presuda Vrhovnog suda

Ustavni sud potvrdio presudu po kojoj je otkaz Zovku bio zakonit

| Autor: Hina
(Snimio Luka Stanzl/Pixsell)

(Snimio Luka Stanzl/Pixsell)


Ustavni sud potvrdio je presudu Vrhovnog suda po kojoj otkaz novinaru Hrvoju Zovku na Hrvatskoj radioteleviziji nije bio protivan zakonu, potvrdila je u četvrtak njegova odvjetnica Vanja Jurić koja drži da mu time nije osigurao zaštitu od arbitrarne i nepravilne odluke Vrhovnog suda.

"Zadaća Ustavnog suda je da štiti temeljna prava građana, koja uključuju i ustavna prava na rad i pravično suđenje. Ustavni sud, u ovom slučaju, nije ispunio tu zadaću, s obzirom da Hrvoju Zovku nije osigurao zaštitu od arbitrarne i nepravilne odluke Vrhovnog suda", izjavila je Hini odvjetnica Jurić.

Ustavni je sud odbio zahtjev Hrvoja Zovka, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, za revizijom postupka, čime je potvrdio odluku Vrhovnog suda.

Taj je sud u travnju ove godine presudio u korist HRT-a, navodeći da "napad na poslodavca, vrijeđanje, kao i napad na čast i ugled poslodavca" predstavlja osobito tešku povredu obaveza iz radnog odnosa.  

"Ovakve odluke, nažalost, doprinose pravnoj nesigurnosti i daljnjem padu povjerenja građana u sustav", rekla je Jurić o odluci Ustavnog suda

Otkaz na HRT-u Zovko je dobio prije šest godina zbog "teške povrede Općih pravila o radu i ponašanju", prema obrazloženju javne televizije.

Ubrzo nakon toga pokrenuo je sudski postupak, a prve dvije presude, one općinskog i županijskog suda, išle su njemu u korist. Ti su sudovi donijeli rješenje prema kojemu otkaz na HRT-u nije bio u skladu sa zakonom te ga ista televizija mora vratiti na posao.

"Odluka Vrhovnog suda, bez ikakve dileme, nije u skladu s činjenicama koje su, tijekom postupka, utvrdili prvo općinski, a zatim i županijski sud te nije u skladu s dosadašnjim odlukama Vrhovnog suda i odredbama Zakona o radu", kazala je odvjetnica Jurić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter