ocjena zastupnica

Oporba: Porezom na nekretnine se neće doći do priuštivog stanovanja

| Autor: Hina
(Snimio Patrik Macek/Pixsell)

(Snimio Patrik Macek/Pixsell)


Saborske zastupnice Anka Mrak Taritaš (GLAS) i Dalija Orešković (DOSIP) ocijenile su u četvrtak da se porezom na nekretnine neće riješiti problem priuštivog stanovanja te da se taj porez uvodi samo da bi se ispunio nalog OECD-a.

Mrak Taritaš ustvrdila je da je Zakon o porezu na nekretnine koji je u javnoj raspravi zapravo surogat zakon jer smo, pojašnjava, dobili zakon i zadovoljili formu, a u suštini smo jako daleko od sadržaja.

"Svi mi na svoje nekretnine plaćamo komunalnu naknadu koji je zapravo vrsta poreza i služi lokalnoj samoupravi da iz onoga što dobiju održavaju ceste, javnu rasvjetu, javne sadržaje i prostor, dakle, sve ono što je u javnoj upotrebi i na korištenju svima", kazala je.

Međutim, napominje, svaki put kada su bile najave poreza na nekretnine bilo je rečeno da komunalne naknade neće biti, ali ovaj put nije tako i komunalna naknada, koja je stalni prihod općina i gradova, ostaje.

"Zanima me koja će općina ili grad nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora svojim građanima uvoditi dodatni namet. Porez na nekretnine se uvodi da se udovolji zahtjevu OECD-a i kaže – 'evo, napravili smo'", ocijenila je.

Ovaj zakon pokazuje da se država se nije pripremila, nije odradila posao ni obavila sve što je trebala i dobit ćemo još jedan zakon koji će biti neprovediv i napravit će nered. Da će ovime staviti u funkciju prazne nekretnine je apsolutna neistina, kao što je neistina i da će tako riješiti priuštivo stanovanje, ocijenila je.

"Ne uvodi se porez na nekretnine nego porez na vrijednost nekretnine i sve ovo što se radi jer je OECD da moramo imati takav porez, a svi Plenkovićevi poslušnici su rekli 'da' jer će se forma zadovoljiti, a sadržaj ne", zaključila je Mrak Taritaš.

Orešković je ocijenila da je, nakon svega što su rekli oporba, porezni i stručnjaci na nekretnine, jasno da Vlada HDZ-a nema plan za priuštivo stanovanje hrvatskih građana.

Ocijenila je da raspodjela poreza 80 posto lokalnoj samoupravi, a 20 posto državi treba poslužiti za financiranje neodrživih jedinica lokalne samouprave.

"Vrijeme je da građani počnu stvarati javni pritisak da se krene u smanjenje broja lokalnih jedinica, a potreban je još jedan alat, javni registri državnih i lokalnih nekretnina jer točne podatke nemamo", poručila je.

Smatra da, uz javne registre, treba i zabraniti prodaju nekretnina u javnom vlasništvu čime bi se građanima dao alat u ruke da država stvarno pripada njima i da se krene u taj prvi korak prema priuštivom stanovanju što je jedna od Vladinih prepreka da mladi startaju u životu i ostvare perspektivu i ostanu u Hrvatskoj, zaključila je Orešković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter