digitalna transformacija

Sustav e-Građani koristi više od dva milijuna korisnika. Cilj je  digitalizirati sve javne procese

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Davor Puklavec / Pixsell)

Ilustracija (Snimio Davor Puklavec / Pixsell)


Sustav e-Građani zabilježio je više od dva milijuna korisnika, a njihov broj svakodnevno raste, pohvalilo se u petak Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije najavivši da će kontaktirati dvomilijuntog korisnika i uručiti mu simboličan paket.

Građanima je trenutačno na raspolaganju više od 100 e-usluga, a uskoro se očekuje dodavanje novih "koje su u završnim fazama razvoja", navode iz Ministarstva.

Pet najčešće korištenih e-usluga su - Korisnički pretinac, Portal zdravlja, e-Porezna, Elektronička komunikacija sa sudovima i e-Dnevnik za roditelje, a najveći broj korisnika je u dobnoj skupni od 40. do 44. godine te od 35. do 39. godine.

Roditelji najčešće koriste usluge poput Portala zdravlja, e-Dnevnika, e-Matičnih knjiga, e-usluga MUP-a te Moj OIB za svoje potrebe u vezi s djecom.

Ministar Damir Habijan poručio je da "kontinuirani rast korisnika sustava e-Građani svjedoči o tome da su građani prepoznali njegovu vrijednost“.

"Naš cilj je nastaviti unapređivati digitalizaciju svih javnih procesa, razvijati nove e-usluge i povezivati tijela državne uprave kako bismo građanima i poduzetnicima osigurali bržu i kvalitetniju uslugu", najavio je.

Istaknuo je i da portal e-Građani predstavlja ključnu poveznicu između građana i javne uprave, omogućavajući im jednostavan pristup uslugama i informacijama te olakšavajući svakodnevne administrativne zadatke. 

Napomenuo je i da digitalizacija svih procesa javne uprave doprinosi transparentnosti, smanjenju birokracije i učinkovitijem upravljanju. Time se, naglasio je, poboljšava kvaliteta života naših građana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter