kompliciran i skup put 

Blagoslovljena u potresu stradala i obnovljena crkva u Komarevu

| Autor: Hina
(Foto: Zagrebačka nadbiskupija)

(Foto: Zagrebačka nadbiskupija)


Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju svečano misno slavlje u crkvi sv. Katarine u Komarevu i blagoslovio tu, u potresu stradalu, a sada obnovljenu crkvu, izvijestila je večeras Sisačka biskupija.

U homiliji, biskup Košić je izrazio radost i veliku zahvalnost svima koji su radili na obnovi i onima koji su je financirali.

„Bio je to veliki, kompliciran i skup put. Zahvaljujem svima onima koji su omogućili obnovu, to je prije svega Ministarstvo kulture i medija RH, zatim glavni izvođač, tvrtka GME i Davor Vrbanek iz Sunje, tu je i naš Ured za kulturu i Spomenka Jurić, kao i brojne druge stručne službe od konzervatora, projektanata, statičara i drugih“, rekao je sisački biskup.

Biskup Košić podsjetio je i kako je ovo treća velika obnova crkve svete Katarine u Komerevu u njezinoj povijesti.

U Drugom svjetskom ratu teško je stradala te ju je obnavljao župnik Franjo Oreški. Onda je došao Domovinski rat i ova je crkva, koja je bila na prvoj crti, opet teško oštećena. "Za tu prvu i drugu situaciju možemo reći da su bili odgovorni zli ljudi koji nisu željeli da na ovom mjestu postoji katolička zajednica te su nas zato gađali u srce, u ono najsvetije", rekao je u propovijedi sisački biskup.

Podsjetio je kako je u vrijeme Domovinskog rata i velikosrpske agresije na području koje je bilo okupirano, južno od Kupe i Save, sve bilo porušeno, spaljeno i uništeno. "Sve što je katoličko: župne kuće, samostani, crkve i kapele. Ono što kažu terra combusta – spaljena zemlja. Opet smo prionuli nakon oslobođenja, obnovi i obnovljena je bila i ova crkva sv. Katarine", dodao je.

Sada po treći puta, ističe Košić, nakon potresa 29. prosinca 2020., "obnova je gotova i imamo crkvu u funkciji, da se ovdje može okupljati Božji narod. Nama je stalo da naše crkve budu podignute, da se one vrate u svoju funkciju", rekao je biskup Košić dodavši kako je crkva mjesto svjedočenja naše vjere i susreta s Bogom, priopćeno je iz Sisačke biskupije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter