načelnik murtera

Općinski novac trošio na bordele i putovanje u Gardaland sa suprugom. Otočani će referendom odlučivati o opozivu

| Autor: Novi list
(Snimio Duško Jaramaz / Pixsell)

(Snimio Duško Jaramaz / Pixsell)


Općinsko vijeće Murter-Kornati raspisalo je referendum za opoziv načelnika Tonija Turčinova, javlja Telegram. On je privukao pažnju javnosti nakon što je otkriveno da je otišao u austrijski bordel i tamo službenu karticu ispeglao na iznos od 1560 eura, zbog čega je protiv njega podignuta optužnica.

Osim bordela, Turčinov je općinskim novcem plaćao i račune za odijela, hranu, parfeme i ručkove. Referendum o Turčinovu održat će se 3. studenoga, doznaje Dnevnik HTV-a. Bude li donesena odluka o njegovu opozivu, prestaje mu mandat, a na njegovo mjesto će do lokalnih izbora u svibnju doći povjerenik kojeg će imenovati Vlada.

Oporba traži smjenu čelnika općine jer ne dolazi na sjednice vijeća, ne provodi odluke niti se bavi projektima. “Bilo da se radi o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu ili nabavi komunalne opreme i ne manje bitna činjenica – bilo da se radi o zdravstvenoj zaštiti”, istaknuo je općinski vijećnik i predsjednik općinskog odbora HDZ-a Murter-Kornati Ante Turčinov.

"Murter ne ide u dobrom pravcu"


“Murter ne ide u dobrom pravcu i tim referendumom Murterini imaju priliku okrenuti taj brod u jednom pozitivnom pravcu”, smatra predsjednik Općinskog vijeća Murter-Kornati, lista “Za dobro mista” Krešimir Mudronja.

Osim političara, i javnost prebacuje načelniku peglanje kartice u bordelu, optužnicu Uskoka, ali i druge probleme. Stanovnici općine navode da nemaju vrtić ni doktora te kako je još davno bilo vrijeme da Turčinov odstupi.

Najnoviji problem pojavio se sa smećem. Broj odvoza je smanjen, a cijena usluge – udvostručena. Nedovršeni kompleks svjedoči o tome kako se među rijetkima nisu uspjeli izboriti za sredstva Europske unije za izgradnju vrtića.

"Imamo samo kamatu na kredit"

“Imamo samo kamatu na kredit, sada prezentiranu na zadnjem vijeću, od devedesetak tisuća eura. To je za jednu malu općinu velik teret”, tvrdi Mudronja.

Turčinov sumnja u pravni temelj referenduma pa je zatražen i pravorijek ministarstva. U pisanom odgovoru na upite o događanjima tvrdi kako će njegov opoziv stopirati strateške projekte.

“Ne mogu se oteti dojmu kako nezavisna lista ‘Za dobro mista’, koja već godinama sustavno vodi kampanju protiv mene, ima samo jedan cilj. A to je zaustavljanje svega dobroga što se pod mojim rukovođenjem općine provodi već godinama”, napisao je u priopćenju prozvani Turčinov.

Svoje mišljenje, stanovnici općine dat će na referendumu 3. studenoga.

Suprugu vodio u Gardaland

Podsjetimo, Turčinov je u Austriji peglao službenu karticu općine, a Uskok je podignuo optužnicu protiv njega. Osim 1549 eura općinskog novca koje je potrošio u austrijskom bordelu, u šest mjeseci je neopravdano potrošio još najmanje 50.000 kuna (6640 eura) na ručkove u skupim restoranima i kupovinu namještaja i parfema.

Kasnije je otkriveno da je općinski novac trošio i kako bi vodio suprugu u Gardaland te plaćao smještaj u apartmanima svojim prijateljima. Osim Turčinova, USKOK je optužio i poduzetnika Tomislava Pešića koji je osumnjičen da je Turčinova poticao na zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno da mu pogoduje kako bi dobio posao na uređenju lokalnog sportskog centra, piše Telegram.

Turčinova je kaznilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i to iznosom od 1600 eura kazne jer je tražio da mu se preko reda izda građevinska dozvola za njegov OPG. Utvrdili su da je time napravio jednu od najtežih povreda Zakona o sprječavanju sukoba interesa – zlouporabu posebnih prava obveznika koja proizlaze iz dužnosti, piše Telegram.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter