raste broj korisnika

Promjene na pomolu za roditelje i skrbnike: Ovo su nova pravila

| Autor: Glas Istre
(Snimio Robert Anić/Pixsell)

(Snimio Robert Anić/Pixsell)


Prvog ožujka stižu promjene za roditelje i skrbnike, a tiču se prava i iznosa dječjeg doplatka. Oko pola milijuna djece trebalo bi primati doplatak u iznosima od 31, 40, 49, 55 i 62 eura, ovisno o mjesečnom dohotku po članu kućanstva, prenosi HRT. Tko ima pravo na doplatak i koliko će povećanje utjecati na kvalitetu života djece i obitelji?

- Do sada nam je dohodovni cenzus bio 70 posto proračunske osnovice, sada on raste na 140 posto, što znači da se gleda ukupni prihod korisnika kućanstva u prethodnoj godini, dijeli se po članovima kućanstva, i taj ukupni prihod po članu kućanstva mjesečno je iznos koji se uspoređuje s tim dohodovnim cenzusom.

- Prema nekim projekcijama, broj naših korisnika trebao bi porasti na 270 tisuća, odnosno bilo bi obuhvaćeno dvije trećine djece, rekla je Višnja Matuzić, viša stručna suradnica, specijalistica za mirovinsko osiguranje, doplatak za djecu i nacionalne naknade za starije, HZMO.

- Ostaje pitanje koliko to povećanje zaista doprinosi kućnom budžetu, ako gledamo paket pelena 26 eura, za nekakvih 15 do 20 dana, to je zapravo mjesečno povećanje doplatka, rekla je Đurđica Mostaričić, dopredsjednica Udruge Obitelji 3plus.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter