak je varenik, a tu su još i muškatni oraščić, korijandar, anis, rakija od ruža, obična rakija, domaći naranča i limun. Sve to daje lumbliji jedinstven okus i miris. Tko god je probao nikad nisam čula da mu se lumblija ne sviđa. Riječ je u vrhunskoj slastici koja je i dugotrajna. Što je starija to je bolja“, rekla je Šeman.
Predstavljanje je održano u organizaciji dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika i tvrtke Dubrovačka baština u suradnji s Turističkom zajednicom općine Blato i javnom ustanovom „Blatski fižuli“.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter