stanje u prometu

Na hrvatskim cestama nema ni kamera, ni policije. Ali zato čim se pređe u Sloveniju - svi voze po propisima

| Autor: Glas Istre
(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)

(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)


Stanje na cestama u Hrvatskoj je loše po pitanju sigurnosti, kazao je u HTV-ovom Studiju 4 profesor Željko Marušić, prometni stručnjak. Podsjetio je na tešku nesreću u kolovozu na cesti na A1, no dodaje da statistika pokazuje da se stanje u kolovozu ipak nešto smiruje.

Napomenuo je da je na našim autocestama i cestama često voze umorni vozači, posebno gospodarskih vozila. Uz standardni posao, kaže, voze još zbog velike potrebe i poslove "na crno". U situacijama kada moraju odmorini krenuti oni ustvari kreću umorni, kazao je.

- S druge strane, zaustavna traka je specifična i to treba kazati i naglašavati. Zaustavna traka je samo za zaustavljanje u nuždi - ako ostanete bez goriva, zbog kvara ili problema s gumom vozila. U svakoj toj situaciji vozač snosi odgovornost, dodao je.

S oprezom treba govoriti o needuciranosti hrvatskih vozača, tvrdi Marušić, jer, kako kaže - čim pređu slovensku granicu, oni postaju educirani. Smatra da je u Hrvatskoj glavni problem mala izvjesnost kažnjavanja. Zbog toga, kaže, vozači krše propise.

- Uvijek sam govorio da više vrijedi jedna kamera nego tisuću edukacija, izjavio je i istaknuo da vozači koji dugo putuju "znaju da ne smiju gubiti vrijeme u Hrvatskoj i da mogu preteći preko pune linije, voziti brzo, jer nema kontrola. Kada dođu u Sloveniju, voze drugačije".

Sustav policije u Hrvatskoj smatra jednim od boljih sustava, ali smatra da je potkapacitiran.

- Mnogi vide da naše ceste nisu pod nadzorom. Voze od Zagreba do Splita ili od Osijeka do Zagreba pa do mora a da ne sretnu policijsko vozilo. S druge strane, kamere su rijetke, kazao je Marušić.

Cijeli prilog pogledajte na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter